Model wzmacniacza na ECL86 do szkoły, pytanie o PCB

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Model wzmacniacza na ECL86 do szkoły, pytanie o PCB

Post autor: Mikołaj K. »

Witajcie

Buduję na potrzeby pokazu i wzorowej oceny w szkole projekt wzmacniacza z ujemnym sprzężeniem zwrotnym. Ja, jak to ja, nie mogłem tego zrobić na tranzystorach :) (Rok temu podczas omawiania przerzutników też zrobiłem go lampowego :) )

Całość ma być mała i prosta, i ważne jest pokazanie zmiany elementów RC w sprzężeniu na wpływ brzmienia, a jak Profesor da mi godzinę lekcyjną, to i pomiary zmian pasma przenoszenia oraz zniekształceń.

Wybór padł na klasyczną ECL86, choć kusiło mnie, żeby nie robić tego na jednej lampie tylko się troszkę popisać :D Niestety w tej chwili z lamp które nadają się na końcówkę mocy mam tylko EL34, ECL86, PCL86 i jeszcze jakieś lampki które pozwolą mi uzyskać moc <1W, ale jestem ograniczony Ra=~5,2k

Dodaję rysunki schematu i płytki drukowanej, oraz mam prośbę. Mogli by mi Koledzy przeanalizować, czy potencjometry są dobrze podłączone? Tzn. że gdy są skręcone w lewo to głośność i regulacja barwy tonu będzie na minimum? Co do głośności jestem pewien, że dobrze zrobiłem, ale nie jestem pewien regulacji barwy tonu.
I jeszcze proszę o ogólną opinię o prowadzeniu ścieżek, co poprawić itp.
Wszystkie ścieżki 40mil, masa 70

Opis złącz:
X1-TG
X2-Wej. sygnału audio
X3-Zasilanie
X4-Wejście sygnału SZ

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Model wzmacniacza na ECL86 do szkoły, pytanie o PCB

Post autor: TooL46_2 »

Czolem,

1/ jesli PCB ktore pokazujesz jest od strony elementow -- to tak, potencjometry beda dzialac tak, jak powinny. Jesli pokazujesz od strony druku -- musisz odwrocic
2/ plytka jest zaprojektowana dosc eklektycznie -- mozna to poukladac sensowniej
3/ pomysl z przelacznikiem dip jest moim zdaniem kiepski. Zeby przelaczyc musisz grzebac wewnatrz wzmacniacza. Jesli chcesz to prezentowac podczas lekcji -- grzebanie w srodku pod napieciem nie jest czyms, co nalezy pokazywac. Szczegolnie, kiedy w srodku panuja napiecia, ktore moga Cie zabic*. Dwa, bedziesz mogl wlaczyc dwa/trzy/cztery obwody jednoczesnie -- chyba to nie ma wiekszego sensu. Sugeruje zamiane dipa na przelacznik obrotowy z piecioma pozycjami: jedna, kiedy USZ jest odlaczone, i cztery pozycje dla roznych obwodow USZ.

* w zasadzie to nie napiecie Cie zabija a natezenie pradu. Juz 15mA powoduje powazne skurcze miesni i moze prowadzic do duzych problemow. Nawet napiecie rzedu tysiecy wolt ale o bardzo niskim natezeniu Cie nie zabije (bedzie bolalo ale nie zabije...).
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Będę polemizowac z tym natężeniem, bo jednak zależy ono od napięcia żródła i rezystancji ciała porażonego ;)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Oczywiscie. Chcialem tylko uzmyslowic, ze juz 15mA moze spowodowac powazne problemy. Natezenie rzedu 70mA zabija. A czy to bedzie przy napieciu 90V czy 300V to bedzie mialo juz wtedy drugorzedne znaczenie ;)

Ponadto, prad zmienny sieje wieksze spustoszenie niz prad staly o takim samym natezeniu. Aczkolwiek, jest to prawdziwe dla dosc niskich czestotliwosci -- cewka Tesli dlatego nie razi bo pracuje przy czestotliwosci rzedu setek kHz i napieciu rzedu kilkudziesieciu kV (ale bardzo niskim natezeniu). Przy takiej czestotliwosci wystepuje efekt naskorkowy (czy jak sie to zowie) -- prad nie wnika w cialo a jedynie 'podrozuje' po skorze.
http://hypertextbook.com/facts/2000/JackHsu.shtml
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Ale jak poukładać te podzespoły sensowniej? Antyparazyty możliwe blisko podstawki, no i całość chciałbym żeby była jak najmniejsza. W tej chwili płytka ma 9x5,5cm te długie rezystory 4,7k są takie długie, bo mam ponad tysiąc sztuk takich ( polskiej produkcji)

Z tym przełącznikiem to może faktycznie trochę poszalałem, ale znowu - po prostu mam taki, w dodatku nie przebiegają obok niego ścieżki z wysokim napięciem. Ale mam również taki obrotowy, także tego...
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Chocby X4 odwrocic polaczenia. R1 i R2 mozna dac rownolegle obok siebie i pionowo, na prawo od C1, zrobi sie wiecej miejsca i podstawke mozna przesunac blizej do potencjometrow. R4 tez dalbym pionowo. S1 dalbym nad R11 i przesunal X4 gdzies blizej.

C4 obroc o 90 st -- nie trzeba bedzie jezdzic ze sciezkami jak na rodeo. Reszte, w ramach cwiczenia, mozesz sie pobawic... ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Nie lubię montować rezystorów pionowo, jest to mniej wygodne i trudniej jest dopatrzeć się pasków, choć to drugie tyczy się obcej konstrukcji. Do reszty wskazówek na pewno się dostosuje.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Nie zrozumielismy sie ;) Teraz, na Twoim PCB, sa poziomo. Obroc je o 90 st ;) O to mi chodzilo.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Przepraszam, czytałem to przysypiając na lekcji :D Wieczorem poprawię płytkę

Edit:

Wrzucam poprawioną (?) płytkę. W miejsce złącza X5 będą dolutowane przewody prowadzące do 4-stopniowego przełącznika obrotowego. Zdaje mi się, że z oscyloskopu Mini-4

Pozdrawiam
_idu

Post autor: _idu »

TooL46_2 pisze:Oczywiscie. Chcialem tylko uzmyslowic, ze juz 15mA moze spowodowac powazne problemy.
15mA może zatrzymać oddychanie. 30mA to małe szanse na przeżycie. Próg wyczucia prądu to dziesiąte części mA.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Mikołaj K. pisze: Wrzucam poprawioną (?) płytkę.
Lepiej, ale.. ;)

Staraj sie prowadzic sciezki albo pod katem prostym albo 45st. Dlaczego do C7 ciagniesz pod jakims dziwnym katem skoro mozna (i krocej) pod katem prostym? Podstawka bedzie od strony druku? Jesli nie, to mozesz miec problemy z wkreceniem przewodow do X5. Czepiam sie? A jakze :twisted:
STUDI pisze:15mA może zatrzymać oddychanie. 30mA to małe szanse na przeżycie. Próg wyczucia prądu to dziesiąte części mA.
15mA powoduje niektrolowane skurcze miesni wiec pelna zgoda -- moze zatrzymac oddychanie. W linku, ktory przytoczylem podaja, ze juz przy okolo 5mA miesnie kurcza sie na tyle, ze nie mozna puscic zrodla pradu.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Wzmacniacz już uruchomiłem. Pomijając to, że dźwięk nie specjalnie mi się podoba, to mam zastrzeżenia do działania regulacji barwy tonu. Obwód R13 C3 reguluje wysokie tony, ale taką ładną regulację otrzymuję pod sam koniec zakresu potencjometru ale również bardzo zmienia się głośność. A regulacja tonów niskich działa w odwrotną stronę :)

Złącze X5 specjalnie tam upchnąłem, bo będą tam bezpośrednio wlutowane kabelki, a ścieżka do C7 została pokrzywiona po przesuwaniu elementu i jakoś mi umknęła...

Tak po za tematem, te podstawki do druku które tutaj zastosowałem są w pęłni rozbieralne i da się chyba bezproblemowo dodać 10 nóżkę np. pod PFL200 :)
_idu

Post autor: _idu »

Mikołaj K. pisze:Wzmacniacz już uruchomiłem. Pomijając to, że dźwięk nie specjalnie mi się podoba, to mam zastrzeżenia do działania regulacji barwy tonu. Obwód R13 C3 reguluje wysokie tony, ale taką ładną regulację otrzymuję pod sam koniec zakresu potencjometru ale również bardzo zmienia się głośność. A regulacja tonów niskich działa w odwrotną stronę :)
Ale to nawet dobrze. Tak robiono w starych radiach w RFN. zwiększasz basy kręcąc w lewo a soprany kręcąc w prawo. Jeśli regulator basów jest na lewo od regulatora sopranów to wizualnie sposób regulacji wygląda tak - poszerzenia i zwężanie pasma.
Twoje wyniki oznaczają konieczność dobrania elementów w pętli USZ.

Zawsze możesz poszperać w necie - popatrz tutaj podobna regulację barwy plus ch-ki jak ona działa:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstae ... format.htm

Tak po za tematem, te podstawki do druku które tutaj zastosowałem są w pęłni rozbieralne i da się chyba bezproblemowo dodać 10 nóżkę np. pod PFL200 :)
Nie da się - inny kąt pomiędzy nóżkami. W noval niejako jest brak 10 nóżki zaś w decal 11 nóżki.