Jak uruchamiać stary sprzęt?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak uruchamiać stary sprzęt?

Post autor: staku »

Witam.
Wszedłem w posiadanie miernika lamp L3-3 i mam mały dylemat. Pominąwszy fakt, iż nie posiadam oryginalnego kabla zasilajacego, chciałbym prosić Kolegów o małą podpowiedź. Miernik jest z roku '79 i posiada oryginalne plomby. Znalazłem w sieci podobny temat i tam gość najpierw zasilił miernik połową napięcia na 12 godzin (nie napisał czy z lampami czy bez) i dopiero potem podał pełne. Zasadnicze pytanie brzmi: zrobić tak samo, czy olać plomby, rozebrać i posprawdzać co się da przed włączeniem? Bo tak trochę, to i plomb szkoda i miernika szkoda. Temat z dużym wyprzedzeniem, ponieważ do końca roku i tak się tym nie zajmę ale przynajmniej może ktoś, coś...

Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Jak uruchamiać stary sprzęt?

Post autor: AndrzejJ »

Ja bym podłączył przez żarówkę powiedzmy 60W, od razu całe napięcie, i zostawił go na noc żeby elektrolity się uformowały. No chyba że wilgoć go wzięła?
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

" No chyba że wilgoć go wzięła?" - no właśnie choćby dlatego warto go otworzyć i przewietrzyć.
Ja bym jeszcze spojrzał szczególnie na elektrolity - czy nie ma jakichś wykwitów itp. Nie zaszkodzi też przeczyścić przełączniki, może tego wymagają.
No i oczywiście można się upewnić czy ktoś go nie "załatwił" wcześniej. Przy stanie starej izolacji mogą pojawić się jakieś niespodzianki. Lepiej, podczas uruchomiania, mieć wszystko na oku i w porę zareagować nim wszystko pójdzie z dymem.
Jak zawsze w takiej sytuacji lepiej posłużyć się autotransformatorem. Kondensatory niech się podformują.
Myślę, że Ci się uda. Szkoda byłoby go zabić.

Poszukam kabla do niego.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Takie kable sieciowe a raczej złącza widywałem w duńskich i czechosłowackich instrumentach.
Szukam dalej. może jakiegoś luzaka znajdę.
Czy jest to wersja gdzie w stabilizatorze są dwa lampowe stabiliwolty czy już półprzewodniki? Po prawej stronie jest furtka - tam one są.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Dzięki za zainteresowanie :D .
" No chyba że wilgoć go wzięła?"
No i mnie przekonaliście. Faktycznie, szkoda ryzykować za kawałek plasteliny. Jak przyjdzie czas, przeglądnę co tam w środku, posprawdzam w jakiej kondycji są elektrolity i zaformuję. Może będę dysponował autotransformatorem - zobaczymy. Jest to chyba jedna z ostatnich wersji tego miernika, już zakrzemiona. Jeśli kogoś interesuje pełna dokumentacja (bez kart :( ), łącznie z tłumaczeniem, to przy czasie mogę zrobić skany i zapodać. Tylko w jakiej postaci? Sam schemat w PDFie to ok 1,5MB.

:arrow: Gustaw 353 - gdyby coś się znalazło, daj znać na pw.

Pozdrawiam
Staszek