RADIOLA ???

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

marko
125...249 postów
125...249 postów

RADIOLA ???

Post autor: marko »

Witam Szanownych Kolegów.
Mam pytanie bo coś niezmiernie mnie dzisiaj zaciekawiło.... Wiem, że wielu radioodbiorników lampowych, nawet tych polskiej produkcji jeszcze na oczy nie widziałem lecz w dniu dzisiejszym, będąc u kumpla zauważyłem samo wprawdzie ale kompletne chassis z zamontowaną też skalą. Zewnętrznie, na tyle co zdołałem zauważyć układ taki sam lub bardzo podobny do Mazura i Poloneza z tym, że skala o kształcie i wymiarach jak właśnie w Polonezie, prostokąt o dłuższych bokach poziomych tylko na miejscu napisu ,,Polonez " widniał napis ,, RADIOLA ", tak samo położony w pionie, po lewej stronie skali. Kolory identyczne jak w Polonezie. Cóż to za polskie radio bo nigdzie takiego znaleźć mi się nie udało ? Lampy AZ1, EBL21 i 2 x ECH21. Skala na pewno jest oryginalna i pasuje idealnie do mocowań, uchwytów chassis.
Bardzo proszę o podzielenie się ze mną swą wiedzą i wypowiedź w tym temacie bardziej doświadczonych Kolegów.
Pozdrawiam.
Marek
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Re: RADIOLA ???

Post autor: zbieracz55 »

Radio Polonez wychodził ze skalą z napisem "polonez", wychodziły również odbiorniki Polonez z napisem "radiola".
Czy się one różniły? Chyba tylko napisem na skali.
marko
125...249 postów
125...249 postów

Bardzo dziękuję zbieracz55 za tak szybką informację.
A czy zachowały się i czy któryś z Kolegów posiada w swoich zbiorach Poloneza właśnie z taką skalą bo na necie nie natknąłem się dotychczas na taki egzemplarz.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

Wydaje mi się, że ja mam taki odbiornik, ale muszę sprawdzić.
captain
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: captain »

Witam,

z tego, co wiem, "Polonez" i "Radiola" różnią się tylko napisem na skali. Na zdjęciu obie skale razem, dla porównania.

Pozdrawiam
captain
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
komar
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: komar »

Komar
captain
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: captain »

Z tego topicu wynika, że były różnice w obudowie, jednak moja "Radiola" ma identyczną skrzynkę jak Polonez (zaoblone rogi): http://oldradio.pl/ilustracja/324998969 ... lonez.html
Gramofon oczywiście "Karolinkowy" (ramię z zaokrąglonym końcem od strony mocowania). Chassis praktyczne jak w Mazurze, jedynie różni się skalą, która jest zdecydowanie szersza.

Pozdrawiam
captain
marko
125...249 postów
125...249 postów

Bardzo dziękuję wszystkim Kolegom za wyjaśnienie mi tej sprawy. Kojarzyłem wymiary, kształt, kolory skali i układ z Polonezem lecz dokładnie taka nazwa polskiego radia znana mi nie była. Chciałem też, prawdę mówiąc, nabyć to wnętrze radyjka ale kumpel nie był skory do jego sprzedaży a zależało mi tym bardziej, że skala była w idealnym stanie zachowania tak jak i cała reszta. Będę go męczył nadal ;)
Znowu czegoś się dowiedziałem i nauczyłem.
Dzięki...... i pozdrawiam.