Najbardziej uniwersalny driver do układów SE

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Najbardziej uniwersalny driver do układów SE

Post autor: djivo »

Czy macie jakieś pomysły jeśli chodzi o sterowanie najlepiej jedną lub dwoma lampami końcówki mocy - mam na myśli układ do pomiaru transformatorów chciałbym mieć taki uniwersalny moduł?
Chodzi mi o to abym za jego pomocą mógł sprawnie wysterować każdą lampę do jej pełnego wysterowania.
Pozdrawiam P.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Najbardziej uniwersalny driver do układów SE

Post autor: sppp »

Jeśli do testowania to ja bym to sterował tranzystorem w katodzie, siatka 1 do masy. Baza (bramka) tranzystora sterowana ze wzmacniacza operacyjnego. USZ wzmacniacza operacyjnego brane z katody przez dzielnik. Uważaj, tranzystor będzie odwracał fazę, więc USZ zapinasz do wejścia nieodwracającego opampa (+). Sygnał wprowadzasz na wejście odwracające opampa. Na to wejście podajesz również napięcie stałe z jakiegoś regulowanego źródła, wówczas masz od razu polaryzację lampy.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Tylko że sterując w katodzie robimy układ wspólnej siatki i zmieniają się parametry, na przykład rezystancja wyjściowa i nici z pomiarów.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Wiem, że to nie kącik dla początkujących, ale mógłbyś rozwinąć tą kwestię. Dlaczego i jak bardzo zmieni się rezystancja wyjściowa? Zakładam podobne układy, czyli:
- przy wspólnej siatce sterowanie tak jak opisałem wyżej
- przy wspólnej katodzie - katoda na masie, sterowanie S1 układem jak wyżej tylko zasilanym z napięć ujemnych.
Pytam bo nie wiem.
Pozdrawiam
Sebastian

Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Piotr jeśli to nie właściwy dział to przesuń w odpowiedni.
Panowie w temacie wątku napisałem że chciałbym zbudować liniowy driver na jednej lub dwóch lampach - spp nie chcę tam żadnych tranzystorów :). Chcę aby był liniowy i mocny na tyle aby poradził sobie z każdą lampą.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

djivo pisze:Panowie w temacie wątku napisałem że chciałbym zbudować liniowy driver na jednej lub dwóch lampach
No ja nie widzę gdzie to jest napisane, szczególnie w temacie wątku :D

Ponieważ chcesz mieć uniwersalny moduł, który będzie sterował każdą lampę i w celach pomiaru transformatorów to zastosowanie krzemu wydało mi się najodpowiedniejsze i najprostsze w realizacji.
Pozdrawiam
Sebastian

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

W skrócie jeżeli zastosujemy wspólną siatkę (sterowanie w katodzie), to do rezystancji wewnętrznej lampy zostanie dodana rezystancja wewnętrzna źródła sygnału pomnożona przez wzmocnienie napięciowe lampy. Czyli sporo, szczególnie w przypadku pentody.

Najlepszy układ lampowy do sterowania sporą amplitudą to chyba SRPP na EL86, albo czymś podobnym...
MaciejM
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: MaciejM »

Zajrzyj tutaj: viewtopic.php?f=8&t=10608&hilit=6%C5%BC52p
Na dole strony jest układ przetestowany przez kolegę Romekd.

Ewentualnie możesz spróbować na "zwykłej" ECC83 i uprościć źródło;
mam bardzo pozytywne doświadczenia z konfiguracji ze źródłem na pojedynczym tranzystorze i ECC83.
Przy napięciu zasilającym ok. 550 V sygnał wyjściowy bez problemu osiąga 160 Vp, a tym już można sporo wysterować ;)
(ja tym zasilam końcówkę PP na 6N13S).

Maciek
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

SPPP tutaj jest :)
djivo pisze:Czy macie jakieś pomysły jeśli chodzi o sterowanie najlepiej jedną lub dwoma lampami końcówki mocy
Masz rację Macieju o coś takiego mi chodziło.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja to rozumiałem, że chcesz sterować końcówką mocy składającą się z jednej lub 2 lamp. Nieważne.
Pozdrawiam
Sebastian