Pamięć RAM
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
Pamięć RAM
Mam mało lampowe pytanie do Szanownych Koleżanek i Kolegów z forum.
Czy ktoś ma dostęp do części przy złomowaniu komputerów 5-8 letnich? Chodzi o jakąś pamięć RAM. Ja mam 512 czegoś i to podobno jest za mało. Mówię od razu
to nie moja bajka,nie siedzę w temacie, ale może ktoś pomoże? Oczywiście nie za friko.ale też nie jak za stare wino. W grę wchodzą jakieś dobra, produkt NBP też.
Pozdrawiam
tedi.
Czy ktoś ma dostęp do części przy złomowaniu komputerów 5-8 letnich? Chodzi o jakąś pamięć RAM. Ja mam 512 czegoś i to podobno jest za mało. Mówię od razu
to nie moja bajka,nie siedzę w temacie, ale może ktoś pomoże? Oczywiście nie za friko.ale też nie jak za stare wino. W grę wchodzą jakieś dobra, produkt NBP też.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 6250...9374 posty
Re: Pamięć RAM
Sprzęt 5 a 8 letni to jednak spora różnica - w tym pierwszym RAM będzie raczej typu DDR2, a w drugim DDR. Najlepiej zorientuj się dokładnie jaki sprzęt posiadasz, jak sam sie nie znasz, to może jakiś łebek z sąsiedztwa ma rozeznanie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1250...1874 posty
Jak bym wiedział jak to wygląda i gdzie to siedzi to jakiś symbol bym odczytał.Zięć przytargał, odpalił i kazał się bawić. Co zresztą czynię.Darowanemu koniowi........
więc głupio go oto pytać bo na pewno żle to odczyta.
Pozdrawiam
tedi
więc głupio go oto pytać bo na pewno żle to odczyta.
Pozdrawiam
tedi
-
- 625...1249 postów
Upewnij się, czy na pewno potrzebujesz więcej, 512MB RAM to nie jest tak mało, ja mam 256 i wystarcza, bo takie akurat mam komputerowe potrzeby. Obadaj jakie wymagania sprzętowe stawiają aplikacje którymi chcesz się bawić, zięć powinien zrozumieć, że to nie Twój temat i pomóc. "Podobno za mało" pewnie orzeczone zostało przez jakiegoś użytkownika gier.
-
- 1250...1874 posty
Były pracownik sklepu komputerowego. Grami nigdy się nie zaraziłem, chodzi o filmy i starsze seriale bo z "edukacji" już wyrosłem. Na TVP VOD ciągłe buforowanie
a np:Onet to czkawka poklatkowa.Zięć machnoł sobie sobie dzieciaka i jest trochę zajęty po pracy. Internet to powyżej 2MB.
Pozdrawiam
tedi.
a np:Onet to czkawka poklatkowa.Zięć machnoł sobie sobie dzieciaka i jest trochę zajęty po pracy. Internet to powyżej 2MB.
Pozdrawiam
tedi.
-
- 625...1249 postów
Z powyższym stwierdzeniem nie mogę się zgodzić. Do grania nie używam komputera od bardzo, bardzo dawna (od tego mam konsolę*) w związku z czym nie odczuwam potrzeby wymieniania platformy raz do roku. Pozwoliło mi to na dosyć długie użytkowanie poprzednich komputerów - pierwszy od 1997 do około 2001 roku, drugi 2001-2005, trzeci 2005-2012. Ostatniego peceta używałem tak długo głównie dlatego, że w międzyczasie pojawiły się urządzenia, które przejęły część zastosowań (odtwarzacz multimedialny, smartfon, netbook). Jednak ostatnimi czasy brak mocy obliczeniowej zaczął mi coraz mocniej doskwierać. Niby nie zacząłem używać komputera do żadnych wymagających zastosowań, a on chodził coraz ciężej. Upewniłem się co do braku wirusów, przeinstalowałem system, ale on ciągle zachowywał się tak samo. Podjąłem więc decyzję o zakupie nowej platformy. Niestety - prawda jest taka, że w ciągu kilku ostatnich lat sporo się zmieniło. Sama usługa WWW w coraz większym stopniu opiera się na zawartości multimedialnej, flashu itp. Zwykłe zdjęcie z cyfrówki "waży" coraz więcej, a film z reguły jest w HD.Teslacoil pisze:Upewnij się, czy na pewno potrzebujesz więcej, 512MB RAM to nie jest tak mało, ja mam 256 i wystarcza, bo takie akurat mam komputerowe potrzeby. Obadaj jakie wymagania sprzętowe stawiają aplikacje którymi chcesz się bawić, zięć powinien zrozumieć, że to nie Twój temat i pomóc. "Podobno za mało" pewnie orzeczone zostało przez jakiegoś użytkownika gier.
Te 256 MB RAM-u wystarczą w tym sensie, że komputer będzie działał. Ale osobiście zabrakłoby mi nerwów do tak pracującego peceta, który o chwilę musiałby się odwoływać do pamięci wirtualnej. W przypadku 512 MB sytuacja wygląda tylko trochę lepiej. Tak prawdę mówiąc w moim poprzednim komputerze miałem 768MB i czasem się to odczuwało.
Niestety bez dokładniejszych informacji trudno cokolwiek powiedzieć. Istnieje kilka różnych typów pamięci RAM. Samo zdjęcie wnętrza komputera, wraz z informacją na temat płyty głównej trochę by pomogło.
Te informacje trochę wyjaśniają. Niestety nie sądzę, żeby w tym wypadku powiększenie pamięci RAM pomogło. Komputerowi brakuje mocy obliczeniowej CPU i GPU, żeby zdekodować strumień wideo. Dołożenie pamięci przyspieszy komputer w tych sytuacjach, kiedy jej brakuje i system musi zacząć "awaryjnie" wykorzystywać w tym celu dysk twardy.tedikruk111 pisze:Były pracownik sklepu komputerowego. Grami nigdy się nie zaraziłem, chodzi o filmy i starsze seriale bo z "edukacji" już wyrosłem. Na TVP VOD ciągłe buforowanie
Pozdrawiam
tedi.
Niestety ja też zetknąłem się z tym problemem. Właśnie klatkowanie i "czkawka" w filmach on-line były jednym z głównych powodów wymiany platformy na nową.
*Drobny komentarz odnośnie gier. Ostatnio przekonałem się do tej formy rozrywki.

-
- 125...249 postów
Napisz jaką masz płytę główną to Ci znajdę takie pamięci u mnie jak potrzeba 

-
- 250...374 postów
Pobierz ten program: AIDA64.
Dostarczy on informacji na temat sprzętu siedzącego w kaście.
Najlepiej by było, gdybyś wrzucił screeny z zakładek motherboard, CPU i GPU, wtedy coś można będzie lepiej doradzić.
Dostarczy on informacji na temat sprzętu siedzącego w kaście.
Najlepiej by było, gdybyś wrzucił screeny z zakładek motherboard, CPU i GPU, wtedy coś można będzie lepiej doradzić.
-
- 1250...1874 posty
Po oględzinach stwierdzono co następuje.
Płyta gł to takie coś: MS6391VER.1
Pamięć to z jednej zrobiły się trzy 2X SD RAM 128MB +1X SD RAM 256MB.
Mówi wam to coś? (słynne pytanie związkowca z serialu Dom )
Pozdrawiam
tedi.
Płyta gł to takie coś: MS6391VER.1
Pamięć to z jednej zrobiły się trzy 2X SD RAM 128MB +1X SD RAM 256MB.
Mówi wam to coś? (słynne pytanie związkowca z serialu Dom )
Pozdrawiam
tedi.
-
- 125...249 postów
Tak, płyta raczej starsza niż te 5-8 lat 
SDRów u siebie 512 nie mam. http://allegro.pl/sdram-markowe-512-mb- ... 15652.html
Zależy, czy i ile właściciel komputera chce na niego przeznaczyć
Niby widzę też po 13zł, ale już nie z Krakowa
To ta http://pl.msi.com/product/mb/845-Pro4.html ?

SDRów u siebie 512 nie mam. http://allegro.pl/sdram-markowe-512-mb- ... 15652.html
Zależy, czy i ile właściciel komputera chce na niego przeznaczyć

Niby widzę też po 13zł, ale już nie z Krakowa

To ta http://pl.msi.com/product/mb/845-Pro4.html ?
Main Memory
• Three 168-pin DRAM sockets
• Support a total of 3GB memory, using 16/64/128/256/512Mb technology
Note: As 845 chipset does not properly support the PC100 memory, it is strongly recommended to install PC133 DIMM modules for better system performance and stability. We do not guarantee the system stability when installing PC 100 DIMM modules.
-
- 625...1249 postów
Tak z ciekawości zapytam jeszcze jaki procesor i karta graficzna w tym siedzi? 

-
- 1250...1874 posty
Karta graficzna to coś takiego NVIDIA GEFORCE 2MX/MX400.
Procesor INTEL PENTIUM 1713 MHz 17x1O1.
Do kolegi "Paniki" może wreszcie dowleczesz szanowne 4 litery do mnie bo coraz bardziej ubywa cennego dobra.
Pozdrawiam
tedi.
Ps Chyba się skuszę na dwie 512 ki.
Procesor INTEL PENTIUM 1713 MHz 17x1O1.
Do kolegi "Paniki" może wreszcie dowleczesz szanowne 4 litery do mnie bo coraz bardziej ubywa cennego dobra.
Pozdrawiam
tedi.
Ps Chyba się skuszę na dwie 512 ki.
-
- 625...1249 postów
Miałem taką kiedyś. Ponad dziesięć lat temu. Wtedy to był całkiem porządny sprzęt, nadający się nawet do (ówczesnych) gier. Dzisiaj to już tylko i wyłącznie zabytek...tedikruk111 pisze:Karta graficzna to coś takiego NVIDIA GEFORCE 2MX/MX400.
To będzie jakaś starsza wersja Pentium IV. Czyli też nieszczególnie jak na dzisiejsze standardy... :/Procesor INTEL PENTIUM 1713 MHz 17x1O1.
W takich zastosowaniach jak odtwarzanie filmów on-line może sobie nie radzić z uwagi na za małą mocą obliczeniową i brak wsparcia ze strony sprzętu.
-
- 125...249 postów
Właśnie, procek, szczególnie ten to w ogóle w swoich czasach był mało wydajny. Można by kupić za kilka złotych jakiś P4 w okolicach 3ghz, albo w ogóle wygrzebać jakąś płytę z innym prockiem po taniości 

-
- 625...1249 postów
Moim zdaniem tutaj naprawdę nie jest warto szukać oszczędności rzędu kilkuset zł... Na Allegro można bez problemu już za około 200 zł kupić płytę główną z procesorem Core2Duo w zestawie. Do tego trzeba będzie dokupić kilka GB pamięci RAM i jakiś dysk twardy. Pozostaje kwestia obudowy, tzn. trzeba by się upewnić czy posiadana jest kompatybilna z płytą, czy zasilacz jest odpowiednio wydajny itp. Niemniej tym sposobem za kilkaset złotych można złożyć całkiem rozsądny zestaw, który bez problemu obsłuży Windowsa 7, którego swoją drogą polecam. Trzeba pamiętać, że WinXP ma już jedenaście lat (jeśli mnie pamięć nie myli)! Na takim komputerze też bez problemu będą działały wszystkie sieciowe multimedia, odtworzy się filmy w HD i tak dalej.
Bawiąc się w "tuningowanie" wiekowego peceta też można niepostrzeżenia wpakować w niego kilkaset złotych, a efekt będzie nieporównywalnie gorszy.
Bawiąc się w "tuningowanie" wiekowego peceta też można niepostrzeżenia wpakować w niego kilkaset złotych, a efekt będzie nieporównywalnie gorszy.