TESLA LOTOS - Warkot foni

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

TESLA LOTOS - Warkot foni

Post autor: ludowicz »

Mam taką przypadłość. Ogladając program na TV TESLA LOTOS słyszę w tle foni warkot (tak na poziomie 20-30% głosności) Z chwila gdy dostrajam sie do stacji pokrętłem na przełaczniku kanałów ten warkot zwieksza sie lub maleje ale zawsze jest słyszalny. Z chwila gdy na obrazie pojawia sie ramka menu generowana przez tuner zewnetrzny to warkot momentalnie rośnie.
Moja konfiguracja jest taka że antene mam podłaczona do tunera satelitarnego telewizji cyfrowej, potem po SCART sygnał wchodzi na modulator a z niego na 6 kanale idzie wprost do wejscia antenowego starej TESLI.
Obserwując to zachowanie dochodze do wniosku że jest to związane z sygnałem wejściowym a nie z np brumieniem od sieci energetycznej. dodatkowo jak sygnał wejściowy zawiera ramki z tekstami np telegazety, to brum bardzo narasta. Z chwilą gdy nie mam podłączonego modulatora, co oczywiste obraz sniezy, dyskryminator foni syczy i co ważne brumu nie ma.

Pamietam że jako dziecko tez słyszałem podobny brum w starym telewizorze rodziców (BERYL) - było podobnie... tyle że tam można było kręcąc gałka dostrojenia na pokrętle kanałów ustawić tak aby prawie nie brumiało.

Możecie mi cos pomóc ?
Pozdrawiam
SL
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: TESLA LOTOS - Warkot foni

Post autor: AZ12 »

Witam

Wygląda to na zbyt duży sygnał analogowy dochodzący do modulatora. Trzeba jeszcze sprawdzić i ewentualnie zestroić wzmacniacz częstotliwości różnicowej fonii.
Ratujmy stare tranzystory!