Znów P-508 i podstawki...

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Znów P-508 i podstawki...

Post autor: Marcin K. »

Cześć! W końcu mam miernik lamp, jest nim P-508, używany może ze 4 razy od czasu wyprodukowania, koszt - orzechówka Sobieskiego... No tylko się cieszyć bo działa jak należy :)
Pytanie mam ap ropo podstawek. Na mierniku patrzę na nie od góry, na lampę od spodu. Patrząc na lampę novalową od lewej mamy pierwszą nóżkę a w podstawce od prawej. I na tym się moja wiedza kończy. Jak z pozostałymi podstawkami, od której strony liczyć? Od którego pinu?
Pozdrawiam!
SQ9MYU
PS. Miernik nie ma podstawki magnovalowej czyli takiej pod PL500/6P45S itp. Mogę ją podłączyć bezpośrednio równolegle do novalowej? Oczywiście wszystko ma być umieszczone w obudowie, obok reszty podstawek.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
geguś

Re: Znów P-508 i podstawki...

Post autor: geguś »

Marcin K. pisze: PS. Miernik nie ma podstawki magnovalowej czyli takiej pod PL500/6P45S itp. Mogę ją podłączyć bezpośrednio równolegle do novalowej? Oczywiście wszystko ma być umieszczone w obudowie, obok reszty podstawek.
Teoretycznie tak, ale żarzenie w mierniku to chyba tylko 1A, co dla 6P... jest niewystarczające i trzeba zewnętrzny trafok.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Bardziej sensowne jest zastosowanie przejściówki.

Po pierwsze miernik pozostanie w pełni oryginalny, a po drugie z przejściówki można wyprowadzić na zewnątrz jakieś sygnały(np. żarzenie połączone z zewnętrznym zasilaczem).
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zenek »

Marcin K. pisze: W końcu mam miernik lamp, jest nim P-508
PS. Miernik nie ma podstawki magnovalowej czyli takiej pod PL500/6P45S itp. Mogę ją podłączyć bezpośrednio równolegle do novalowej?
W miernikach 507/508 max Ia wynosi 100mA. Po przekroczeniu tego zakresu zadziała zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Z lampami PL500/504 można dokonać tylko orientacyjnego pomiaru podnosząc napięcie -Us1, celem ograniczenia Ia. Natomiast pomiar 6P45S będzie również orientacyjny i wymagał będzie również oddzielnego źródła żarzenia.
Przejściówkę można zrobić np. taką:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć! OK rozumiem, trafo żarzeniowe nie wytrzyma przy "większych" lampach, a szkoda bo do sprawdzenia ich trochę jest.
Pozostaje kwestia numeracji wyprowadzeń w podstawkach. O ile w "typowych" wiem o co chodzi to nie wiem jak liczyć w bocznostykach, kołkowych i innych wynalazkach...
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Marcin ja zrobiłem u siebie wkładaną w oktalową anodę wyprowadziłem aby była na kaptur mierzę na ustawieniach wybieraka jak EL34 ( w sumie muszę zrobić 4-szt. zobaczę kiedyś czy zagrają we wzmacniaczu)
Podaje 175V Us2 175V Ua i jakiś duży minus ale Żona śpi w pokoju więc dzisiaj nie sprawdzę.
Ale nie wiem czy nie było to -38 na S1.
Dobre mają blisko 100mA o ile mnie pamięć nie myli.
Miernik ma połączone podstawki w układzie równolegle tzn. każdy socket jest połączony z kolejnym taką samą numeracją to bardzo prosta konstrukcja.
1 novala to pierwsza oktala itd itp .
Jeśli trafia się socket który ma mniej nóg na reszcie ustawiasz zero 0.
Otwórz ten miernik i zobacz to nie boli a wiele się dowiesz ja swojego otwarłem i podejrzałem.

Oktal Noval wszystkie mają numery po kolei.
Marcin K. pisze:Cześć! OK rozumiem, trafo żarzeniowe nie wytrzyma przy "większych" lampach, a szkoda bo do sprawdzenia ich trochę jest.
W katalogu jest podana 6S33S ja swoje mierzyłem.
Jednak nie rób tego nałogowo można zamęczyć trafo zasilające.
Ja podłączam prostownik. Ale to tylko jak chcę sprawdzić czy ta lampa nie robi przy małych napięciach zwarcia.
Bo potem idzie na miernik gdzie zasilanie jest regulowane do 1-1000V 1A i sztuczny minus na siatkę.
Standardowo duże lampy powinny być mierzone w inny sposób przede wszystkim w takich warunkach w jakim będzie pracować w układzie.
Lampy powinny być dobierane w pary do danego układu i napięcia w którym będą pracować.(napięcie jest najważniejsze)
Przy każdym napięciu Charakterystyka lampy jest inna.
Takie są moje obserwacje.
Jeśli jest inaczej proszę mnie poprawić!
Bo miewałem lampy które przy niskim napięciu ale dużym prądzie działają poprawnie.
Ale już przy wyższym napięciu a mniejszym prądzie nie.
A moc niby taka sama.
Jeśli mowa o przelotce możesz sobie zrobić coś takiego jak mam ja zamiast 6N13S są dwie 6S19P
Zdjęcie poniżej

Post był zgłaszany do moderacji przez innych użytkowników z powodu dużej ilości błędów interpunkcyjnych!
Napisanie dwóch postów w krótkim odstępie czasu, jeden pod drugim, również jest łamaniem regulaminu.
Posty scalono.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5