Trzy daty na jednej lampie

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Trzy daty na jednej lampie

Post autor: Mikołaj K. »

Witajcie
Ostatnio dostałem razem z różnymi gratami popularną lampę 6F12P. Jednak zastanawia mnie dlaczego są na niej trzy daty. Pierwsza najwcześniejsza nadrukowana razem z modelem lampy "V 75"(data produkcji), ale obok jest jeszcze nadrukowana na złoto/mega brudno biały? "X-75" i jeszcze dalej srebrną farbą "XII-75"
Jaka może być historia tej lampy?

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
_idu

Re: Trzy daty na jednej lampie

Post autor: _idu »

No cóż może w fabryce pracownicy kombinowali i wyprodukowana wcześniej lampa przeszłą dodatkowe dwukrotne brandowanie.
Po prostu bałagan organizacyjny - nie dziw gdyby te trzy nadruki wykonywano w poniedziałki.
Pomyłkowe zabranie partii z magazynu do maszyny robiącej nadruk jest najbardziej prawdopodobnym wytłumaczeniem.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Trzy daty na jednej lampie

Post autor: djivo »

A mnie ta druga data wygląda na malunek wykonany we wojsku, miewałem takie lampy z dużych przetargów wojskowych opisanych w ten sposób.
Być może to coś podobnego tylko na moich była żółta farba.
Może się mylę ale mogło tez tak być.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5