W książce Cz. Klimczewskiego "Jak czytać schematy radiowe" (WKŁ 1973) przedstawionych zostało kilka układów przetwornic transformatorowych do zasilania odbiorników lampowych z baterii - tranzystorowa z 6 na 75V oraz dwie, w których elementem przerywającym prąd w obwodzie pierwotnym jest.... młotek Neefa (zwany w książce kotwiczką) Czy ktoś spotkał się kiedykolwiek z takim układem ? Przecież to jest nieco hałaśliwe...
Jak mnie pamięć nie myli to w skład tzw. cewki Ruhmkorffa wchodził młotek Neefa czyli przerywacz prądu. Cewka Ruhmkorffa z tym młotkiem w miniaturze to przekształtnik wibracyjny używany do zasilania aparatury lampowej z baterii niskiego napięcia ( np. w samochodach do zasilania radia lampowego). W starych poradnikach i encyklopediach poświęconych aparaturze lampowej jest dokładnie opisana zasada działania takiego przekształtnika. Schemat zwykle dołączony do schematu lampowego radia samochodowego.
szalony pisze:W książce Cz. Klimczewskiego "Jak czytać schematy radiowe" (WKŁ 1973) przedstawionych zostało kilka układów przetwornic transformatorowych do zasilania odbiorników lampowych z baterii - tranzystorowa z 6 na 75V oraz dwie, w których elementem przerywającym prąd w obwodzie pierwotnym jest.... młotek Neefa (zwany w książce kotwiczką) :!: Czy ktoś spotkał się kiedykolwiek z takim układem ? Przecież to jest nieco hałaśliwe... :lol:
Jest, owszem, ale jak masz do dyspozycji 6 czy 12V to nic inneog nie wymyślisz (ew. przetwornicę maszynową - silnik z prądnicą na jednym wale). A hałaśliwe jest, nawet bardzo. Z ciekwaostek - mam radio Philipsa z 1937 roku, gdzie taka przetwornica jest w radiu (podwieszona do górnej ścianki), a służy do zamiany wysokiego napięcia stałego na zmienne 4V do żarzenia lamp!. (tak, to jest radio uniwersalne na lampach serii A). Jakby nie można było użyć lamp serii C. Nie ma tam możliwości pracy z niskiego napięcia (na żarzenie bezpośrednio, na anody z przetwornicy), czemu wymyslili taki patent to ja nie zgadnę, bo sensu to nie ma. Zwłaszcza, że przetwornica jest głośniejsza od radia....