Unitra MTV10
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Unitra MTV10
Witam
Problem polega na tym, że odtwarzając wcześniej nagraną taśmę, na wyjściu "monitor" jest tylko szum (mierzone oscyloskopem). Pomierzyłem wszystkie stopnie od głowicy aż do wyjścia (zamiast głowicy podałem sygnał z generatora) i wszystkie wzmacniają. Nagrywanie też wydaje się być dobre, bez sygnału wizji na wyjściu PV-100 jest prostokąt 2MHz. Po podaniu sygnału wizji prostokąt jest modulowany. Co może być jeszcze nie tak?
Problem polega na tym, że odtwarzając wcześniej nagraną taśmę, na wyjściu "monitor" jest tylko szum (mierzone oscyloskopem). Pomierzyłem wszystkie stopnie od głowicy aż do wyjścia (zamiast głowicy podałem sygnał z generatora) i wszystkie wzmacniają. Nagrywanie też wydaje się być dobre, bez sygnału wizji na wyjściu PV-100 jest prostokąt 2MHz. Po podaniu sygnału wizji prostokąt jest modulowany. Co może być jeszcze nie tak?
Re: Unitra MTV10
Prawdopodobną przyczyną mogą być brudne głowice. Wystarczy za mocno naprężyć na moment taśmę, ewentualnie dotknąć jednak zawsze tłustawym palcem do taśmy lub głowic. Spróbuj delikatną szmatką nie zostawiającą nitek, lekko nasączoną spirytusem przemyć czoła obu głowic wizyjnych. Głowice ferrytowe są bardzo kruche, należy to zrobić delikatnie wzdłuż, nigdy w kierunku góra-dół (względem bębna) gdyż można je odkleić lub wyłamać. Może to była kwestia jakości ówczesnych taśm, może konstrukcji bębna wizyjnego, ale w MTV10 "zaklejanie" się głowic wizyjnych było częstym zjawiskiem.
Marek SP1CBP
Głowice jak i cały tor przesuwu taśmy przemyłem benzyną ekstrakcyjną jednak bez efektu. Na wyjściu ciągle jest szum o wartości ok 0,5V. Czy to nie jest za dużo?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Spróbuj spirytusem. Tylko czy to tu jest feler? Nie wiem.
- Witek
- 500...624 posty
- Kontakt:
Czy aby na pewno taśma przylega do głowicy właściwą stroną? Może jest nawinięta na szpule odwrotnie.
Stałem się posiadaczem magnetowidu MTV 10. Odtwarza i nagrywa, ale nie trzyma synchronizacji. Wydaje się, że nie reaguje w ogóle na kręcenie potencjometrem "faza". Zanim jednak zacznę grzebać, chciałbym posłuchać Waszych sugestii.
Sprawę synchronizacji udało się załatwić. Pozostaje teraz dorobienie brakujących dwóch rolek prowadzących taśmę i osłon wskaźników wysterowania. Czy ktoś może zrobić zdjęcia i/lub zwymiarować rolki oraz rzeczone osłony?
Posiadam wyżej wymienione części z jednego wybrakowanego egzemplarza. Z chęcią odstąpię.
Stosowny e-mail poszedł w tej sprawie:)