TV KORAL

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

TV KORAL

Post autor: walllker »

Witam, kończę właśnie remontować mojego Korala, dostałem go od znajomego u którego stał od końca lat 80 na strychu po nieudanej naprawie domorosłego majsterkowicza, gdyż nie chciano ponoć wieźć do ZURTu, niestety TV miał rozłączane wszystkie wtyki i częściowo przeciętą, a częściowo odlutowaną wiązkę od przełącznika SIEĆ, FILM, MUZYKA MOWA znajdującego się na froncie, z schematu doprowadziłem to wszystko do ładu, obudowę odnowiłem, ale mam problem, gdyż nie wiem gdzie przylutować odlutowane dwa kable wychodzące od włącznika, który ma 6 styków 4 od zasilania i dwa licho wie od czego, pozostałe kable rozszyfrowałem bez problemu z schematu ale tych dwóch nie mogę znaleźć, a TV był często naprawiane, gdyż w wielu miejscach na płytkach drukowanych są ślady po dawnych naprawach i niezbyt mogę dopasować gdzie te dwa kable podłączyć, może ktoś dojrzy na schemacie gdzie ten styk ma być podłączony, lub posiada serwisówke i podzielił by się skanem lub kserem, mogę także odkupić serwisówkę lub ksero albo jej skan, schemat tu viewtopic.php?f=16&t=10513, może jakaś wskazówka :roll:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: TV KORAL

Post autor: Marcin K. »

Schemat masz tutaj: http://unimor.info/infusions/site_map/site_map.php
Układ podobny do Opala i Nefryta :roll:
Powodzenia!
Ps. Fajny TV, mam takie coś ale głęboko zakopany...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuje kolego, ale ten schemat to dokładnie ten sam co już mam i do którego zamieściłem link a dokładnie postu gdzie umieszczono bezpośrednio link do schematu, tyle że prześledziłem go kilka razy i nigdzie nie znalazłem dodatkowego styku z włącznika sieciowego, a kable wiszą i musiały być gdzieś podłączane, dlatego miałem nadzieje i nadal mam że ktoś będzie miał serwisówkę do tego TV, albo zerknie do swojego egzemplarza TV gdzie te kable powinny być podłączone, bo jak nie to odpalę TV bez podłączenia i będę patrzył które obwody nie pracują, innego wyjścia nie widzę żeby zdiagnozować od czego jest ten styk. Ale mimo wszystko jeszcze raz dzięki za fatygę i link do schematu.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam. Bez tych przewodów możesz odpalać, grać będzie. Są to styki układu wygaszania plamki, styki które są zwierane przy wyłączeniu TV. Jeden koniec styku idzie do S1 kineskopu (2 noga) a drugi przez (piszę z pamięci) ok. 100kom do napięcia 190V.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuje koledze TELEWIZOREK 52, podziwiam za pamięć, faktycznie, styki podawały napięcie na S1, bo patrząc po miejscach lutowania i schemacie, oraz układzie, rezystor R428 właśnie 100k wisi w powietrzu a powinien być według schematu podłączony do Ua2 czyli 190V, temat się rozwiązał, dziękuje za pomoc. Kolejne zacne urządzenie będzie znów działać :D
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Dodam jeszcze że podobne rozwiązanie stosowano w TV Atol, Agat, Fiord, Alga, Zefir i paru innych. Powodzenia.