Efekty na lampach

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Sova
125...249 postów
125...249 postów

Efekty na lampach

Post autor: Sova »

Witam

paręnaście tematów temu było coś o efekcie gitarowym, tylko zasilanym 2x12V symetrycznie. Czy zna ktoś może jakieś schematy efektów gitarowych, ale zasilane normalnie. Np. mam jeszcze jedną ECC83(wiem, że jest często używana), czy znacie może jakies efekty na niej? Mam jeszcze trochę mocy na trafie, a napięcie około 300V. Chciałbym zrobić sobie jakiś chorus, delay, reverb albo jakiś disto(bo overdrive już mam w preampie jak wyczule max ;) ).
Do takich aplikacji wystarczy jedna lampa, nom i czy w ogóle warto robić takie efekty, bo jak mają wprowadzić tylko swój szum to chyba nie ;) wolę na tranzystorach, mniej roboty itp.

P.S.
Aby nie zakładac nowego tematu:
Czy wam, jak zrobicie wzmacniacz, brumi, wiem że nie powinien, ale czy pozbywacie się brumu całkowicie? Ja mam taką przygodę, już i tak o niej pisałem dużo na forum, że nie mogę się pozbyć tego! Jeszcze jedyne co spróbuję to zmasowanie żarzenia rezystorami 100ohmów, ale ja żarzę stałym, to coś da?!?! Jest jeszcze jedna przygoda. Mam trzy właczniki w piecyku, jeden to końcówka mocy(tranzystor), drugi to żarzenie i wtórnik emiterowy, trzeci to anodowe. Teraz jak włacze samą końcówkę jest ok jak zciszam całkowicie, ale jak już włączę żarzenie i wtórnik, po maksymalnym zciszeniu zaczyna.... buczeć(jak bym do kabla gitarowego, do sygnału dotknął palcem)!!!!! To chyba nie powinno tak być, z tego co wiedziałem to po maksymalnym wyciszeniu powinno być całkiem cicho, a tu cos sie wtedy dzieje, czy to oznacza, że mam pętle masy? I od czego to może być, preamp jeszcze nie działa, bo anodowe nie jest załączone, jedyne to co zostaje to zarzenie i wtórnik, ale żarzenie to chyba wcale nie ma jakiegokolwiek połaczenia z potencjometrem Master Volume? Poza tym, wszelkie masy w preampie są w jednym punkcie, poza blaszkami oddzielającymi potencjometry.

ort!
pozdrawiam Sova
TYR
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: TYR »

Co do efektów gitarowych na lampach- to raczej nie ma sensu , schematy efektów modulacyjnych są o wiele bardziej skomplikowane niż overdrive, na jednej lampie napewno nie da sie czegoś takiego zrobić.
Jeżeli chodzi o przydźwięk - musisz sprawdzić co jest przyczyną, najpierw zlokalizować czy brum pochodzi z przedwzmacniacza czy z końcówki mocy (prawdopodobnie z preampu). Później sprawdzić co jest przyczyną , odłączyć żarzenie przy włączonym anodowym i odwrotnie . Ja miałem przypadek że nie mogłem się pozbyć brumu i nie mogłem zlokalizować przyczyny, okazało sie ze umieściłem transformator sieciowy za blisko lampy wejściowej.