Jak demaskować oszustów forumowych?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jak demaskować oszustów forumowych?

Post autor: gustaw353 »

By nie trolować w sąsiednich tematach proponuję nowy wątek. Jak demaskować oszustów forumowych?
Mój pomysł wygląda tak:
- oszustowi przykleić do awatara lub w innym widocznym miejscu mrugający wykrzyknik lub coś podobnego.
- ostrzegacz ten widoczny by był tylko w dziale kupię/sprzedam/zamienię i w korespondencji (PW), przecież w innych działach wolno mu dyskutować
- ostrzegacz nadaje się na wniosek np. trzech wykiwanych forumowiczów, by nie było niesprawiedliwych pomówień oskarżający byli by widoczni, np. po kliknięciu (najechaniu kursorem) na ostrzegacz
klik

Re: Jak demaskować oszustów forumowych?

Post autor: klik »

Jestem przeciwny. Bułat Okudżawa w swojej piosence proponował "każdemu mądremu stempelek na łeb".
Oszustwo szybko wychodzi na jaw. Nabrani jak ja, z reguły, gromko domagają się swego i trudno tego nie zauważyć. Ponadto ostatnio ostrzegałem jednego z naiwnych starą metodą pszczół: PW.
No i jeszcze trzeba by powołać sąd kapturowy a i może trybunał kasacyjny :mrgreen:
Lepiej zostańmy przy tutejszych obyczajach. Takich np. jak tolerowanie ekscentryków.
Niestety jest forum, gdzie zadufani, upierdliwi i z zerowym poczuciem humoru funkcyjni
tępią zaciekle każdego, co im nie wchodzi bez mydła :shock:
Jakie?
Jedna z elektrod tetrodę "hadziła".
Kiedy ją wreszcie precz wyrzuciła
odżyła lampka i pokraśniała,
śliczną i zgrabną triodą została!
salut
andre
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Tak, ale ile części i potrzebnych podzespołów wyłudzili!!
Nieuczciwym jaja w imadle ściskać i patrzeć na reakcję, jak się drze znaczy że winny - jak to bywało z czarownicami.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

1. Przed transakcją prosić o podanie nazwy użytkownika w znanym portalu aukcyjnym. Ocenić liczbę i jakość komentarzy.
2. Jeśli nadal są wątpliwości - poprosić o wysłanie z tego konta wiadomości na swoje konto, oczywiście za pośrednictwem znanego portalu aukcyjnego.
3. Można również poprosić o wystawienie przedmiotu na znanym portalu aukcyjnym jako aukcję prywatną (o ile jeszcze takie coś funkcjonuje). Wówczas, w razie problemów z delikwentem, mamy ubezpieczenie, możliwość udowodnienia transakcji na komendzie Policji, itd.
Proste? Proste, tylko trzeba chcieć. A jeśli delikwent będzie miał nieczyste zamiary to z pewnością zrezygnuje przed zakończeniem wszystkich 3 punktów.
Jeśli z kolei jesteś sprzedającym - zadanie jest bardzo proste. Nie wysyłać za pobraniem, tylko przedpłata na konto. I nie wysyłać zanim pieniądze na prawdę nie wejdą na konto.
O ile pamiętam to znany portal aukcyjny udostępnia/udostępniał jeszcze jedną możliwość obrony przed naciągaczami, ale nie pamiętam jak się to nazywało. Działało to tak, że kupujący przelewał pieniądze na konto jakiegoś trzeciego podmiotu (PayU?). Sprzedający dostawał informację, że kupujący zapłacił. Wówczas wysyłał przedmiot. Kupujący po otrzymaniu przesyłki sprawdzał jej stan itd. Jak było wszystko OK to dawał informację do trzeciego podmiotu, że jest OK, a on przelewał kasę sprzedającemu. I tym sposobem chroniony był zarówno kupujący jak i sprzedający.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
Paniki
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Paniki »

To ostatnie to jest na eBayu z PayPalem. Na Allegro można sobie od razu wypłacić pieniądze z tego PayU ;)
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Gdy tracimy grajcary to trochę boli, przyznaję Wam rację.
Sęk w tym, że często dzielimy się swoimi zasobami i gdy nas ktoś wykiwa to jest bardziej smutno.
Marketingowe reguły zawodzą wówczas.
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zenek »

sppp pisze: Działało to tak, że kupujący przelewał pieniądze na konto jakiegoś trzeciego podmiotu (PayU?). Sprzedający dostawał informację, że kupujący zapłacił. Wówczas wysyłał przedmiot. Kupujący po otrzymaniu przesyłki sprawdzał jej stan itd. Jak było wszystko OK to dawał informację do trzeciego podmiotu, że jest OK, a on przelewał kasę sprzedającemu. I tym sposobem chroniony był zarówno kupujący jak i sprzedający.
Teraz to chyba wygląda inaczej (właśnie się dopatrzyłem). Kupujący wpłaca poprzez PayU i wpłata zostaje na koncie PayU,czyli pośrednika. Sprzedający musi więc sam sobie zlecić przelew na własne konto. Czyli forsa wpłacona zarabia dla PayU. Tylko ciekawe dlaczego część wpłat z aukcji jest przekazywana automatycznie na konto sprzedającego poprzez PayU, a inne pozostają do osobistego przelewu. :roll:
Ostatnio zmieniony pt, 13 lipca 2012, 18:59 przez Zenek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

No jak to, pieniądze są na koncie allegro, i można w ustawieniach zaznaczyć aby od razu przelewało, przelewało co jakiś tam czas, lub aby przelewało na żądanie.
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zenek »

AndrzejJ pisze:No jak to, pieniądze są na koncie allegro, i można w ustawieniach zaznaczyć aby od razu przelewało, przelewało co jakiś tam czas, lub aby przelewało na żądanie.
Pewnie, że tak. Tylko jak się długo nie sprzedawało, to trzeba z pół dnia spędzić na zapoznaniu się ze zmianami jakie zostały wprowadzone.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Ludzie najprostsza forma to właśnie płacę przez allegro.
A poza tym aukcja cena kup teraz 1zł wysyłka 1000zł.
Prowizję płaci się od ceny kup teraz nie od przesyłki.
Dane mamy od razu.
Mają teraz polikwidować telefonu na kartę bo jest za dużo oszustw.
I mają rację ciężko to wszystko namierzyć a telefony i karty pływają w rzece.

Pomysł z wykrzyknikiem mi się podoba tylko jak to weryfikować ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
Paniki
125...249 postów
125...249 postów

Można gdzieś poczytać?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Paniki pisze:
Można gdzieś poczytać?
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/7A39BDA0
Awatar użytkownika
Paniki
125...249 postów
125...249 postów

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

[quote="gustaw353"]By nie trolować w sąsiednich tematach proponuję nowy wątek. Jak demaskować oszustów forumowych?/quote]
Witam!,bardzo dobry pomysł Kolegi myślę,że należałoby rozszerzyć go na portale aukcyjne i sklepy internetowe,same negatywy nie wystarczą,dziwię się,że nie korzysta się z procedury sporu,z moją uwagą,że trzeba być "upierdliwym" dla właściciela portalu,gdyż zwykle idzie na "łatwiznę" nie doprowadzając sprawy do końca.Moja nowa sprawa-spór na Allegro z "ry-sio" z Zamościa.Byłem jedynym chętnym,kupiłem radyjko za cenę wywoławczą,zapłaciłem natychmiast.Brak towaru,brak odzewu,mimo,że się logował i sprzedawał dalej,chłop doszedł widocznie do wniosku,że jak za mała cena,to nie musi wysyłać.No więc procedura sporu,"olał" odpowiedż.No to kupiłem następną rzecz,wcale mi nie potrzebną,nie omyliłem się, zapłacona cena wywoławcza= brak przesyłki i kontaktu.No więc sprawdziłem ,facet prowadzi zarejestrowaną działalność (lub tylko tak zapisano),następny wystawiony towar i moje zapytanie " czy w związku z prowadzoną....mogę prosić o paragon fiskalny" Zero kontaktu...ale... facet nic nie wystawia! Poczekam na zakończenie (jak sądzę,bez rezultatu) następnego sporu i ry-sio dostanie tzw.pismo przedprocesowe i nie tylko.Ma raczej pecha .O co mi chodzi?,nie o kasę,ale o "sio! z Allegro,dla dobra innych kupujących,pożyteczną rzeczą będzie też poinformowanie każdego z oszustów,że jest sławny,piszą o nim :)
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Pytanie: Jak demaskować oszustów forumowych?
Odpowiedź: Olać...
Z tym, że na początku nie wiemy czy dany delikwent chce nas oszukać, czy jest reaktywacją innego forumowego oszusta. Trzeba zrobić z nim krótki wywiad: jeśli jest zainteresowany sprzedażą/wymianą/oddaniem, to warto, jeśli nie ma go 2 tygodnie na forum mimo jakiegokolwiek kontaktu - olać.
Pozdrawiam! :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU