niezidentyfikowane lampy

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

buczor
20...24 posty
20...24 posty

niezidentyfikowane lampy

Post autor: buczor »

Jestem w posiadaniu wielu lamp o następujących oznaczeniach:
6Ż8; G807; 807. Wszystkie są produkcji radzieckiej a 807 mają pudełka z firmą NATIONAL ELECTRONICS ale na samych lampach jest nadruk USSR. Proszę poradźcie mi czy jest jakiś sposób aby zastosować te lampy w układach wzmacniaczach mocy mcz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: niezidentyfikowane lampy

Post autor: tszczesn »

buczor pisze:Jestem w posiadaniu wielu lamp o następujących oznaczeniach:
6Ż8; G807; 807. Wszystkie są produkcji radzieckiej a 807 mają pudełka z firmą NATIONAL ELECTRONICS ale na samych lampach jest nadruk USSR. Proszę poradźcie mi czy jest jakiś sposób aby zastosować te lampy w układach wzmacniaczach mocy mcz.
6Ж8 nijak do audio nie pasuje, ale Г807 jak najbardziej - to jest rosyjska kopia amerykańskiej pentody nadawczej typu 807 - silna czterdziestowatowa lampa. Spokojnie można na niej wzmacniacze robić, choć ona lubie raczej napięcie niż prąd - utrodnia to trochę życie, bo trzeba stosować wysokonapięciowe kondensaotry, dobrą izolację tranzformatorów itp.
OTLamp

Re: niezidentyfikowane lampy

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze:....... ale Г807 jak najbardziej - to jest rosyjska kopia amerykańskiej pentody nadawczej typu 807 - silna czterdziestowatowa lampa. Spokojnie można na niej wzmacniacze robić, choć ona lubie raczej napięcie niż prąd - utrodnia to trochę życie, bo trzeba stosować wysokonapięciowe kondensaotry, dobrą izolację tranzformatorów itp.
Problemem może się okazać również zdobycie podstawek, co prawda na allegro bywają , ale tanie raczej nie są (nawet dwukrotnie droższe od samej lampy) Jeżeli lampy miałyby być wyeksponowane, czyli nie umieszczone w zamkniętej obudowie, to potrzebne będą również dobre izolowane kapturki na wyprowadzenia anod.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt, 10 maja 2005, 16:39 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

No i jeszcze kapturki anodowe, tanie tez nie sa.

Pozdrawiam