Dobór fotorezystora zamiast VTL5C1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Dobór fotorezystora zamiast VTL5C1
Witam,
Potrzebuję wykonać / kupić transoptor do kopii Soldano SLO. VTL5C1 jest dla mnie za drogi (24zł za sztukę to lekka przesada) dlatego chciałbym wykonać "samoróbę". Na stronie Toma zaproponowany jest fotorezystor RPP131 (200R-20M) ale jakoś nie mogę go znaleźć w żadnym sklepie internetowym (10zł na allegro za używki to też trochę dużo). Szukałem i szukałem i najlepszy wydaje się być GL5639D ale ma aż 50k w stanie ON. Czy tak duża wartość jest dopuszczalna? Ewentualnie znacie może jakiś zamiennik RPP131 którego można zakupić mniej więcej do 5zł?
Pozdrawiam
Potrzebuję wykonać / kupić transoptor do kopii Soldano SLO. VTL5C1 jest dla mnie za drogi (24zł za sztukę to lekka przesada) dlatego chciałbym wykonać "samoróbę". Na stronie Toma zaproponowany jest fotorezystor RPP131 (200R-20M) ale jakoś nie mogę go znaleźć w żadnym sklepie internetowym (10zł na allegro za używki to też trochę dużo). Szukałem i szukałem i najlepszy wydaje się być GL5639D ale ma aż 50k w stanie ON. Czy tak duża wartość jest dopuszczalna? Ewentualnie znacie może jakiś zamiennik RPP131 którego można zakupić mniej więcej do 5zł?
Pozdrawiam
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Dobór fotorezystora zamiast VTL5C1
Korzystanie z forumowej wyszukiwarki jest darmowe, więc przeszukaj na forum tematy o SLO. Padły w nich symbole co najmniej kilku zamienników.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 15...19 postów
Nie wiem jak we wzmacniaczu działają zamienniki, ale w kompresorze demeter compulator zamiennik w ogóle się nie sprawdza,musi być orginalna część.
Wertując forum można oczywiście trafić na zamienniki vtl'i , jednak kolega pyta się fotorezystory które można śmiało użyć i podaje odpowiedni przykład . Kolega powinien odświeżyć jakiś stary temat , których kilka poruszało ten temat i go kontynuować .Thereminator pisze:Korzystanie z forumowej wyszukiwarki jest darmowe, więc przeszukaj na forum tematy o SLO. Padły w nich symbole co najmniej kilku zamienników.
Wracając do tematu i odpowiadając na pytanie : 50k jest podane tylko dla 100lux a jak wiadomo , super-jasna dioda ma dużo więcej . Nie chce tu napisać błędnej wartości ale myślę że sięga 10000lux , 100000lux . Wykonałem ostatnio kilka testów i przy podobnym fotorezystorze uzyskałem blisko 200/300 ohmów pozdrawiam
Szukałem i znalazłem głównie odpowiedniki z amptone z czego jeden jest cieniutki, drugiego już nie mają a trzeci kosztuje 15zł. Chodzi mi o fotorezystor a nie transoptorThereminator pisze:Korzystanie z forumowej wyszukiwarki jest darmowe, więc przeszukaj na forum tematy o SLO. Padły w nich symbole co najmniej kilku zamienników.

A co powiecie na coś takiego - http://www.tme.eu/pl/details/a906014/fo ... in-elmer/#

Nigdy nie było to wyjaśnione dlaczego, ale Tom zaleca diody czerwone. Oczywiście te superjasne.
Z tych super jasnych do której link podałem w TME mają i żółte i czerwone więc to nie problem. Pytanie tylko, czy dobrałem odpowiedni zestaw?
Jeśli celować w maksymalną czułość fotorezystora, czyli 600 nm, to chyba pomarańczowa jest najwłaściwsza.
http://www.theledlight.com/technical1.html
http://www.theledlight.com/technical1.html
-
- 375...499 postów
Proste, bo tam fotorezystor musi mieć dokładnie taką charakterystykę, jak przewidział konstruktor. A w SLO chodzi tylko o załączanie/wyłączanie kanałów. W mojej wersji tego przedwzmacniacza jest jakiś fotorezystor, który osiąga coś ponad 20M po ciemku i kilkanaście k przy oświetlaniu żółtą jasną diodą. Działa, chociaż trochę powoli, jest taki efekt jakby crossfade między kanałamiczapa tranzystor 2 pisze:Nie wiem jak we wzmacniaczu działają zamienniki, ale w kompresorze demeter compulator zamiennik w ogóle się nie sprawdza,musi być orginalna część.

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Uwielbiam takie porady.painlust pisze:Nigdy nie było to wyjaśnione dlaczego, ale Tom zaleca diody czerwone. Oczywiście te superjasne.
A później się zastanawiamy dlaczego pieczeń ma przycięte końce...
hmm.. A ja sie zastanawiam, dlaczego nie białe, skoro białe = wszystkie ? 

-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Czerwone pewnie dlatego, że generalnie mają dużą sprawność. Osobiście kierowałbym się jednak informacją o tym dla jakiej długości fali fotorezystor ma największą czułość. Kiedy ja składałem swoje do SLO użyłem superjasnych diod koloru zielonego, bo dla tej długości fali fotorezystor miał największą czułość. Przy dobrej izolacji układu dioda/fotorezystor otrzymałem rezystancję 0,8k po zapaleniu i dużo ponad 200M po zgaszeniu przynajmniej według taniego multimetru. Całość działa szybko, a przynajmniej ja "nie słyszę" czasu przełączenia. Musiałem jednak przerobić nieco układ przełączania kanałów bo oryginalny jest pod VTL5C1, które operują na nieco innych napięciach i prądach, więc rezystory dobrałem od nowa, żeby diody w obu kanałach po włączeniu były optymalnie zasilane, a jednocześnie po wyłączeniu dostawały napięcie na tyle niskie żeby szybko i pewnie zgasły.
Białe nie, bo co prawda świecą w całym paśmie, ale jednocześnie moc ta jest właśnie na to pasmo rozproszona, więc na konkretnej długości fali jest odpowiednio mniejsza.
Białe nie, bo co prawda świecą w całym paśmie, ale jednocześnie moc ta jest właśnie na to pasmo rozproszona, więc na konkretnej długości fali jest odpowiednio mniejsza.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Nie świecą wcale całym pasmem, lecz kilkoma prążkami. Za to moc pojedynczej diody może być duża, podobnie jak sprawność, więc jeżeli prążek trafia, do będzie skutecznie.COB pisze:Białe nie, bo co prawda świecą w całym paśmie, ale jednocześnie moc ta jest właśnie na to pasmo rozproszona, więc na konkretnej długości fali jest odpowiednio mniejsza.
Tak mi się zdawało... warto przeprowadzić test z pryzmatem. Całym pasmem świeci światło słoneczne, świeczka, różne lampy...
Z fotorezystorami zbyt wiele do czynienia nie miałem.. Ale chyba nie problem przetestować "kilka" diod. ;p
Z fotorezystorami zbyt wiele do czynienia nie miałem.. Ale chyba nie problem przetestować "kilka" diod. ;p
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Pisząc całym miałem na myśli zakres widzialny i ewentualne okolice. Pasmo nie jest płaskie i zazwyczaj ma górkę w okolicach niebieskiego i stąd zimna barwa. Jeśli chodzi o prążki to nie jestem przekonany. Wykresy, z którymi się spotkałem nie miały charakteru dyskretnego i nie widziałem na nich czegoś, co można by podzielić na kilka prążków. Tutaj znalazłem wytłumaczenie jak powstaje białe światło w takiej diodzie i skąd jest ta górka w charakterystyce:
http://www.trainweb.org/girr/tips/tips7 ... _tips.html
http://www.trainweb.org/girr/tips/tips7 ... _tips.html