Najbardziej uniwersalny driver do układów SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Najbardziej uniwersalny driver do układów SE
Czy macie jakieś pomysły jeśli chodzi o sterowanie najlepiej jedną lub dwoma lampami końcówki mocy - mam na myśli układ do pomiaru transformatorów chciałbym mieć taki uniwersalny moduł?
Chodzi mi o to abym za jego pomocą mógł sprawnie wysterować każdą lampę do jej pełnego wysterowania.
Pozdrawiam P.
Chodzi mi o to abym za jego pomocą mógł sprawnie wysterować każdą lampę do jej pełnego wysterowania.
Pozdrawiam P.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- 625...1249 postów
Re: Najbardziej uniwersalny driver do układów SE
Jeśli do testowania to ja bym to sterował tranzystorem w katodzie, siatka 1 do masy. Baza (bramka) tranzystora sterowana ze wzmacniacza operacyjnego. USZ wzmacniacza operacyjnego brane z katody przez dzielnik. Uważaj, tranzystor będzie odwracał fazę, więc USZ zapinasz do wejścia nieodwracającego opampa (+). Sygnał wprowadzasz na wejście odwracające opampa. Na to wejście podajesz również napięcie stałe z jakiegoś regulowanego źródła, wówczas masz od razu polaryzację lampy.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- moderator
Tylko że sterując w katodzie robimy układ wspólnej siatki i zmieniają się parametry, na przykład rezystancja wyjściowa i nici z pomiarów.
-
- 625...1249 postów
Wiem, że to nie kącik dla początkujących, ale mógłbyś rozwinąć tą kwestię. Dlaczego i jak bardzo zmieni się rezystancja wyjściowa? Zakładam podobne układy, czyli:
- przy wspólnej siatce sterowanie tak jak opisałem wyżej
- przy wspólnej katodzie - katoda na masie, sterowanie S1 układem jak wyżej tylko zasilanym z napięć ujemnych.
Pytam bo nie wiem.
- przy wspólnej siatce sterowanie tak jak opisałem wyżej
- przy wspólnej katodzie - katoda na masie, sterowanie S1 układem jak wyżej tylko zasilanym z napięć ujemnych.
Pytam bo nie wiem.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
-
- 1250...1874 posty
Piotr jeśli to nie właściwy dział to przesuń w odpowiedni.
Panowie w temacie wątku napisałem że chciałbym zbudować liniowy driver na jednej lub dwóch lampach - spp nie chcę tam żadnych tranzystorów
. Chcę aby był liniowy i mocny na tyle aby poradził sobie z każdą lampą.
Panowie w temacie wątku napisałem że chciałbym zbudować liniowy driver na jednej lub dwóch lampach - spp nie chcę tam żadnych tranzystorów

Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
-
- 625...1249 postów
No ja nie widzę gdzie to jest napisane, szczególnie w temacie wątkudjivo pisze:Panowie w temacie wątku napisałem że chciałbym zbudować liniowy driver na jednej lub dwóch lampach

Ponieważ chcesz mieć uniwersalny moduł, który będzie sterował każdą lampę i w celach pomiaru transformatorów to zastosowanie krzemu wydało mi się najodpowiedniejsze i najprostsze w realizacji.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
-
- moderator
W skrócie jeżeli zastosujemy wspólną siatkę (sterowanie w katodzie), to do rezystancji wewnętrznej lampy zostanie dodana rezystancja wewnętrzna źródła sygnału pomnożona przez wzmocnienie napięciowe lampy. Czyli sporo, szczególnie w przypadku pentody.
Najlepszy układ lampowy do sterowania sporą amplitudą to chyba SRPP na EL86, albo czymś podobnym...
Najlepszy układ lampowy do sterowania sporą amplitudą to chyba SRPP na EL86, albo czymś podobnym...
-
- 50...74 posty
Zajrzyj tutaj: viewtopic.php?f=8&t=10608&hilit=6%C5%BC52p
Na dole strony jest układ przetestowany przez kolegę Romekd.
Ewentualnie możesz spróbować na "zwykłej" ECC83 i uprościć źródło;
mam bardzo pozytywne doświadczenia z konfiguracji ze źródłem na pojedynczym tranzystorze i ECC83.
Przy napięciu zasilającym ok. 550 V sygnał wyjściowy bez problemu osiąga 160 Vp, a tym już można sporo wysterować
(ja tym zasilam końcówkę PP na 6N13S).
Maciek
Na dole strony jest układ przetestowany przez kolegę Romekd.
Ewentualnie możesz spróbować na "zwykłej" ECC83 i uprościć źródło;
mam bardzo pozytywne doświadczenia z konfiguracji ze źródłem na pojedynczym tranzystorze i ECC83.
Przy napięciu zasilającym ok. 550 V sygnał wyjściowy bez problemu osiąga 160 Vp, a tym już można sporo wysterować

(ja tym zasilam końcówkę PP na 6N13S).
Maciek
-
- 1250...1874 posty
SPPP tutaj jest

Masz rację Macieju o coś takiego mi chodziło.djivo pisze:Czy macie jakieś pomysły jeśli chodzi o sterowanie najlepiej jedną lub dwoma lampami końcówki mocy
-
- 625...1249 postów
Ja to rozumiałem, że chcesz sterować końcówką mocy składającą się z jednej lub 2 lamp. Nieważne.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian