Misja na śmietnik

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Misja na śmietnik

Post autor: Michu »

Otóż wyszedłem z domu z workiem śmieci, a wróciłem z telewizorem Ametyst. :D Niestety odbiornik jest strasznie zniszczony. W zasadzie to jest całkiem zniszczony. Ale i tak wzbogaciłem się o cztery lampki:
pcc88 Tesli, ef80 i ef183 Polamu, oraz jakąś Matsushity 80... (napisy zatarte). Cóż widze, że trzebaregularnie śmieci wynosić, :D wszak to już drugi tak zdobyty TV.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Leon »

Ja nie miałem takiego szczęścia - wracam ze szkoły, patrzę, a przy śmietniku telewizor leży, ale poszedłem do domu, bo byłem nieźle obładowany. Chwilę później wychodzę z powrotem by go zabrać, a po telewizorze śladu nie ma :) Jak widać ludzie biorą jak ciepłe bułeczki :)
Ósmego dnia Bóg stworzył lampy i lampomaniaków :)
Moja strona z opowiadaniami http://narrator.up.pl
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

No to przypomniała mi się smutna historia. Wychodze z akademika do szkoły, a przy kontenerze stoi kompletne radio. Piękne, stan zewnętrzny super. A ja myśle sobie, a co tam, daruje sobie, nie chce mi się (a do akademika miałem 15m) :oops: . No i jak wracałem to już go nie było. Do dziś pluje sobie w brode, że taką okazję przegapiłem.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Ja też kiedyś szedłem do roboty na rano i po drodze zobaczyłem stojący przy płocie jednego z domów stary lampowy telewizor. Ale się spieszyłem i nawet nie wiem jaki to był odbiornik. Jak wracałem, to już go nie było :( i też sobie do dziś nie mogę wybaczyć...
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

A ja miałem taki przypadek:Wyjąłem z telewizora lampy,skręciłem go ładnie z powrotem i wystawiłem przed furtkę wraz z pojemnikiem na śmieci z racji tej że nazajutrz mieli zabierać odpadki.Po pół godzinie telewizor zniknął.Zobaczyłem go znowu po 2 dniach - został przyniesiony do naprawy.Osoba która go przyniosła jak dowiedziała sie o losie tego odbiornika ,czym prędzej go zabrała i jak mi się wydawało powiedziała tak:"już ja mu pokażę".Ciekawy byłem ile razy zmieniał właściciela,ale nie dowiedziałem się nic. :lol: :lol: :lol:
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: arwiecz »

W mojej miejscowości a właściwie w całej gminie wystawiono kontenery na wielkogabarytowe odpady typu meble ,lodówka sprzęt RTV itp.
Sam wynosząc niepotrzebne rzeczy zobaczyłem i oczywiście uratowałem od zniszczenia radio lampowe STRADIVARI II produkcji RFT . Poza brakiem tylnej ścianki i obciętym przewodem sieciowym wygląda na kompletne .
Obecnie szukam do niego tylnej ścianki , moze ktoś z kolegów ma taką na zbyciu.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... auuuuuuuuuuuuu.
A moja sąsiadka przyniosła ze śmietnika sprawnego Pioniera - tego w
bakielitowej obudowie.
Auuuuuuuuuuuuuuu.

Lisor.
Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Leon »

A gdzie w Poznaniu lub okolicach są złomy i śmietniska gdzie możnaby się tanio zaopatrzyć w lampy? Tak myślałem czasem, czy by nie postawić osiedlowemu złomiarzowi połowki za każdy przyniesiony mi lampowy telewizor :)
Ósmego dnia Bóg stworzył lampy i lampomaniaków :)
Moja strona z opowiadaniami http://narrator.up.pl
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

A ja wracając ze szkoły przytachałem spod śmietnika....magnetofon szpulowy ZK 145 :D Po lekkim dopieszczeniu z mojej strony gra rewelacyjnie...poza tym było z nim duzo taśm na których m.in Towarzysz Gierek, Wałęsa i wiele wiele innych... Polecam "śmietnikowe szabrownictwo" :D
Alek

Post autor: Alek »

U mnie niestety niewiele do znalezienia. Kiedyś to były czasy... :roll:
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.

Ja swego czasu znalazłem na śmietniku WR40-stkę. Zamiast EL34 były wsadzone 6P3S Telamu. Wtedy jeszcze nie bardzo znałem się na lampach i po włączeniu nic tylko brum był i "czerwone" anody lamp. Nie wiedziałem jakie tam faktycznie lampy miały pracować (uznałem, że to już złom i rozebrałem go na części :( ).

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Znacie jakieś Smietniska nie daleko płocka????

Wykonajmy listę takich mjejsc gdzie można ciekawe rzeczy "wykopać" :idea: .
Taka lista ułatwiła by wszystkim poszukiwania.
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Ja kiedyś miałem taki nawet plan żeby na drzewach,słupach w swoim mieście nie zamieścić ogłoszenia w stylu:
"Skupuje lampy,stare telewizory,itp" albo coś w tym rodzaju.
A tak w ogóle to kogo tylko mogę to się wypytuje o lampy i pare osób miało - czasem nawet w kartonikach.
"Mathematics is the language of nature"
Kierownik
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Kierownik »

Ja na śmietniku mojego bloku znalazłem super radyjko ,TATRY 3281,było prawie kompletne miało niesprawnych kilka lamp ,zepsute klawisze (zapadki) i drobiazg z elektroniki (przez net nawet taki jak ja amator naprawił) i gra do dzisiaj... :D
Jestem napewno amatorem w tej sprawie ,ale ciekawi mnie to>>>>;-)
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Hm. Niestety kilka latek temu zamknęli mi lokalne wysypisko. A można tam było cosik czasem znaleźć. Już po zamknięciu znalazłem rozbity telewizorek. Nie było w nim nic konkretnego prócz podstawek, ale dobre i to.
A i nigdy nie zapomnę mojej wycieczki w pobliże tego śmietniska. W lesie znalazłem kilka lampek. Leżały tak sobie na ściółce. Jak grzyby normalnie.
Cóż to właśnie od tych lampek zaczęła się moja przygoda z elektroniką retro. W sumie to i z elektroniką w ogóle. :D