VAr - varomierz

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Marcus
125...249 postów
125...249 postów

VAr - varomierz

Post autor: Marcus »

temat nie lampowy ale jak najbardziej "retro".
Wpadł mi dziś w ręce waromierz tablicowy a dokładnie kilowaromierz [kVAr] a więc miernik mocy biernej o zakresie 1kVAr.
Po podłaczeniu wg. znajdującego się na tyle schematu miernik wydaje się działać.
Nie jestem zbyt biegły w tego typu przyrządach i mam następujący problem:
Nie jestem pewien poprawności jego pomiaru.
Po podłaczeniu żarówki 100W pokazuje ok. 90VAr co jest chyba dość dziwne, w końcu żarówka stanowi obciążenie o przeważającym charakterze rezystancji.
Po podłączeniu odkurzacza 750W sprawa jest ciekawsze, bez obciążenie odkurzacza miernik pokazuje ok. 600VAr, po przydławieniu odkurzacza ręką moc bierna maleje do ok. 400VAr.
Co myśleć o tych wskazaniach?

I jeszcze jedno pytanie czy przez zmianę połączeń cewek miernika można go przerobić na kilowatomierz (moc czynna) ?

Poniżej zdiecia miernika, niestety robione skanerem wiec skan środka nie wyszedł najlepiej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: VAr - varomierz

Post autor: jdubowski »

Marcus pisze:Po podłączeniu odkurzacza 750W sprawa jest ciekawsze, bez obciążenie odkurzacza miernik pokazuje ok. 600VAr, po przydławieniu odkurzacza ręką moc bierna maleje do ok. 400VAr.
Co myśleć o tych wskazaniach?
To jest akurat normalne - wentylatory i pompy odśrodkowe tak właśnie mają że po przydławieniu pobór mocy się zmniejsza - dlatego duże agregaty pompowe (a dla pomp głownego odwadniania w kopalniach moc moze wynosić na przykład 630kW...) uruchamia się przy zamkniętym zaworze po stronie tłocznej. Próba rozruchu przy zaworze otwartym zakończy się w najlepszym wypadku "wyrzuceniem" zabezpieczenia nadprądowego...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Alek

Post autor: Alek »

różnica między waromierzem a watomierzem polega na dodaniu przesuwnika fazy w obwodzie cewki napięciowej w przypadku tego pierwszego. Często waromierze wymagały dołączenia zewnętrznego przesuwnika. Możliwe więc, że Twój waromierz pracuje teraz jako watomierz.
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

To akurat rozumiem, silnik indukcyjny pod wpływem obciążenia "zmienia" cosФ i moc bierna zmiania się w czynną.
Bardziej zastanawia mnie co z żarówką?
No i czy to ustrojstwo można prosto "przerobić" na pomiar mocy czynnej? Taki pomiar by mnie bardziej interesował, bierną od biedy można policzyć.
Ostatnio zmieniony czw, 28 kwietnia 2005, 00:12 przez Marcus, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Marcus
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Alek pisze:różnica między waromierzem a watomierzem polega na dodaniu przesuwnika fazy w obwodzie cewki napięciowej w przypadku tego pierwszego. Często waromierze wymagały dołączenia zewnętrznego przesuwnika. Możliwe więc, że Twój waromierz pracuje teraz jako watomierz.
Raczej niczego on nie potrzebuje, przynajmniej tak wynika z naklejki ze schematem podłaczenia.
Pomiar z odkurzaczem też świadczy, że zachowuje się prawidłowo problem tylko z "wartością" pomiaru, trochę duża dla żarówki - cosФ wynosi ok. 0,75... :?
P=100W, Q=90VAr, Ф=42, cosФok.0,75
Na schemacie podłączenia jest symbol przekładnika prądowego, który chyba może być zastosowny jednak na skali jest symbol przełożenia 5/5 a więc 1:1
pozdrawiam
Marcus