Cześć! Zakupiłem na złomie fajne rzeczy, wśród nich jakiś generator. Wszytko widać na foto... Co to za ustrojstwo, do czego było stosowane?
https://plus.google.com/photos/10699513 ... banner=pwa
Pozdrawiam.
Jakiś generator w.cz. Jaki i do czego??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Jakiś generator w.cz. Jaki i do czego??
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
Re: Jakiś generator w.cz. Jaki i do czego??
To jest kalibrator do kontroli częstotliwości radiostacji, prod radzieckiej, jak mi się wydaje miał symbol KK6 Częstotliwości jak widać 125 i 1250 kHz plus harmoniczne. Gdzieś schemat miałem ale nie pamiętam gdzie. Jak znajdę to dam znać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Witaj! Dziękuję za rozpoznanie i za schemat! Spróbuję to uruchomić, w środku wygląda bardzo dobrze więc nie powinno być problemów. Zastanawia mnie tylko po co tam się włącza słuchawki bo kalibrator pracuje w kHz a my słyszymy max do 20kHz
Pozdrowienia!

Pozdrowienia!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Sprzężenie strojonego nadajnika z wyprowadzeniem "1" i strojenie na minimum gwizdu interferencyjnego?
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
-
- 6250...9374 posty
Już wiem o co chodzi, kolega Konstanty wytłumaczył o co chodzi
słucha się zdudnienia tego generatora i generatora w radiostacji na minimum. Ciekawa rzecz, zobaczym jak działa!
Pozdrowienia!

Pozdrowienia!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
Słuchawki są niezbędne aby posłużyć się tym kalibratorem. Sygnał podawany na wejście/wyjście (1) i odpowiednia częstotliwość harmoniczna produkowana przez generator na lampie L1 są mieszane w mieszaczu na lampie L2. W słuchawkach należy usłyszeć zdudnienia obu częstotliwości.
W starym sprzęcie wojskowym na skali były tylko numery fal. Częstotliwość 125 kHz to fala nr.5 Częstotliwości 1250 kHz odpowiada fala nr.50. Druga harmoniczna tej częstotliwości wynosi 2500 kHz co odpowiada fali nr.100, itd...
Kalibrator ten pozwalał wytworzyć harmoniczne w zakresie do 20 Mhz.
Do korekcji skalowania (kalibracji) w popularnym odbiorniku R-311 (i nie tylko) zastosowano podobną metodę. Na kwarcu 232 kHz pracuje kalibrator wytwarzając harmoniczne w szerokim spektrum częstotliwości. Przy odbiorze emisji CW wykorzystuje się go jako BFO z jego drugą harmoniczną 464 kHz. Przy częstotliwości pośredniej 465 kHz w słuchawkach słychać kropki i kreski z tonem 1 kHz.
W starym sprzęcie wojskowym na skali były tylko numery fal. Częstotliwość 125 kHz to fala nr.5 Częstotliwości 1250 kHz odpowiada fala nr.50. Druga harmoniczna tej częstotliwości wynosi 2500 kHz co odpowiada fali nr.100, itd...
Kalibrator ten pozwalał wytworzyć harmoniczne w zakresie do 20 Mhz.
Do korekcji skalowania (kalibracji) w popularnym odbiorniku R-311 (i nie tylko) zastosowano podobną metodę. Na kwarcu 232 kHz pracuje kalibrator wytwarzając harmoniczne w szerokim spektrum częstotliwości. Przy odbiorze emisji CW wykorzystuje się go jako BFO z jego drugą harmoniczną 464 kHz. Przy częstotliwości pośredniej 465 kHz w słuchawkach słychać kropki i kreski z tonem 1 kHz.