TV KORAL
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
TV KORAL
Witam, kończę właśnie remontować mojego Korala, dostałem go od znajomego u którego stał od końca lat 80 na strychu po nieudanej naprawie domorosłego majsterkowicza, gdyż nie chciano ponoć wieźć do ZURTu, niestety TV miał rozłączane wszystkie wtyki i częściowo przeciętą, a częściowo odlutowaną wiązkę od przełącznika SIEĆ, FILM, MUZYKA MOWA znajdującego się na froncie, z schematu doprowadziłem to wszystko do ładu, obudowę odnowiłem, ale mam problem, gdyż nie wiem gdzie przylutować odlutowane dwa kable wychodzące od włącznika, który ma 6 styków 4 od zasilania i dwa licho wie od czego, pozostałe kable rozszyfrowałem bez problemu z schematu ale tych dwóch nie mogę znaleźć, a TV był często naprawiane, gdyż w wielu miejscach na płytkach drukowanych są ślady po dawnych naprawach i niezbyt mogę dopasować gdzie te dwa kable podłączyć, może ktoś dojrzy na schemacie gdzie ten styk ma być podłączony, lub posiada serwisówke i podzielił by się skanem lub kserem, mogę także odkupić serwisówkę lub ksero albo jej skan, schemat tu viewtopic.php?f=16&t=10513, może jakaś wskazówka 

-
- 6250...9374 posty
Re: TV KORAL
Schemat masz tutaj: http://unimor.info/infusions/site_map/site_map.php
Układ podobny do Opala i Nefryta
Powodzenia!
Ps. Fajny TV, mam takie coś ale głęboko zakopany...
Układ podobny do Opala i Nefryta

Powodzenia!
Ps. Fajny TV, mam takie coś ale głęboko zakopany...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Dziękuje kolego, ale ten schemat to dokładnie ten sam co już mam i do którego zamieściłem link a dokładnie postu gdzie umieszczono bezpośrednio link do schematu, tyle że prześledziłem go kilka razy i nigdzie nie znalazłem dodatkowego styku z włącznika sieciowego, a kable wiszą i musiały być gdzieś podłączane, dlatego miałem nadzieje i nadal mam że ktoś będzie miał serwisówkę do tego TV, albo zerknie do swojego egzemplarza TV gdzie te kable powinny być podłączone, bo jak nie to odpalę TV bez podłączenia i będę patrzył które obwody nie pracują, innego wyjścia nie widzę żeby zdiagnozować od czego jest ten styk. Ale mimo wszystko jeszcze raz dzięki za fatygę i link do schematu.
-
- 3125...6249 postów
Witam. Bez tych przewodów możesz odpalać, grać będzie. Są to styki układu wygaszania plamki, styki które są zwierane przy wyłączeniu TV. Jeden koniec styku idzie do S1 kineskopu (2 noga) a drugi przez (piszę z pamięci) ok. 100kom do napięcia 190V.
-
- 625...1249 postów
Dziękuje koledze TELEWIZOREK 52, podziwiam za pamięć, faktycznie, styki podawały napięcie na S1, bo patrząc po miejscach lutowania i schemacie, oraz układzie, rezystor R428 właśnie 100k wisi w powietrzu a powinien być według schematu podłączony do Ua2 czyli 190V, temat się rozwiązał, dziękuje za pomoc. Kolejne zacne urządzenie będzie znów działać 

-
- 3125...6249 postów
Dodam jeszcze że podobne rozwiązanie stosowano w TV Atol, Agat, Fiord, Alga, Zefir i paru innych. Powodzenia.