Jestem w posiadaniu wielu lamp o następujących oznaczeniach:
6Ż8; G807; 807. Wszystkie są produkcji radzieckiej a 807 mają pudełka z firmą NATIONAL ELECTRONICS ale na samych lampach jest nadruk USSR. Proszę poradźcie mi czy jest jakiś sposób aby zastosować te lampy w układach wzmacniaczach mocy mcz.
niezidentyfikowane lampy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
-
- moderator
Re: niezidentyfikowane lampy
6Ж8 nijak do audio nie pasuje, ale Г807 jak najbardziej - to jest rosyjska kopia amerykańskiej pentody nadawczej typu 807 - silna czterdziestowatowa lampa. Spokojnie można na niej wzmacniacze robić, choć ona lubie raczej napięcie niż prąd - utrodnia to trochę życie, bo trzeba stosować wysokonapięciowe kondensaotry, dobrą izolację tranzformatorów itp.buczor pisze:Jestem w posiadaniu wielu lamp o następujących oznaczeniach:
6Ż8; G807; 807. Wszystkie są produkcji radzieckiej a 807 mają pudełka z firmą NATIONAL ELECTRONICS ale na samych lampach jest nadruk USSR. Proszę poradźcie mi czy jest jakiś sposób aby zastosować te lampy w układach wzmacniaczach mocy mcz.
Re: niezidentyfikowane lampy
Problemem może się okazać również zdobycie podstawek, co prawda na allegro bywają , ale tanie raczej nie są (nawet dwukrotnie droższe od samej lampy) Jeżeli lampy miałyby być wyeksponowane, czyli nie umieszczone w zamkniętej obudowie, to potrzebne będą również dobre izolowane kapturki na wyprowadzenia anod.tszczesn pisze:....... ale Г807 jak najbardziej - to jest rosyjska kopia amerykańskiej pentody nadawczej typu 807 - silna czterdziestowatowa lampa. Spokojnie można na niej wzmacniacze robić, choć ona lubie raczej napięcie niż prąd - utrodnia to trochę życie, bo trzeba stosować wysokonapięciowe kondensaotry, dobrą izolację tranzformatorów itp.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt, 10 maja 2005, 16:39 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.