Demontaż Philipsa 2514

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Demontaż Philipsa 2514

Post autor: spiga »

Czy ktoś z forumowiczów rozbierał może ten odbiornik - otrzymałem dopiero co, ale z obciętym kablem (właściwie dwoma bo sieciowy i uziemieniowy wyłażą z tego samego miejsca) i wstawionym cokołem pięcionóżkowym w miejsce oryginalnej podstawy lampy E442 - i za diabła nie mogę pojąć jak go rozebrać. Żeby nie było watpliwości - oczywiście da się rozlutować wszystko w cholerę i powoli wyjać poszczególne elementy, ale może jest prostszy sposób - zależy mi na przewodzie sieciowym (oprócz obcięcia jest skruszały i nie da się naciągnąć) a luty są takie ładne okrągłe i wypukłe, że szkoda je niszczyć
ph1.jpg
ph4.jpg
Pozdrawiam
Spiga
radiotraper
25...49 postów
25...49 postów

Re: Demontaż Philipsa 2514

Post autor: radiotraper »

Witam,
Aby dobrać się do głębszych rejonów chassis, trzeba niestety odkręcić boczek tego wściekłego radyja.
Z pozdrowieniami.
Wojciech.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Philips 2514.pdf
(512.47 KiB) Pobrany 126 razy
Może się przyda.
Zanim włączysz do sieci upewnij się (na 100%), że poprawnie jest wybrane napięcie sieci. Poza tym zanim wepchniesz wtyczkę do kontaktu należy sprawdzić i "przygotować" wnętrzności tego radia do konsumowania prądu.
Nie wiem czy masz doświadczenie w uruchomianiu tego typu sprzętu, to dla tego te moje uwagi.
W takiej sytuacji powinieneś mieć mentalność sapera - tu nie ma miejsca na pomyłki. Błędu sobie nie wybaczysz a tym bardziej nie wybaczą Ci tego koledzy forumianie.
Upewnij się, że luty to rzeczywiście luty a nie spawy. Poskrob te luty i przekonaj się że to cyna. Niepotrzebnie nie podgrzewaj lutownicą.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Wiem, przemierzyłem co dostępne, sprawdziłem kondensatory i opory tudzież cewki i lampy - ale jakoś muszę doprowadzić prąd ;-)
z serwisówki wynika:
paroi.png
że trzeba po kolei wymontować kondensator, trafo i dopierow wtedy jest szansa na odczepienie bocznej ścianki
Trudno
Spiga
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

"... przemierzyłem co dostępne, sprawdziłem kondensatory i opory tudzież cewki i lampy... "
-to mało!!!

Takie radio uruchamia się etapami. Pomocny przy tym jest zasilacz regulowany napięcia anodowego, autotransformator laboratoryjny itp. gadżety oraz jakieś instrumenty pomiarowe.
Sporo czasu i trudu to kosztuje a gdy przychodzi chwila gdy pchamy wtyczkę do kontaktu to serce tak bije...
Zapewne gdzieś i kiedyś na forum takie problemy były poruszane. Starsi stażem forumiane na pewno mogliby takie wątki wskazać.
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Nie chcialbym urazić, ale skąd pomysl o "młodszych stazem" - od dwudziestu z góra lat zajmuję się odbiornikami radiowymi i naprawdę nauczylem się nieco na temat wlaściwego z nimo postepowania. Niektóre nawet doprowadziłem do stanu uzywalności i nieobca jest mi poetyka uruchamiania.
Tylko z niektórymi są poważniejsze problemy - np z ich demontażem. Czasem sa jakieś sposoby już przez kogoś rozpracowane - a to forum służyc ma, jak rozumiem, wymianie także takich doświadczeń
Ale jestem wdzięczny za wszelkie rady...
Spiga
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kolego Spiga, życzę sukcesów i trzymam kciuki. Jestem teraz spokojny za powodzenie akcji.
Gdy odwoływałem się do starszych stażem forumian - to miałem na myśli własny staż, oczywiście na naszym forum, bo w dyscyplinie trenuję już ponad 40 lat.
ODPOWIEDZ