skale radiowe

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

skale radiowe

Post autor: romanradio »

Witam
może ktoś ma ,lub odszuka materiały dot. wykonywania skal radiowych.Ten temat jest i będzie zawsze aktualny.
"Sposób wytwarzania drukowanej skali radiowej na szkle"patent 36846 od 1955r.Stanisław Szczęsny
"Sposób wykonywania skal do odbiorników radiowych" patent 37534 od1953r.inż.Kazimierz Lewiński.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Re: skale radiowe

Post autor: HaMar »

Opisy Patentowe znajdują się tu: http://tech.money.pl/przemysl/patenty/p ... 10735.html i http://tech.money.pl/przemysl/patenty/p ... 11415.html. Nie znam zasad prawnych regulujących re-publikację takich dokumentów więc wklejam tylko linki.
Materiały te dostępne są również "u źródła", czyli tu: http://pubserv.uprp.pl/PublicationServe ... rona=index, po wpisaniu numerów patentów oraz lat wystawienia w wyszukiwarce. Plusem jest fakt, że stąd raczej nie znikną.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Wklejam tutaj odpowiedż od firmy OCE który to list był odpowiedzią na moje zapytanie czy firma OCE posiada technologię druku na szkle w ilościach jednostkowych.
Znam firmę OCE od wielu lat i jest ona rzeczywiście przodująca w zakresie maszyn do druku - kopiarek , ploterów itp.
Kilkanaście lat temu zwiedzałem ich zakład w Holandii i byłem zafascynowany techniką i technologią.
Więc przy okazji udałem się do punktu na Grzybowskiej z plikiem skali w Corelu do radia Mikrofona 333 i z przygotowaną szkłem mając nadzieję że wyjdę z gotową skalą. Rzeczywistość okazała się jednak zupełnie prozaiczna jak to u nas , nie mogą , mogą ale na materiale nieprzezroczystym , może jak będą mieli nowsze urządzenie itd.
Niemniej jednak myślę że temat jest wart drążenia; trzeba by się spróbować umówić bezpośrednio w firmie OCE i wysondować ich prawdziwe możliwosci.
Ja rzadko bywam w Warszawie, ale może Komuś z Kolegów mieszkających w Warszawie udałoby sie podjąć taki temat.
Pozdrawiam ed_net.
Załączniki
OCE.doc
(27 KiB) Pobrany 392 razy
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Ciekawa sprawa. Dotąd byłem przekonany, że jedyną słuszną metodą był sitodruk. Choć podpadały mi niektóre polskie skale swoją nietrwałością i te musiały być wykonywane w inny sposób. Zastanawia mnie dlaczego szukali nowych metod, skoro serigrafia była opanowana. Dla oszczędności? Patent inż. Lewińskiego wydaje się być bardziej złożony, trudniejszy i droższy. Za to wygląda, że daje trwalsze efekty. Ten drugi patent to chyba wersja oszczędnościowa. Może to skale wykonywane tą metodą były tak nietrwałe?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
AndruAB
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: AndruAB »

Witam kolegów.
Chciałbym odświeżyć ten temat, aczkolwiek stary ,ale zawsze będzie aktualny.
O skalach radiowych czyta się na różnych stronach i wątkach.Trzeba mieć sporo czasu żeby
przeczytać całe forum a i tak chyba nie da się tego zrobić.
Interesuje mnie temat, jak wykonać samodzielnie skalę do radia od A do Z.
Dla przykładu jest cały wykład na temat odnawiania skrzynek (politurowanie,lakierowanie,klejenie),
jest temat o renowacji Pionierka,Agi i innych radyjek,o regenerowaniu kondensatorów itp.
A o skalach pisze się dużo wszędzie ale nie do końca i w porozrzucanych tematach i wątkach.
Widzę że sporo osób się tym parało z dobrymi lub mniej dobrymi efektami.Może by któryś z kolegów opracował
temat wykonania skali oparty na własnym doświadczeniu.Na pewno każdy ma swój własny pomysł,technologię,wykonania
takiej skali czy to na szkle,pleksi,malowane,drukowane,naklejane.Każdy pomysł jest ważny i każda porada pożyteczna.
Namawiam do publikacji swoich doświadczeń a pomoże to nam do ratowania naszych radyjek.
Przy okazji może powstanie baza skal (jak baza schematów).Sam bym się wziął do malowania ale nie wiem w jakim
programie i co dalej z tym robić.A jeżeli ten temat jest już gdzieś opisany to proszę o podpowiedź gdzie to szukać.
Pozdrawiam wszystkich renowatorów.Andrzej.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Dostałem kilka dni temu zwłoki radia Tatry . Przeleżało pewnie kilkanaście lub dziesiąt lat gdzieś w szopie, czyli w warunkach bojowych. Myszy się dorwały , co nieco pogryzły , natomiast piszę tutaj bo byłem niezwykle mile zaskoczony stanem skali.
Skala jest z najprawdopodobniej z plexi ( polimetakrylan metylu ) , a napisy są w zupełnie dobrym stanie. Nie wiem czy był to sitodruk czy inna technologia , w każdym bądż razie jeśli się kiedyś zdecyduję podjąć wyzwanie rekonstrukcji tych Tatr to skala jest jak znalazł.
Mało się zajmowałem polskimi powojennymi radiami i nie wiem czy często miały one skale z innego materiału niż szkło.
Pozdrawiam ed_net.
Awatar użytkownika
AndruAB
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: AndruAB »

Nie widziałem radia z oryginalną skalą pleksi,wszystkie z którymi miałem do czynienia to szklane.
Ta skala usiała być podmieniona w tamtych czasach i to w dobrej jakości.
AB.
ODPOWIEDZ