Stadion
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Stadion
Nie Czechosłowackie tylko NRDowskie, bardzo fajny TV, wiem bo kiedyś 2 takie zepsułemJimi Hendrix pisze:Mam dostać to ustrojstwo, podobno czechosłowackie. Znacie jakieś parametry? Czy to jest lampowe? /na jakich lampach/ A schemacik macie może?

Schemat tutaj: http://www.elektroda.net/download/dwpl. ... 11-65.djvu
-
- 2500...3124 posty
-
- 125...249 postów
-
- 2500...3124 posty
Boguś pisze:no niekoniecznie tak bedzie wygladał .Ja miałem stadiona 24" i z wygladu był podobny do beryla
Bo tych Stadionów to było co najmniej kilka typów, unowocześniano je, modyfikowano i dodawano cyfrę np. Stadion 3, Stadion 4. Czyżby Twój Stadion był 24 z kolei, czy miał tylko 24 calowy kineskop?
Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Staszeks
Na tej fotce z Radioamatora jest ciekawa rzecz. To jest gramofon. PŁytę włądało się przez szczelinę. Przycisk służył do podnoszeni ramienia i wyjęcia płyty. Gramofon miał prosty wzmiacniacz.
Miałe takie samo cudo dawno temu w domu. Funkcjonowało jako stolik pod telewizor lampowy Videoton.
Ale za to widziałem jeszcze ciekawszy zabytek. Jest taka knajpa na peryferiach Łodzi nazywa się Atelier u Anioła (Boya-Żeleńskiego 10). Mają tam kilka starych gratów jako wystrój wnętrza. A jednym z nich jest magnetofono-gramofon.
Raczej lata 5-te bo jest tam okrągłe oczko magiczne. Prostokątne pudło z magnetofonem i klasycznym gramofonem w jednej obudowie.
Ciekawa rzecz. Bo to raczej rzadkość.
Na tej fotce z Radioamatora jest ciekawa rzecz. To jest gramofon. PŁytę włądało się przez szczelinę. Przycisk służył do podnoszeni ramienia i wyjęcia płyty. Gramofon miał prosty wzmiacniacz.
Miałe takie samo cudo dawno temu w domu. Funkcjonowało jako stolik pod telewizor lampowy Videoton.
Ale za to widziałem jeszcze ciekawszy zabytek. Jest taka knajpa na peryferiach Łodzi nazywa się Atelier u Anioła (Boya-Żeleńskiego 10). Mają tam kilka starych gratów jako wystrój wnętrza. A jednym z nich jest magnetofono-gramofon.
Raczej lata 5-te bo jest tam okrągłe oczko magiczne. Prostokątne pudło z magnetofonem i klasycznym gramofonem w jednej obudowie.
Ciekawa rzecz. Bo to raczej rzadkość.
-
- 125...249 postów
-
- 2500...3124 posty
Aby poznać konstrukcję i działanie zapewne warto.Jimi Hendrix pisze:A tak w ogóle warto tego TV naprawiać?
Jednak kolekcji odbiornikówn telewizyjnych raczej nie stworzysz chyba,że do ozdoby
jekiegoś pomieszcenia w stylu epoki.
Nawet tszczen (sądząc na podstawie jego postów) który kiedyś chwalił się swoim stołem warsztatowym czyli musi mieć duże mieszkanie tez zbiera o ile moge sądzić tylko odbiorniki radiowe zresztą chyba i tez nie wszystkie tylko te bardziej antyczne.
A przeliczając włożona pracę na pieniądze które możesz za niego otrzymać
po naprawie zapewne nie,ale mogę sie mylic.
-
- moderator
Stworzy, dlaczego miałby nie stworzyć? Tyle, że miejsca odpowiednio dużego to wymaga, bo jednak przeciętny telewizor jest większy od przeciętnego radia. No i jednak telewizory mają mniej urozmaicony wygląd zewnętrzny w stosunku do radyj.staszeks pisze: Jednak kolekcji odbiornikówn telewizyjnych raczej nie stworzysz chyba,że do ozdoby jekiegoś pomieszcenia w stylu epoki.
Ja zbieram radia tylko określonego sortu (polskie do 1940 roku), bo po prostu rozmiar kolekcji musi się fizycznie zmieścić w dostępnej mi przetrzeni :) Jakbym miał dom 1000m^2 to miałbym szerszy zakres zbieractwa :) A przedwojenny telewizor z chęcią bym u siebie postawił, nawet nie musi być polski.staszeks pisze:Nawet tszczen (sądząc na podstawie jego postów) który kiedyś chwalił się swoim stołem warsztatowym czyli musi mieć duże mieszkanie tez zbiera o ile moge sądzić tylko odbiorniki radiowe zresztą chyba i tez nie wszystkie tylko te bardziej antyczne.
-
- 125...249 postów
Dostalem to cholerstwo. Numer 4. Po wlaczeniu do sieci pali sie bezpiecznik laczacy 220V z chassis. odlaczylem selen, lampy sie zazyly oprocz pcl82 ecc83 i kineskopu - najprawdopodobniej cos jest z tym malym autotransformatorkim. Jutro podlubie. Chyba ze szanowni koledzy znaja inny powod. Czym sie wyroznia stadion 4???
-
- 125...249 postów