Injectron

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

szalony

Injectron

Post autor: szalony »

Czy ktoś mógłby mnie oświecić następującym temacie... Co to jest ów inżektron :shock: . Udało mi się tylko wyczytać z karty, że "Impulsnyj modulatornyj inżektron GMI-41A priednaznaczien dla kommutacji impulsnoj moszcznosti w impulsnych modulatorach radiotechniczeskoj aparatury"... Ew. to samo po angielsku ;)
Jasiu

Re: Injectron

Post autor: Jasiu »

Czołem.
szalony pisze:Czy ktoś mógłby mnie oświecić następującym temacie... Co to jest ów inżektron :shock: . Udało mi się tylko wyczytać z karty, że "Impulsnyj modulatornyj inżektron GMI-41A priednaznaczien dla kommutacji impulsnoj moszcznosti w impulsnych modulatorach radiotechniczeskoj aparatury"... Ew. to samo po angielsku ;)
Czyżby wpadła Ci w rękę taka lampka?... Z tego co pamiętam , jest to wyłącznik olbrzymich prądów i napięć przeznaczony do awangardowych zastosowań, jak na przykład wyłącznik bapięcia anodowego w klistronach dużych radarów. Inna nazwa to "beam switch" - działa na zasadzie elektrostatycznego odchylania strumienia elektronów.

Pozdrawiam,
Jasiu
szalony

Niestety nie wpadła mi, a szkoda bo może jakoś bym skombinował te 14kV na anodę ;)
zorba128
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: zorba128 »

Gdzie szukac jakiegos datasheeta tego potwora? Google doprowadzily mnie tylko do wiekszego brata - GMI41A. Ciekawy jestem co dokladnie oznacza to 35MW (uwaga - M jest pisane duza litera! :).
szalony

To właśnie ta karta. http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank

GMI41-A znaczy, ze chłodzona wodą, B - chłodzona powietrzem.
zorba128
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: zorba128 »

[quote="szalony"]To właśnie ta karta. http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank
GMI41-A znaczy, ze chłodzona wodą, B - chłodzona powietrzem.
[/quote]
Faktycznie - z wrazenia mi sie pokickalo :).

pozdrawiam
marcin