potrzebuje pomocy w znalezieniu lampy lub schematu tego radia.
brakuje tej lampy fizycznie wiec nie wiem jaka jest . siedzi w skrzynce z kondensatorem od ukf-u.
zalaczylem zdjecie .
dzieki za podpowiedzi.
Rossini Stereo VEB dzieki za rady prosze o jeszcze :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 4 posty
Rossini Stereo VEB dzieki za rady prosze o jeszcze :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 21 maja 2005, 17:38 przez gynk, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Rossini Stereo VEB jaka to lampa-schemat
Zapewne to ECC85, tania i łatwa do zdobycia (np. na Allegro)gynk pisze:potrzebuje pomocy w znalezieniu lampy lub schematu tego radia.
brakuje tej lampy fizycznie wiec nie wiem jaka jest . siedzi w skrzynce z kondensatorem od ukf-u.
zalaczylem zdjecie .
dzieki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
-
- 4 posty
oki , zapakuje tam taka lampe. mam tez inny problem , wydaje mi sie ze bez tej lampy sam wzmacniacz powinien dzialac jest na lampach el84 i ecc83 , podlaczylem zrodlo sygnalu CD do wejscia , nastawilem na TB i cisza. czy sygnal ze zrodla (magnetofonu) w czasch lamp byl inny ( wyzszy ) niz teraz i powinienem stosowac przedwzmacniacz ? mam pierwszy raz stycznosc z lampowym sprzetem wiec sory za lamerskie pytania.
-
- moderator
Nie - musi grać. Jak jest rzeczywiście cisza absolutna to sprawdź głośnik, transformator głosnikowy, lampę końcową (czy płynie prąd, samo świecenie to mało). Dotknij palcem S1 EL84 - powinno być słychać buczenie.gynk pisze:oki , zapakuje tam taka lampe. mam tez inny problem , wydaje mi sie ze bez tej lampy sam wzmacniacz powinien dzialac jest na lampach el84 i ecc83 , podlaczylem zrodlo sygnalu CD do wejscia , nastawilem na TB i cisza. czy sygnal ze zrodla (magnetofonu) w czasch lamp byl inny ( wyzszy ) niz teraz i powinienem stosowac przedwzmacniacz ? mam pierwszy raz stycznosc z lampowym sprzetem wiec sory za lamerskie pytania.
-
- 625...1249 postów
-
- 4 posty
oks , dzieki za rady i prosze o jeszcze . obecnie sytuacja jest taka : dotykalem palcem tych 84 nic nie buczalo , problem tkwil w urwanym rezystorze 200ohm ktory odpadl od diod prostowniczych przez ktory sa zasilane trafa glosnikowe . dolutowalem mu noge i poplynal dzwiek ze wzmacniacza
, osiagnolem efekt mono , walcze dalej o stereo bo jak mam na mono oba kanaly pracuja z jednakowa glosnoscia , przelaczam na stereo i jeden gra glosno drugi bardzo cicho lub wogole . zamienilem el84 miejscami nic nie dalo , zamienilem tez miejscami wejsciowe ecc83 tez to samo . sekcja radia dalej niesprawna. nie swieci wogole ef 89 (choc kupilem nowa
) i na zadnym zakresie zadnych efektow . dzieki za ew. sugestie . pozdrawiam

-
- moderator
Jak EF89 nie świeci to dobrze, tak powinno być :) A jak ci oczko nie świeci w ogóle to albogynk pisze:oks , dzieki za rady i prosze o jeszcze . obecnie sytuacja jest taka : dotykalem palcem tych 84 nic nie buczalo , problem tkwil w urwanym rezystorze 200ohm ktory odpadl od diod prostowniczych przez ktory sa zasilane trafa glosnikowe . dolutowalem mu noge i poplynal dzwiek ze wzmacniacza :) , osiagnolem efekt mono , walcze dalej o stereo bo jak mam na mono oba kanaly pracuja z jednakowa glosnoscia , przelaczam na stereo i jeden gra glosno drugi bardzo cicho lub wogole . zamienilem el84 miejscami nic nie dalo , zamienilem tez miejscami wejsciowe ecc83 tez to samo . sekcja radia dalej niesprawna. nie swieci wogole ef 89 (choc kupilem nowa ;)) i na zadnym zakresie zadnych efektow . dzieki za ew. sugestie . pozdrawiam
- nie ma żarzenia
- nie ma napięcia na anodzie
- uszkodzone jest podłączenie katody
A ze stereo nie rozumiem - nie gra dobrze stereo już jako sam wzmacniacz? To albo coś jest w układzie tego kanału (np. uszkodzony oporek, upłw w kondensatorze itp), albo w przełączniku wejść.
-
- 4 posty
dokladnie jest wlasnie tak ef89 nie swieci , oczko tez nie , sprawdze te napiecia , myslalem ze oko jest tylko wskaznikiem wiec sie nim nie sugerowalem a jednak
. co do wzmacniacza , tak , nie gra stereo jako sam wzmacniacz , zaczne wogole od sekcji wzmacniacza kondensatorki , rezystorki i przelacznik jak odpale wzmacniacz na 100% bede drazyl reszte . dzieki Tomek , biore sie do roboty
.

-
- moderator