Naprawa membrany
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Naprawa membrany
Witam !
Korzystając ze sprzyjającej aury polepiłem membranę głośnika Telefunken z 1939r. Już kiedyś przedstawiałem mój sposób , ale wówczas chodziło o uzupełnienie brakujących fragmentów membrany. Tym razem membrana była cała , natomiast była poprzecierana punktowo na " górnym amortyzatorze" . Zastosowałem metodę podklejania małych kawałków ,gdyż dało to większą dokładność przy klejeniu. Materiał do podklejania to papier pakowy - jest bardzo mocny , a po namoczeniu daje się formować.
Poniżej trzy fotki obrazujące naprawę.
Korzystając ze sprzyjającej aury polepiłem membranę głośnika Telefunken z 1939r. Już kiedyś przedstawiałem mój sposób , ale wówczas chodziło o uzupełnienie brakujących fragmentów membrany. Tym razem membrana była cała , natomiast była poprzecierana punktowo na " górnym amortyzatorze" . Zastosowałem metodę podklejania małych kawałków ,gdyż dało to większą dokładność przy klejeniu. Materiał do podklejania to papier pakowy - jest bardzo mocny , a po namoczeniu daje się formować.
Poniżej trzy fotki obrazujące naprawę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Re: Naprawa membrany
Witam !
No cóż , hi-fi toto nie będzie. Narazie mam nieuruchomione radio więc nie bardzo mogę powiedzieć jak gra.
Na lutownicę i grzebanie w bebechach przeznaczam gorszy okres pogodowy - jesień , zima ; narazie bawię się w odnawianie skrzynek do radii.
W każdym bądż razie poklejona w podobny sposób membrana do Pionierka dawała dżwięk niezniekształcony w porównaniu z głośnikiem o całej membranie, a dodam nieskromnie że mam niezły słuch- muzykuję.
Biorąc pod uwagę trudności w uzyskaniu nowej membrany do przedwojennych głośników wydaje mi się, że zastosowana metoda przynajmniej w części ratuje niektóre podniszczone głośniki.
Pozdrawiam ed_net.
No cóż , hi-fi toto nie będzie. Narazie mam nieuruchomione radio więc nie bardzo mogę powiedzieć jak gra.
Na lutownicę i grzebanie w bebechach przeznaczam gorszy okres pogodowy - jesień , zima ; narazie bawię się w odnawianie skrzynek do radii.
W każdym bądż razie poklejona w podobny sposób membrana do Pionierka dawała dżwięk niezniekształcony w porównaniu z głośnikiem o całej membranie, a dodam nieskromnie że mam niezły słuch- muzykuję.
Biorąc pod uwagę trudności w uzyskaniu nowej membrany do przedwojennych głośników wydaje mi się, że zastosowana metoda przynajmniej w części ratuje niektóre podniszczone głośniki.
Pozdrawiam ed_net.
-
- 1875...2499 postów
Wygląda nawet nieźle ale pakowy się nie nadaje.Ma inna strukturę i krótkie włókna łatwo się przecierające.Membrany robione były z celulozy o długich włóknach.
Niemniej jeżeli dałeś klej wodorozcienczalny to zawsze można wymienić na lepszy papierek.
Pozdrawiam Tomasz
Niemniej jeżeli dałeś klej wodorozcienczalny to zawsze można wymienić na lepszy papierek.
Pozdrawiam Tomasz
-
- 125...249 postów
Jeżeli się można włączyć i spytać,jaki ?chrzan49 pisze:Wygląda nawet nieźle ale pakowy się nie nadaje.Ma inna strukturę i krótkie włókna łatwo się przecierające.Membrany robione były z celulozy o długich włóknach.
Pozdrawiam Tomasz
Też mnie czeka taka naprawa.
W
-
- 1875...2499 postów
Trzeba szukać długowłóknistego a gdzie nie wiem .Obecnie wsio sie pozmieniało i zeszło na psy(chińskie).Mozna próbować podkleić cienka tkaninką i podbarwić.Nawet koszula sie nada byle nie flanelowa. Zawieszenia robiono z tkaniny.Na mebrany sie nie nadaje bo mało sztywna ale na podklejki jak najbardziej.
Pozdrawiam T
Pozdrawiam T
-
- 1250...1874 posty
A papier czerpany nie podejdzie?
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 1250...1874 posty
Wydaje mi się, że nadawał by się do tego, stosowany w modelarstwie papier japoński....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 1875...2499 postów
Czerpany jest za gruby ale japoński jak najbardziej.To baaardzo mocna bibułka.Na membrany sie nie nadaje ale na zawiechy jak najbardziej.
T
T
-
- 1875...2499 postów
Flizelina chyba także.
T
T
-
- 625...1249 postów
Witam !
Naprawiony głośnik od Telefunkena przeszedł pozytywnie pierwsze próby; gra na moje ucho dobrze.
Oczywiście Koledzy mają rację co do zastosowania lepszych materiałów do naprawy , ja również podklejałem pęknięcia membrany flizeliną lub bardzo delikatną tkaniną ,która jest mocniejsza i bardziej elastyczna.
W przypadku pokazanego głośnika bardziej chodziło mi o przedstawienie prostej technologii naprawy górnego amortyzatora z papieru który daje się formować na mokro i pasuje doskonale do kształtów istniejącej uszkodzonej membrany.
Naprawiony głośnik od Telefunkena przeszedł pozytywnie pierwsze próby; gra na moje ucho dobrze.
Oczywiście Koledzy mają rację co do zastosowania lepszych materiałów do naprawy , ja również podklejałem pęknięcia membrany flizeliną lub bardzo delikatną tkaniną ,która jest mocniejsza i bardziej elastyczna.
W przypadku pokazanego głośnika bardziej chodziło mi o przedstawienie prostej technologii naprawy górnego amortyzatora z papieru który daje się formować na mokro i pasuje doskonale do kształtów istniejącej uszkodzonej membrany.
-
- 1250...1874 posty
ed_net a czego używasz do klejenia mam na myśli klej bo jak użyjemy czegoś b.sztywnego to i tak się oberwie reszta membrany ?
Chciałem abyście Panowie napisali dla potomnych czym to lepimy ....
Bo popsują resztę pozostałych już starych pięknych sprzętów.
Chciałem abyście Panowie napisali dla potomnych czym to lepimy ....
Bo popsują resztę pozostałych już starych pięknych sprzętów.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- 625...1249 postów
Witam !
Do klejenia używam klej polimerowy w tubce o ile dobrze przyjmują go papiery przeznaczone do klejenia .
Jeśli papier niechętnie zwilża się tym klejem to kleję wikolem z napisem " daje elastyczną spoinę "
Przy okazji pisania o klejeniu -wszystkie tkaniny podgłośnikowe przyklejam klejem polimerowym.
Pozdrawiam ed_net.
Do klejenia używam klej polimerowy w tubce o ile dobrze przyjmują go papiery przeznaczone do klejenia .
Jeśli papier niechętnie zwilża się tym klejem to kleję wikolem z napisem " daje elastyczną spoinę "
Przy okazji pisania o klejeniu -wszystkie tkaniny podgłośnikowe przyklejam klejem polimerowym.
Pozdrawiam ed_net.