Zakłócenia w używanych 6N1P
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Zakłócenia w używanych 6N1P
Witam,zakupiłem na allegro kilkanaście używanych 6N1P do mojego wzmacniacza,lampy są używane ale mają ok 70-80% emisji katalogowej.Problem w tym że na większości z nich występują mniejsze lub większe zakłócenia tzn szumy,''skwierczenie"", zwiększające się wraz z podkręcaniem głośności.Co ciekawe na chińskich 6N1P które kupiłem wraz ze wzmacniaczem problemu tego nie ma,co najwyżej można usłyszeć delikatny szumik przy maksymalnej głośności i przyłożeniu ucha do wzmacniacza.Czy problem ten może wynikać z częściowego zużycia lamp czy może z racji ich wieku ?
Re: Zakłócenia w używanych 6N1P
Jeśli jest efekt"smażenia" to lampy są uszkodzone> Nie powiem Ci dlaczego, ale doradzę:
Oddaj lampy i zabierz pieniądze. Aha, ostrzeż innych przed takim "sprzedawcą"
pozdrawiam
andrzej
pozdrawiam
andrzej
-
- 1250...1874 posty
Mietek a powiedz mi jaka to konstrukcja.
Bo pomierzyłem tych lamp około 1K sztuk.
Różnych nie tylko na mierniku , ale takie o emisji bliskiej 3mA -4mA wkładałem do wzmacniacza i grały idealnie...
Napisz co masz na myśli.
Może coś nie tak w układzie...
Jest to jedna z moich ulubionych lamp być może dlatego że posiadam ich wiele.
Gram czasami zupełnie okopconymi.
Stąd moje pytanie o schemat układu.
Bo pomierzyłem tych lamp około 1K sztuk.
Różnych nie tylko na mierniku , ale takie o emisji bliskiej 3mA -4mA wkładałem do wzmacniacza i grały idealnie...
Napisz co masz na myśli.
Może coś nie tak w układzie...
Jest to jedna z moich ulubionych lamp być może dlatego że posiadam ich wiele.
Gram czasami zupełnie okopconymi.
Stąd moje pytanie o schemat układu.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Albo to skwierczenie to efekt znacznych szumów śrutowych katody (wada katody, uszkodzenie katody), albo wada układu w którym pracują.ankowalik pisze:Jeśli jest efekt"smażenia" to lampy są uszkodzone> Nie powiem Ci dlaczego, ale doradzę:
pozdrawiam
andrzej
Większe wskazanie co do prawdopodobieństwa, na to drugie.
-
- 3125...6249 postów
Nóżki lamp nie są utlenione?
-
- 1250...1874 posty
Zibi może mieć rację jak dostały wilgoci to czasem lubiały przybrać taki zielonkawy nalot.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
-
- 75...99 postów
Wzmacniacz to Yaqin mc-10l trochę przeze mnie modyfikowany (podniesienie prądów lamp sterujących) Nóżki nie są utlenione ,ale je przeczyściłem drobnym papierem i nic to nie dało,na bank jest to wina lamp bo ani na chińskich które dostałem ze wzmacniaczem ani na komplecie ruskich EV które kupiłem nowe ,żadne zakłócenia nie występują a jedynie na tych 12 sztukach używanych.Najbardziej racjonalne wyjaśnienie jakie mi na myśl przychodzi że są to odrzuty z wojska jako że jest to seria EV.
-
- 1250...1874 posty
Czy masz jak pomierzyć te lampy.
Mierzyłeś to co podniosłeś - te wzmacniacze mają tendencję do za dużego napięcia żarzenia to plus wyższe punkty pracy = krótka żywotność EL34.
Ja miałem egzemplarz w którym napięcie żarzenie po obsadzeniu w lampy było pomiędzy 6,7-6,9V
Mierzyłeś to co podniosłeś - te wzmacniacze mają tendencję do za dużego napięcia żarzenia to plus wyższe punkty pracy = krótka żywotność EL34.
Ja miałem egzemplarz w którym napięcie żarzenie po obsadzeniu w lampy było pomiędzy 6,7-6,9V
Ostatnio zmieniony pn, 3 września 2012, 11:49 przez djivo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 75...99 postów
Tak lampy mierzyłem.Pewnie że nie podnosiłem prądów bez pomiarów przecież,a od żarzenia mam osobne trafo ,napięcia mam dobre.
-
- 1250...1874 posty
A jak te lampy zachowywały się przed zmianami we wzmacniaczu?
-
- 75...99 postów
Nie wiem bo kupiłem je dopiero po modyfikacji , ale skoro pierdzi tylko na tych lampach kupionych od tego gościa to ,chyba to ewidentnie jest wina tych lamp,tylko dziwi mnie że na wszystkich to występuje ale jak pisałem wcześniej pewnie są to jakieś odrzuty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.