Czy mogę połączyć szeregowo uzwojenia wtórne transformatora jeśli mają różną wydajność prądową?
Przykładowo mam 2 uzwojenia wtórne 250V i 150V wydajności prądowe to np. 0,3A i 0,1A, a pobór prądu z połączonych uzwojeń nie przekroczy 0,1A. Rozpapruję wzmacniacz w układzie Williamsona i chciałbym, żeby driver był zasilany z napięcia 250V+150V. Po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że mam dwa rozwiązania, albo zwiększyć o te 150V napięcie anodowe albo obniżyć potencjał katody o 150V. W pierwszym wypadku (o ile mogę tak połączyć uzwojenia) lepiej prostować każde napięcie oddzielnie, a następnie połączyć je w szereg czy też lepiej najpierw połączyć uzwojenia transformatora, a następnie prostować ? W drugim rozwiązaniu (obniżenie potencjału katody o 150V) problemem będzie napięcie przebicia katoda-grzejnik - tu widzę pewne rozwiązanie nie wiem czy prawidłowe - moje uzwojenie żarzenia jest symetryczne ze środkiem uzwojenia podłączonym do masy więc jeśli dwa przewody fazowe w tym uzwojeniu podłączyłbym przez rezystory np 100k do katody będącej na potencjale -150V w stosunku do masy to napięcie przebicia Uhk powinno przestać być problemem. Ktoś coś poradzi ?
pozdrawiam
Szeregowe łączenie uzwojeń wtórnych transformatora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Szeregowe łączenie uzwojeń wtórnych transformatora
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
-
- 250...374 postów
Re: Szeregowe łączenie uzwojeń wtórnych transformatora
Oczywiście, że możesz, pod warunkiem, że nie przekroczysz prądu dopuszczalnego dla uzwojenia o mniejszym prądzie znamionowym.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.