Wzbudzanie sie przedwzmacniacza

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Wzbudzanie sie przedwzmacniacza

Post autor: walllker »

Witam kolegów, już od pół roku buduję sobie wzmacniacz stereo na użytek domowy w oparciu o PL504, z uwagi na brak czasu bardzo wolno mi to idzie, ale skoro teraz mam wolne to przysiadłem żeby zakończyć ten projekt, i myślałem że zakończyłem a tu problem, otóż jeden kanał cały czas mi się wzbudza, drugi działa jak złoto, całość jest zmontowana na jednej płytce drukowanej, dokładnie według tego samego schematu, te same elementy wszystkie oprócz podstawek nowe, napięcia w normie, niestety po testach znalazłem winowajcę, jest to przedwzmacniacz, oparty na lampie PCF802, schemat w załączniku, po jego odłączeniu i podaniu sygnału na końcówkę mocy oba kanały grają ładnie, jak tylko podłącze przedwzmacniacz to kanał prawy działa jak złoto, lewy się wzbudza. Wymieniłem wszystkie kondensatory profilaktycznie, lampy, zmierzyłem napięcia i porównałem pomiędzy oboma kanałami są takie same ,ale lewy kanał się wzbudza. Zrobiłem eksperyment że podałem sygnał od razu na część triody lampy PCF802 wtedy układ działał dobrze, następnie podałem bezpośrednio sygnał z części pentody na końcówkę mocy i układ także działał prawidłowo, wzbudzenie pojawia się tylko w lewym kanale jak połączę w przedwzmacniaczu sygnał z pentody z siatką triody, w innym wypadku jest w porządku. Przeprowadziłem również testy dobierając metodą prób i błędów różne dodatkowe rezystory w obwodzie siatki według schematu 2 znajduje się w załączniku. Przy rezystancji w przedziale 500om-1kom znikało wzbudzenie, ale kanał lewy grał dużo ciszej niż prawy. Z uwagi że cały ten projekt to wielki eksperyment domyślam się że być może błąd tkwi w doborze elementów przedwzmacniacza. Może ktoś rzuci okiem i naprowadzi mnie na rozwiązanie, tym bardziej że chciałbym rozgryźć gdzie jest problem, skoro kanał prawy działa a jest bliźniaczo podobny do lewego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
klik

Re: Wzbudzanie sie przedwzmacniacza

Post autor: klik »

Jeśli to wzbudzenie na niskich częstotliwościach, to sprawdź obwody zasilania:
RCRCRCRC.......... :shock:
Ostatnio zmieniony czw, 3 maja 2012, 18:53 przez klik, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Niestety jest to uporczywy pisk, więc sądzę że to częstotliwości z zakresu 1-5kHz
klik

Post autor: klik »

Lampa? Sprzężenie przez pojemności montażowe?
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

OOOO :cry: lampa na pewno nie bo testowałem na 3 sztukach włącznie z tą z prawego kanału i objaw jest ciągle ten sam, a co do pojemności to możliwe, tyle że mam problem bo układ zmontowany na płytce, ale w takim razie nie pozostaje nic innego tylko błąd w projekcie płytki, źle dobrane odległości ścieżek, albo może podstawka, zastosowałem używane podstawki z jakichś lampowych TV, czy istnieje możliwość że ona jest uszkodzona i robi jako kondensator
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Wzbudzanie się wzmacniacza nie jest spowodowane błędami w schemacie, który przedstawiłeś. Układ jest oklepany i wielokrotnie powtarzany.
Wina jest po Twojej stronie – zapewne błędy w montażu. Bez zapoznania się twoją pracą trudno będzie cokolwiek Ci doradzić.
Podobne problemy koledzy mieli już nie raz, np. tu:

http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... 1216cf5d9d

Zapoznaj się z tym:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... nie%20masy

W tych dyskusjach uczestniczyłem:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... 18&t=21879
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... =8&t=21781

Tak na marginesie: opisując swój problem staraj się by w Twojej wypowiedzi było mniej tekstu a więcej zdań – łatwiej będzie zrozumieć o co Ci chodzi.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

A próbowałeś ten 1k dawać nie równolegle, lecz szeregowo z siatką triody? Możesz przetestować też większą wartość szeregowo, nawet do 10k.
Swoją drogą równoległy rezystor, choćby 1M się też przyda, bo inaczej trzaski potencjometru mogą bardzo uprzykrzać życie.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Próbowałem dawać także rezystor w szereg z przedziału 1-10k ale dużo to nie pomogło, jednak chyba znalazłem problem, jak zdjąłem płytkę z elementami z stelaża na którym jest umieszczona i odsunąłem maksymalnie w prawo, wzbudzenie malało aż znikło, przypuszczam że winę za to ponosi filtr sieciowy na 230V co prawda fabryczny ale nie zabudowany, który znajduje się około 3-4cm od strony gdzie jest fragment płytki z lewym kanałem przedwzmacniacza, jednak jak to możliwe że to ustrojstwo ma napięcie sieci 230V/50Hz a przedwzmacniacz generuje dziwaczny przebieg przypominający piłę o częstotliwości 4268Hz, nie wiem, na razie dorobię ekran do filtru i powtórzę eksperyment, być może to jest cały problem że obwód sprzęga się jakoś z cewkami filtru i drga własnymi częstotliwościami.