Problem z kanałem czystym

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Hetman
125...249 postów
125...249 postów

Problem z kanałem czystym

Post autor: Hetman »

Witam! Zrobiłem ostatnio wzmacniacz dwukanałowy. Kanał Lead to atom black, natomiast kanał czysty to fender ze strony toma. Przełączanie kanałów odbywa się za pomocą przekaźnika zasilanego z oddzielnego odczepu TS. Mam problem bo kiedy załączony jest kanał lead wszystko jest ok, natomiast gdy załączam kanał czysty, zaczyna buczeć i gwizdać. Masę poprowadziłem w gwiazdę. Wcześniej kanał czysty wykonany był na turrecie, jednak wymontowałem go i zrobiłem od nowa na pająka. Żarzenie kanału czystego dałem z pcb atoma, a napięcie anodowe z zasilacza atoma. Teraz szyna masy kanału czystego nie łączy się z punktem wspólnym masy na szasce. jest w innym punkcie na obudowie. Masa sygnałowa połączona z szyną. Końcówka 36W sprawdzona, kanał lead też jest ok. Dodam że zamontowałem też pętlę lampową której schemat zaczerpnąłem z triody oraz potencjometry presence do odczepu 4R TG i master volume dla obu kanałów połączony z pętlą fx. Nawet jak wyjmę lampę z kanału czystego to słychać buczenie mimo że wszystkie potencjometry są na min, więc nie jest to wina lampy. Macie jakiś pomysł?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Problem z kanałem czystym

Post autor: painlust »

Jakieś zdjęcia masz?
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

W moim wzmacniaczu szyna masy kanału czystego jest przedłużeniem szyny masy kanału przesterowanego. Na płytce PCB kanał czysty jest najbliżej gniazda do podłączenia gitary. Szyna masy kanału czystego nigdzie nie łączy się z chassis. Połączenie z chassis jest przy zasilaczu. Działa bez problemów. Taka szyna masy też powinna działać w Twoim wzmacniaczu. Zwłaszcza, że kanał czysty jest zbudowany w pająku, można go bez problemu modyfikować.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Dodam tylko, że jak jeszcze układ czystego był polutowany na płytce to udało się ustalić, że problemy powoduje 2 stopień kanału czystego, gdyż po jego pominięciu problem ustawał. Pomimo iż drugi stopień miał raptem 4 elementy nie udało się znaleźć przyczyny problemu.
Awatar użytkownika
Hetman
125...249 postów
125...249 postów

Teraz niektóre połączenia robione są testowo i nie wygląda to fajnie, ogólnie przed dochodzeniem przyczyny tego buczenia i świstu było wszystko pospinane i ułożone. Odłączyłem szynę czystego od szaski i połączyłem z punktem wspólnym masy - doopa. Zamieszczam zdjęcia i pliki z połączeniem wszystkiego w całość. Później nagram film jak to pracuje.
Załączniki
DSC_0121.JPG
DSC_0122.JPG
DSC_0123.JPG
DSC_0124.JPG
DSC_0125.JPG
kanał czysty.pdf
(429.97 KiB) Pobrany 180 razy
polaczenie.jpg
elementy.png
Awatar użytkownika
Hetman
125...249 postów
125...249 postów

filmik z usterką
http://www.youtube.com/watch?v=NxbEl-AEYRc
W momencie nagrywania filmu załączony był kanał czysty, ale ten nazwijmy to pisk powodował odkręcony na godz.12 gain z kanału lead. Kiedy skręciłem go na 0 pisk ustał ale buczenie pozostało na czystym mimo że potencjometr vol był na 0.
Tomek921023
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Tomek921023 »

A czy minus zasilania przekaźnika masz połączony z masą na obudowie? Ja w swoim wzmacniaczu miałem ten sam problem tyle, że zasilanie przekaźników miałem z uzwojenia od żarzenia napięcie to było normalnie prostowane i filtrowane przewody zasilające przekaźniki były ekranowane i ekran był połączony z obudową przez kondensator np.10uf
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Jak masz doprowadzony sygnał z gniazda wejściowego na oba kanały? Na zdjęciu przewód ekranowany jest podłączony w okolicy przekaźnika, ale dokładnie nie widać. Moim zdaniem sygnał powinien być podawany na oba kanały równocześnie. Zwierany do masy jest tylko sygnał nieaktywnego kanału. Nie masz przypadkiem pętli masy przy gnieździe wejściowym? Jak dobrze widzę masa od gniazda jest podłączona do szyn mas obu kanałów jednocześnie.
Awatar użytkownika
Hetman
125...249 postów
125...249 postów

Tomek921023 pisze:A czy minus zasilania przekaźnika masz połączony z masą na obudowie? Ja w swoim wzmacniaczu miałem ten sam problem tyle, że zasilanie przekaźników miałem z uzwojenia od żarzenia napięcie to było normalnie prostowane i filtrowane przewody zasilające przekaźniki były ekranowane i ekran był połączony z obudową przez kondensator np.10uf
Nie, nie jest połączony, jest odseparowany bo zasilany z oddzielnego filtrowanego zasilacza 12V.
Razor89 pisze:Jak masz doprowadzony sygnał z gniazda wejściowego na oba kanały? Na zdjęciu przewód ekranowany jest podłączony w okolicy przekaźnika, ale dokładnie nie widać. Moim zdaniem sygnał powinien być podawany na oba kanały równocześnie. Zwierany do masy jest tylko sygnał nieaktywnego kanału. Nie masz przypadkiem pętli masy przy gnieździe wejściowym? Jak dobrze widzę masa od gniazda jest podłączona do szyn mas obu kanałów jednocześnie.
sygnał z gniazda idzie na płytkę przekaźnika, a z płytki na kanał czysty i przesterowany. Zgadza się masa sygnałowa idzie do szyn mas obu kanałów.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

podłącz układ zasilania przekaźnika do masy najlepiej przy kondensatorze filtrujacym zasilanie tegoż.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Masa z gniazda lepiej jak jest podłączona do jednego punktu (nie ma pętli mas). Lepiej podać sygnał na oba kanały tak jak napisałem, nie ma wtedy stuków przy przełączaniu kanałów. Zwierasz kanał przesterowany do masy, gdy pracuje kanał clean?

Możesz spróbować odłączyć masę gniazda wejściowego od kanału lead, a szynę masy kanału clean podłączyć tam, gdzie teraz jest podłączona masa gniazda wejściowego w kanale lead. Będziesz miał tak jak u mnie. Będzie jedna szyna masy. Gdy będziesz testował kanał clean podłącz do masy środkowe wyprowadzenie potencjometru gain w kanale lead. Nie będzie wtedy przesłuchów miedzy kanałami.
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzegorz Markowski »

Optimus Prime pisze:filmik z usterką
http://www.youtube.com/watch?v=NxbEl-AEYRc
W momencie nagrywania filmu załączony był kanał czysty, ale ten nazwijmy to pisk powodował odkręcony na godz.12 gain z kanału lead. Kiedy skręciłem go na 0 pisk ustał ale buczenie pozostało na czystym mimo że potencjometr vol był na 0.
Porada trochę niezwiązana z tematem. Pomaluj żarówkę sygnalizacyjną niebieskim lakierem spirytusowym. Mam identyczną oprawkę i klosz w jednym wzmacniaczu i pomalowanie żarówki na niebiesko sprawiło, że lampka świeci rzeczywiście na niebiesko, a nie na biało - niebiesko.
GM
Awatar użytkownika
Hetman
125...249 postów
125...249 postów

Ale ja nie mam niebieskiej kontrolki.
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzegorz Markowski »

Optimus Prime pisze:Ale ja nie mam niebieskiej kontrolki.
Najwidoczniej mój monitor przekłamał kolor świecenia lampki widocznej pod koniec filmu. Przepraszam za próbę wprowadzenia w błąd.
GM
Awatar użytkownika
Hetman
125...249 postów
125...249 postów

z płytki przełącznika kanałów wylutowałem piny 1,3 i 5. 4 połączyłem z 5 a 3 z 6. W 1 wlutowałem masę połączoną z punktem wspólnym na szasce. Z gniazda wejsciowego pociągnąłem dwa przewody: kanał czysty i przesterowany. Masę z gniazda połączyłem w punkt wspólny. Teraz masy obu kanałów połączone są w gwieździe, sygnały obu kanałów są bezpośrednio na wejściu. Popy nadal są i buczenie czystego kanału też. podłączenie zasilania przekaźnika do masy nic nie dało. Gdzieś robię cholernie śmieszny błąd tylko nie wiem gdzie...
ODPOWIEDZ