ograniczenia wydajności prądowej uzwojenia w toroidzie.

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

ograniczenia wydajności prądowej uzwojenia w toroidzie.

Post autor: painlust »

Ogladałem ostatnio spoczywajace w moim garażu flaczki hybrydowego LDM VGA160. No i nawinięty tam toroid zasila tranzystorową końcówkę nocy oraz lampowy preamp. Wydajność uzwojenia anodowego według opisu to 10mA. Niby po co więcej przy dwóch ECC83, ale naszła mnie pewna watpliwość. Chodzi o to, ze jak zamawiałem kiedys trafo 30W oczywiście toroid (siedzi obecnie w mikroampie Unholy) gość u którego zamawiałem ten toroid stwierdził, że tak cienkiem drutem nie jest w stanie nawinąć uzwojenia w toroidzie (nie pamietam tylko dlaczego - no właśnie ograniczenie technologii?) i nawinął mi na bodajże 50mA co pozwolilo wykonac mi końcówkę na ECC82 w PP i zasilić z tego toroida bez spalenia anodowego. czemu o to pytam? Bo mam nadzieję, że i te uzwojenie w tym wielkim toroidzie ma więcej niż deklarowane 10mA (to przecież drucik rzedu włosa) co pozwoliłoby mi zrobić prawdziwa hybrydę gdzie ECC82 (tym razem w SE) napędzałby tranzystorową końcówkę. Mogę się spodziewać wiekszej wydajności czy też raczej jest mozliwość nawinięcia tak cienkiego anodowego?
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Re: ograniczenia wydajności prądowej uzwojenia w toroidzie.

Post autor: AnTech »

Nie chce mi się wierzyć aby wydajność prądowa uzwojenia anodowego była zaprojektowana na 10mA. Wskazywałoby to na użycie drutu nawojowego o średnicy 0,07 mm przy standardowej gęstości prądu w uzwojeniach 2,5 A/mm^2. Wydaje mi się to mało prawdopodobne.
Może zrób test obciążeniowy tego uzwojenia, o ile procent spadnie napięcie na uzwojeniu po obciążeniu go prądem 10mA w stosunku do napięcia bez obciążenia.
A może producent zapomniał dopisać jedno zero i uzwojenie ma obciążalność 100mA? Drut nawojowy 0,25mm też jest cienki,a nawijanie zdecydowanie łatwiejsze.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Zwróćcie koledzy uwagę na fakt - jak jest mocowany toroid. Cienki drucik, niezależnie czy w środku( między uzwojeniami) czy na powierzchni, nie ma szans.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Też stawiam na to, że ma większą wydajność. Testu nie będę robił, po prostu zasilę z niego docelowy układ i sprawdzę jak się zachowa.