Wskaźnik dostrojenia na lampie Nixie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Wskaźnik dostrojenia na lampie Nixie
Witam
Ostatnio wpadły mi w ręce większe ilości lamp gazowanych typu Nixie, wpadłem więc na pomysł, aby zbudować jednolampowy wskaźnik dostrojenia do odbiornika radiofonicznego. Układ składa się z generatora przestrajanego napięciem (VCO), generatora sterującego i zerującego UCY74123, licznika UCY7490, pamięci UCY7475, dekodera BCD UCY74141. Na pewno jest to lepszy sposób wykorzystania tych lampek nić tworzenie zegara na układach programowalnych.
Ostatnio wpadły mi w ręce większe ilości lamp gazowanych typu Nixie, wpadłem więc na pomysł, aby zbudować jednolampowy wskaźnik dostrojenia do odbiornika radiofonicznego. Układ składa się z generatora przestrajanego napięciem (VCO), generatora sterującego i zerującego UCY74123, licznika UCY7490, pamięci UCY7475, dekodera BCD UCY74141. Na pewno jest to lepszy sposób wykorzystania tych lampek nić tworzenie zegara na układach programowalnych.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Re: Wskaźnik dostrojenia na lampie Nixie
De gustibus... ja jednak na miejscu użytkownika takiego radia kląłbym na czym świat stoi gdybym musiał dostrajać radio wpatrując się w przeskakujące cyferki. Nie od dziś wiadomo że podczas prac takich jak strojenie obwodów rezonansowych na maximum sygnału o wiele wygodniej jest posługiwać się miernikiem wychyłowym a nie cyfrowym. Już znacznie lepiej wypadłby w roli wskaźnika dostrojenia dekatron (gazowana lampa przełączająca, wyposażona w 10 świecących katod ułożonych w okrąg; trzeba tylko wykombinować odpowiedni sposób sterowania aby wzrostowi napięcia stałego towarzyszyło zapalanie się odpowiedniej katody). A na lampach Nixi możnaby zrobić skalę cyfrową do odbiornika, przy czym podobnie jak w przypadku zegarów nie ma obowiązku stosowania układów programowalnych: w technice TTL MSI też da się to w miarę łatwo zrobić.
-
- 6250...9374 posty
W sumie pomysł jakiś jest ale na lampkach nixie np. Z567M, ustawić dziesięć lampek w szereg, sterować tylko ,,minusami'', LM3916 plus trochę tranzystorów...liniowa skala wysterowania prawie 30cm (przy odległościach miedzy lampkami jak w typowym mierniku Meratronik).... ,,krawat z gumką, trochę pije lecz jak leży''. Lampki Z567M do kupienia na Wolumenie, gotowy kit z LM3916 w sklepie AVT. AZ12 jakie lampki nixie wpadły ci w większych ilościach, pochwal się na pw, może machniom, Z567M mam sporo.
-
- 2500...3124 posty
To lepiej bargraf nixie np. IN-9 albo IN-13.
-
- 3125...6249 postów
Witam
cirrostrato
Lampy RFT Z574 bezbarwne wpadło mi kilka sztuk, umieszczone są na modułach woltomierzy, Dolam LC531 8 sztuk na płytce licznika od częstościomierza PFL22 (będzie wykorzystany do zlinienia miernika częstotliwości).
Tomek Janiszewski
Pomysł zbudowania skali cyfrowej na tych lampach jest dobrym pomysłem, ale nie odbiegajmy od tematu.

Lampy RFT Z574 bezbarwne wpadło mi kilka sztuk, umieszczone są na modułach woltomierzy, Dolam LC531 8 sztuk na płytce licznika od częstościomierza PFL22 (będzie wykorzystany do zlinienia miernika częstotliwości).

Pomysł zbudowania skali cyfrowej na tych lampach jest dobrym pomysłem, ale nie odbiegajmy od tematu.
-
- 3125...6249 postów
Tak wyglądają te lampki nixie. Generator sterujący będzie na 74LS123, który został wylutowany ze starego sprzętu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A może wskaźnik analogowy liniowy - radziecki IN-9. Proste sterowanie.
Cena na NOS'a jakieś 3,50 USD w Moskwie.
Cena na NOS'a jakieś 3,50 USD w Moskwie.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Czy mógłby ktoś wkleić schemat przetwornika napięcie-częstotliwość (generatora VCO) stosowanego w prostych miernikach z lampami nixie? Można by go wykorzystać do tego projektu.
Czy mógłby ktoś wkleić schemat przetwornika napięcie-częstotliwość (generatora VCO) stosowanego w prostych miernikach z lampami nixie? Można by go wykorzystać do tego projektu.
-
- 1875...2499 postów
W Re (3/82? 8/85?) był opisany przetwornik U/f na 555+741 - działał całkiem przyzwoicie.
Tomek
-
- 3125...6249 postów
Witam Kolegów.
Przypomnieliście mi temat bardzo starego neonowego wskaźnika dostrojenia telewizorów z lat 1950tych.
Zaznaczam: to jest WSKAŹNIK DOSTROJENIA,NIE - CZĘSTOTLIWOŚCI!
Na jakieś 90% powinien być on w którymś z numerów "Radioamatora",kto ma z Kolegów rocznik,i to polecam uprzejmej uwadze i cierpliwości:-). W spisie treści za dany rok powinni o tym pisać.Chyba układ jest anglosaski.
Jest to układ mostkowy na prostej podwójnej triodzie o sprzężeniu katodowym,neonówka jest między anodami,anody mają własne Ra każda,prawa trioda ma siatkę na masie,a lewa trioda jest sterowana, jak zwykłe "oko magiczne", z detektora.Kwestia napięcia zapłonu neonówki i napięcia jarzenia.Tam była pewnie neonówka gdzieś na 70V,
ale chyba "podbić" tak nisko-prądowe napięcie dodatnie nie powinno być problemu w razie czego.
Myślę,jakiego znaku najlepiej by użyć w istniejącym wskaźniku cyfrowym Nixie Kolegi?Jaki znak byłby najlepszy dla pokazania dostrojenia poprzez zmianę długości segmentu?"Jedynka"?Cały czas mam tu na myśli wykorzystanie
konkretnego wskaźnika Kolegi,Nie - "linijek" IW. Niech P.T. Koledzy pomyślą nad tematem w kontekście opisanego przeze mnie układu.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek.
Przypomnieliście mi temat bardzo starego neonowego wskaźnika dostrojenia telewizorów z lat 1950tych.
Zaznaczam: to jest WSKAŹNIK DOSTROJENIA,NIE - CZĘSTOTLIWOŚCI!
Na jakieś 90% powinien być on w którymś z numerów "Radioamatora",kto ma z Kolegów rocznik,i to polecam uprzejmej uwadze i cierpliwości:-). W spisie treści za dany rok powinni o tym pisać.Chyba układ jest anglosaski.
Jest to układ mostkowy na prostej podwójnej triodzie o sprzężeniu katodowym,neonówka jest między anodami,anody mają własne Ra każda,prawa trioda ma siatkę na masie,a lewa trioda jest sterowana, jak zwykłe "oko magiczne", z detektora.Kwestia napięcia zapłonu neonówki i napięcia jarzenia.Tam była pewnie neonówka gdzieś na 70V,
ale chyba "podbić" tak nisko-prądowe napięcie dodatnie nie powinno być problemu w razie czego.
Myślę,jakiego znaku najlepiej by użyć w istniejącym wskaźniku cyfrowym Nixie Kolegi?Jaki znak byłby najlepszy dla pokazania dostrojenia poprzez zmianę długości segmentu?"Jedynka"?Cały czas mam tu na myśli wykorzystanie
konkretnego wskaźnika Kolegi,Nie - "linijek" IW. Niech P.T. Koledzy pomyślą nad tematem w kontekście opisanego przeze mnie układu.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek.
-
- 3125...6249 postów
Kolego AZ12: co to znaczy:
" lampki kontrolne starszych typów?"
Neonowe?Żaróweczki?
Wielkość?cokół?
Same oprawki?
Pozdrawiam.
Jacek.