nie wiem co zrobić z lampami

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

buczor
20...24 posty
20...24 posty

nie wiem co zrobić z lampami

Post autor: buczor »

Jestem w posiadaniu wielu lamp o następujących oznaczeniach:
6Ż8; G807; 807. Wszystkie są produkcji radzieckiej a 807 mają pudełka z firmą NATIONAL ELECTRONICS ale na samych lampach jest nadruk USSR. Proszę poradźcie mi czy jest jakiś sposób aby zastosować te lampy w układach wzmacniaczach mocy mcz.
_idu

Post autor: _idu »

6Ż8 to pentoda małęj mocy. Wieć raczej przedwzmacniacz.
A lampy 807 - hmm nadajniki to OK, al estopnie mocy- nadadzą się.
buczor
20...24 posty
20...24 posty

nie wiem co robić z lampmi

A co sądzicie na temat tego schematu, starego wzmacniacza do projektora filmowego który udało mi się odnaleźdź chen w dalekiej ameryce?
http://www.film-tech.com/warehouse/manu ... AM1026.pdf
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: nie wiem co robić z lampmi

Post autor: jdubowski »

buczor pisze:A co sądzicie na temat tego schematu, starego wzmacniacza do projektora filmowego który udało mi się odnaleźdź chen w dalekiej ameryce?
http://www.film-tech.com/warehouse/manu ... AM1026.pdf
Z lekka przekombinowany.
807 daje się zastosowac praktycznie w każdym schemacie przeznaczonym dla EL34 czy 6L6 (807 wywodzi się konstrukcyjnie z 6L6), pod warunkiem odpowiedniego dobrania Raa i napięcia zasilania.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
buczor
20...24 posty
20...24 posty

Dzięki ci Jarku za radę ale jako rzadko praktykujący elektronik lampowiec zdaje się, że nie będę potrafił zaadoptować co kolwiek ze schematów na EL34. Szkoda mi tylko tych 807, bo wyglądają bajerancko i warto by było aby zaświeciły jeszcze kiedykolwiek. Zdaję sobie sprawę, że tu nie o wygląd chodzi (a przynajmniej nie zawsze) i jeśli to w zastosowaniu zamiast EL34 dało by chociaż namiastkę brzmienia może warto by było coś pokombinować. Sam tego nie zrobię (bo z pustego i Salomon...) więc, może podsunął byś mi jakiś schemat z dodanymi korektami (takimi aby dało się kupić do tego trafo wyjściowe. bo sam nie nawinę) to byłbym ci bardzo wdzięczny. A w ogóle to można było by zapoczątkować taki ciekawy temat na Forum: JAK ZAADAPTOWAĆ SCHEMATY POPULARNYCH I TANICH WZMACNIACZY LAMPOWYCH DO LAMP TYPU 807.

proszę o jakieś rady: BUCZOR
senicz
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: senicz »

Fajne te 807 co?
tylko skad zdobyc trafa glosnikowe do nich nie na sieciowych rdzeniach?
Uwazaj na tych cwaniakow co to beda ci chcieli wcisnac zwykle sieciowe rdzenie do tych cudownych 807!!!
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Kauczuk »

buczor pisze:JAK ZAADAPTOWAĆ SCHEMATY POPULARNYCH I TANICH WZMACNIACZY LAMPOWYCH DO LAMP TYPU 807.
807 będzie komfortowo pracować w każdym układzie zamiast 6P3S, 6П3C (E), 6L6, 6L6G.

I to bez żadnych zmian transformatora, elementów itd itp. Jedynie podstawkę musisz zastosować inną ;)

Takich układów jest mnóstwo w Sieci...
Ostatnio zmieniony wt, 17 maja 2005, 15:01 przez Kauczuk, łącznie zmieniany 1 raz.
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Senicz, uważasz ze cwaniactwo polega na tym że ktoś doradzi Buczorowi jak zrobic transformator. Oczywiście na rdzeniu sieciowym nie bedzie to zbyt dobre, ale znając cie(z twoich postów) zaraz napiszesz zeby poszedł kupić do Floriana, bo on ma najlepsze. Wiec kto to wali cwaniaka? Florek Ci płaci za pisanie na tym forum? Głupi jestes.

A co do 807, to rzeczywiście bardzo fajna lampa, ale wsadzenie jej w zwykły wzmacniacz m.cz nie bedzie takie proste. Chociażby ze względu na w.w trafo.

pozdrawiam
senicz
125...249 postów
125...249 postów

Popierwsze licz sie ze slowami. A po drugie nigdy nie zachecalem do kupowania u Floriana. A ze Florian dziala na Was podniecajaco to nie moja wina.
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Miałem cos napisać, ale to nie miejsce na kłutnie i szkoda na ciebie bajtów na serverze.

Czy widział ktos trafa do 807 w ofercie jakiejś firmy? Czy trzeba je robić na zamówienie?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

edi_pg pisze: Czy widział ktos trafa do 807 w ofercie jakiejś firmy? Czy trzeba je robić na zamówienie?
Pisałem już raz ale kolega mi chyba nie wierzy :shock:

W takim razie radzę porównać charakterystyki anodowe 6L6 / 6L6G i 807...
senicz
125...249 postów
125...249 postów

Trafa jesli lampy maja taka sama roa i podobna moc niczym sie nie roznia. Mozna je stosowac zamiennie no ewentualnie przyklejac inna karteczke. Ten trafo do takiej lampy a ten trafo idetyczne z inna karteczka do innej lampy. Nie dajcie sie robic w balona!!!!
buczor
20...24 posty
20...24 posty

To że jestem zielony w temacie jak szczypior na wiosnę, i że łatwo mnie w tej chwili przerobić na co się komu podoba to fakt. Ale jeśli co kolwiek chcę zrobić to muszę jakoś to zacząć. Senicz dzięki za przestrogi. Wiem że trafo głośnikowe powinno być zrobione na innym rdzeniu niż sieciowy (prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak je rozróżnić) dlatego chciałbym aby te 807 mogły pracować na trnsformatorach ze sprawdzonych, wykorzystywanych w standardowych układach, aby można było skorzystać ze sprawdzonych źródeł. (pewnie trafa do lamp 6P3S, 6П3C (E), 6L6, 6L6G lub do EL34 można dostać z wielu źródeł, więc łatwo wybrać to najpewniejsze, sprawdzone między innymi przez was panowie). Edi_pg dzięki ci za rzeczowość. Twoje pytanie o trafa do 807 jest właściwie zadane. Czy można takowy gdzieś kupić...? I jeszcze jedno. To co napisał Kauczuk wydaje się nazbyt piękne. Czy rzeczywiście takie zastąpienie lamp może dać choć trochę zadawalający rezultat
dzięki za zainteresownie Buczor.
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Buczor, nie martw nic, tylko przejrzyj sobie karty katalogowe tych lamp które wymieniłem.

Jedną z najpełniejszych i jak dla mnie najciekawszych notek 807 znajdziesz tutaj: http://www.retrovox.com.au/STC807.pdf

Podstawowe parametry są identyczne, a to że 807 ma większą dopuszczalną moc strat w anodzie i wyższe Ua max ---> to tylko lepiej dla Twojej konstrukcji :-)

Co do transformatorów wyjściowych - senicz, może słyszysz różnicę pomiędzy blachą 'sieciową' a 'audio', ja tam swoje trafa złożyłem na blachach 'sieciowych' i na jakość dźwięku nie narzekam.

Edi - istotne parametry trafa wyjściowego to:
1) Ra-a
2) Moc
3) Pasmo przenoszenia
itd. itp.

Więc po prostu dobierasz jakiegoś gotowca z bogatej oferty wszelkiej maści nawijaczy, nie przejmując się 'zaleceniami' producenta...
buczor
20...24 posty
20...24 posty

Kauczuk, dziękuję ci za ciekawy schemat i dane do 807. Tak naprawdę w tym opracowaniu jest wszystko co trzeba. Nawet są podane dane konstrucyjne transformatora głośnikowego i sieciowego, jedynie z tego co się zorientowałem jakoś dziwnie podane są dane uzwojeń (nie ma podanych średnic drutu nawajowego chyba, że te cyfry z dopiskiem S.W.G. to są jakieś dane o średnicy albo polu powierzchni przekroju w dziwnych jednostkach, a ja nie orientuję się ponieważ nigdy nie czytałem zagranicznych opracowań na tematy transformatorowe). Tak naprawdę dla celów prototypowych taki transformator głośnikowy mógłbym nawinąć na jakiemś rdzeniu sieciowym, chyba, że znajdę jakieś schematy do lamp 6P3S, 6П3C (E), 6L6, 6L6G gdzie takie dane będą bardziej dostępne i knstrukcja transformatora będzie obszerniej wytłumaczona, oczywiście jeśli podtrzymujesz, że takie układy wytrzymają zamianę lamp na 807. Może znasz lokalizację takiego schematu od którego można by zacząć?