Chciałbym zapytać, czy luminofory stosowane m.in. w magicznych oczkach(ZnS ?) mogą emitować światło pod wpływem bombardowania jonami helu bądź argonu?
Pozdrawiam
Luminofory.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Luminofory.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- moderator
Re: Luminofory.
Mogą, zwłaszcza ZnS domieszkowany srebrem. Musisz jednak pamiętać, że jądro argonu jest jądrem ciężkim i będzie następować ścienianie powłoki, lub powstawanie w niej uszkodzeń. Ścienianiu temu będzie towarzyszyć przy dużym prądzie między innymi (jak wynika z literatury) rozkład tegoż ZnS i emisja par cynku który będzie naparowywał (metalizował) urządzenie, podobnie jak w ścieniaczach jonowych. Artykuły przejrzane na szybko wskazują że dochodzi również do stopniowego pogarszania się świecenia, ale nie jest to nic nowego. Musisz jednak pamiętać, że pod wpływem jonów lumminofor będzie zużywał się szybciej, zwłaszcza gdy użyje się ciężkiego jądra argonu, które przy odpowiednim napięciu z powodzeniem poleruje bądź ścienia przedmioty metalowe. Jeżeli interesuje cię to mogę ci podać parametry (U, I, próżnia), i ew. zdjęcia takiego ścieniacza.
Srebro aktywuje na kolor niebieski, miedź daje długą poświatę.
Srebro aktywuje na kolor niebieski, miedź daje długą poświatę.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 1875...2499 postów
Problem jest ciekawszy i bardziej skomplikowany.
Chciałbym mieć możliwość wizualnego określenia stężenia jonów helu/elektronów w atmosferze (przy wylocie ze źródła jonów).
Niestety nie wiem, czy jony poruszające się z małą prędkością mogą podświetlić luminofor, tak aby było to widoczne.
Na razie przeprowadziłem test z luminoforem pochodzącym z rosyjskiej wersji EM4- nie zanotowałem widocznych rozbłysków.
Czy możecie polecić jakąś literaturę n.t. luminoforów?
Chciałbym mieć możliwość wizualnego określenia stężenia jonów helu/elektronów w atmosferze (przy wylocie ze źródła jonów).
Niestety nie wiem, czy jony poruszające się z małą prędkością mogą podświetlić luminofor, tak aby było to widoczne.
Na razie przeprowadziłem test z luminoforem pochodzącym z rosyjskiej wersji EM4- nie zanotowałem widocznych rozbłysków.
Czy możecie polecić jakąś literaturę n.t. luminoforów?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1250...1874 posty
Luminofory z oczek magicznych bardzo często są oparte o wilemit- krzemian cynku. Nie jest on raczej odpowiedni.
Jony o zbyt małej energii nie wywołają świecenia luminoforu.
Jony o zbyt małej energii nie wywołają świecenia luminoforu.