Okno do korespondencji.

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Okno do korespondencji.

Post autor: gustaw353 »

Obok okna do korespondencji jest ramka z uśmiechami. Proponuję by zamiast mało potrzebnych uśmieszków umieścić tam niezwykle przydatne symbole i znaki specjalne stosowane w naszej dziedzinie. Ułatwiłoby to redagowanie tekstów.
Pomocne mogą być również znaki alfabetu greckiego i rosyjskiego lub skróty do takich klawiatur.
Dużym ułatwieniem w komunikacji na naszym forum byłoby numerowanie wypowiedzi. Łatwiej jest odnieść się do przytaczanego cytatu bo łatwiej odszukać go w dyskusji.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Okno do korespondencji.

Post autor: Thereminator »

Tak, a najlepiej przerobić wszystko co się da, żeby potem cała Trioda się rozsypała po aktualizacji silnika forum...
Znaki specjalne i litery z innych alfabetów można wklepywać za pomocą skrótów klawiaturowych lub w z tablicy znaków (C:\WINDOWS\system32\charmap.exe)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Po co przerabiać wszystko ? Czy dodanie kilku znaków jest takim kłopotem ? W tej materii nie jestem guru.
W swoich wystąpieniach stosuję znaki specjalne i cyrylicę lecz wyciąganie ich "spod podszewki" jest upierdliwe.
Część kolegów (z różnych powodów, może nie wiedzą jak, może z braku czasu)) nie stosuje owych znaków i symboli przez co pojawiają się nieporozumienia lub teksty są mało komunikatywne gdy próbują je zamienić czymś innym.
Myślę, że problem można rozwiązać bez udziału NASA.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Chyba nic by się nie stało, gdyby pod nagłówkiem:
"Forum miłośników lamp i retro radiotechniki"
znalazły się przynajmniej symbole: "µ Ω °" a może nawet trochę cyrylicy.
Tomek
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No i cóż - poczytałem sobie (odsyłacz) i niestety będę musiał sobie radzić jakoś, tak jak do tej pory.
By być bardziej sprawnym kupię sobie jutro Vita Buerlecithin czego i innym (posuniętym) kolegom życzę
adwardrob
1 post
1 post

Post autor: adwardrob »

tak .. mówisz rację jestem zgadzam się z Tobą ..
:) 8)
geguś

Post autor: geguś »

Wpisanie sobie w podpis znaków nie jest chyba za trudnym rozwiązaniem? A odszukanie swojego postu, by pobrać dany znak też dziecinnie łatwe. Ja sobie właśnie w ten spsób poradziłem. Więc?
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Wszystko co niezbędne, jest w podpisie......
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Ja z kolei z najwieksza checia powitalbym parser LaTeXa ;) Wtedy i symbole greckie jak i cyrylice mozna sobie pisac kodami i po zabawie. Tak sobie tylko marze :P
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

TooL46_2 pisze:Ja z kolei z najwieksza checia powitalbym parser LaTeXa ;) Wtedy i symbole greckie jak i cyrylice mozna sobie pisac kodami i po zabawie. Tak sobie tylko marze :P
Przecież dowolny znak można sobie wstawić z Tablicy Znaków (czy jak się u kogoś w systemie ten program nazywa). Są one wstawiane dość rzadko , więc drobna niewygoda nie powinna być takim problemem. Albo zainstalować sobie Linuksa i zdefiniować własny układ klawiatury z dowolną ilością symboli w wybranych miejscach (da się tak pod Windows?)
_idu

Post autor: _idu »

Mam pytanie - jak często zmienia się wersje motoru forum? Coś co działa i działa dobrze to niema potrzeby wymiany wersji. Każdy patch poprawkę (poza krytyczną która eliminuje błąd/problem z jakim się borykamy) to w pośpiechu nie instaluje się poprawki (najgorszą praktyką jest wymysł M$ zmuszający do bezkrytycznego ściągania i instalowania patch jak leci bo jak wyłączysz aktualizacje to system straszy komputer zagrożony a wiele z poprawek załącza to kretyńskie bezkrytyczne instalowanie każdej poprawki). Zresztą zawsze si ę czeka aż inni patcha przetestują na sobie. Instalację czy to nowej wersji czy to patcha to najpierw robi się w "piaskownicy" a nie na żywym forum.
Mod z wyświetleniem znaków przydatnych - nie jest aż takim który by wysypał się po zmianie wersji motoru. To tylko dodatkowy statyczny kod HTML wyświetlany przez jeden ze skryptów.

Ktoś kto tak nerwowo zareagował to proszę niech ochłonie najpierw a potem niech wypisuje takie chamskie odzywki.

Za racji tematyki forum alfabet rosyjski i litery innych alfabetów spotykane w jednostkach miar powiązanych tematycznie powinny być wyświetlane w oknie edycji posta.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Jak do tej pory Forum jest aktualizowane parę razy w ciągu roku. Nowe wersje pojawiają się zresztą nieregularnie - myślę, że trzeba się liczyć z 3-krotną aktualizacją w ciągu roku. Kiedyś aktualizacji było więcej - teraz jest mniej. Zawsze czekam z aktualizacją - nie robię tego od razu, po jej pojawieniu się. Nie da się jednak tego uniknąć. Zwykle trzeba przejść przez wszystkie kolejne aktualizacje, które się pominęło. Aktualizacje są ważne, gdyż dotyczą często poprawek w skrypcie dotyczących "dziur", które są wykorzystywane przez różnego rodzaju roboty zakładające konta i wysyłające różne bzdury. Gdy spóźniałem się z aktualizacjami zdarzało się, że musiałem ręcznie kasować nawet po kilkadziesiąt "lewych" kont dziennie. To prawdziwa mordęga. Nawet teraz muszę z podanego wcześniej powodu aktywować konta ręcznie. To zajmuje sporo czasu. Do tego użytkownicy, którzy się zarejestrowali potrafią po kilku godzinach czekania wysyłać do mnie maile z pretensjami.

Dlatego unikam jak ognia wprowadzania wszelkiego rodzaju "wynalazków", które wprawdzie ułatwiają życie, ale z mojego punktu widzenia uniemożliwiłyby mi normalne funkcjonowanie. Też chcę się cieszyć uczestnictwem na Forum a nie tylko grzebaniem w plikach z kodem źródłowym :wink: .

Zwróćcie uwagę, że wprawdzie na Forum nie ma zainstalowanych wielu rozszerzeń, które są na innych forach ale z kolei nie ma tutaj przestojów i awarii, które tam występują. Sam uczestniczę w forach opartych na phpBB, które podczas uaktualnień są wyłączane nawet na kilka dni.

Oczywiście to tylko mój głos w dyskusji. Może ktoś zaproponuje coś rozsądnego, co pogodzi funkcjonalność Forum z czasem jego obsługi technicznej.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'