Możecie zidentyfikowac to trafo?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Możecie zidentyfikowac to trafo?
Pytanie jak temacie. Przeglądając swoje transformatorowe zapasy trafiłem na ten wynalazek. Wygląda na jakieś trafo radiowęzłowe do końcówki przeciwsobnej, ale chciałbym to wiedzieć na pewno :) Rozpoznaje ktoś sprzęt z którego ono pochodzi, a co za tym idzie jego parametry?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Możecie zidentyfikowac to trafo?
Wygląda na transformator od WR40 (Ampli 40, 2x6P3S) lub od WR75 (Ampli 75, 4xEL34).tszczesn pisze:Pytanie jak temacie. Przeglądając swoje transformatorowe zapasy trafiłem na ten wynalazek. Wygląda na jakieś trafo radiowęzłowe do końcówki przeciwsobnej, ale chciałbym to wiedzieć na pewnoRozpoznaje ktoś sprzęt z którego ono pochodzi, a co za tym idzie jego parametry?
http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/amp ... i_wr40.htm
http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/ampli75/ampli75.htm
Pozdrawiam
-
- moderator
Dzięki - jest identyczne jak to od WR75 z dokładnością do kolorków kabli :)OTLamp pisze: Wygląda na transformator od WR40 (Ampli 40, 2x6P3S) lub od WR75 (Ampli 75, 4xEL34).
Jaką jakość ma to trafo? Dp HiFi pasuje czy raczej nawet nie ma co próbować?
Sądząc po przeznaczeniu to "kosmicznych" parametrów nie ma, ale ja bym próbowałtszczesn pisze:
Jaką jakość ma to trafo? Dp HiFi pasuje czy raczej nawet nie ma co próbować?

-
- 625...1249 postów
Mam taki wzmacniacz -Ampli 75, i tam jest takie trafo.
Uzwojenia wtórne tego transformatora są sekcjonowane, każda sekcja taka sama ilość zwojów -można zrezygnować z wyprowadzeń na 120V i 60V, połączyć je wszystkie w "kupę" tzn. równolegle z uzwojeniami 30V ( uwaga - w oryginalnym wzmacniaczu do wyjścia 60V dołączone było sprzężenie zwrotne). I na koniec jeszcze jedna uwaga - w w/w wzmacniaczu na wyjściu 30V obciążenie było 12 omów.
Myślę, że da się coś z tego transformatora zrobić np. pędząc go dwiema triodami lub mocnymi pentodami.
Uzwojenia wtórne tego transformatora są sekcjonowane, każda sekcja taka sama ilość zwojów -można zrezygnować z wyprowadzeń na 120V i 60V, połączyć je wszystkie w "kupę" tzn. równolegle z uzwojeniami 30V ( uwaga - w oryginalnym wzmacniaczu do wyjścia 60V dołączone było sprzężenie zwrotne). I na koniec jeszcze jedna uwaga - w w/w wzmacniaczu na wyjściu 30V obciążenie było 12 omów.
Myślę, że da się coś z tego transformatora zrobić np. pędząc go dwiema triodami lub mocnymi pentodami.
-
- moderator
Tzn. jak ' w kupę'? Masz schemat uzwojeń tego transformatora? Bo fakt - kabli z karkasu dużo wychodzi :)marekb pisze:Mam taki wzmacniacz -Ampli 75, i tam jest takie trafo.
Uzwojenia wtórne tego transformatora są sekcjonowane, każda sekcja taka sama ilość zwojów -można zrezygnować z wyprowadzeń na 120V i 60V, połączyć je wszystkie w "kupę" tzn. równolegle z uzwojeniami 30V ( uwaga - w oryginalnym wzmacniaczu do wyjścia 60V dołączone było sprzężenie zwrotne).
Myślałem, żeby go wykorzystać do ekperymentów, m.in. z Г811, 6L6 i EL12, coby sobie wybrać lampkę i układ. Kosmicznych parametrów mieć w związku z tym nie musi, ale coś jednak ma być z niego słychać :)marekb pisze:Myślę, że da się coś z tego transformatora zrobić np. pędząc go dwiema triodami lub mocnymi pentodami.
-
- 625...1249 postów
Niestety nie mam schematu wyprowadzeń tego transformatora, ale zrobiłem to tak: rozpiąłem wszystkie wyprowadzenia przy zaciskach 30V i 60V (przy 120V pozostawiłem, bo ma ono dwukrotnie większą ilość zwojów niż pozostałe), następnie omomierzem zidentyfikowałem sekcje uzwojenia, które dolączone było do wyjścia 60V i początki tych sekcji dołączyłem do początków uzwojeń 30V (zacisk nr 4 na płytce) a wszystkie pozostałe połączyłem razem na zacisku 30V. Pozostaje uzwojenie 120V - można go wykorzystać jako sprzężenie zwrotne dołączając początek do zacisku nr 4 a koniec do 60V (taka przeróbka umożliwia stosowanie tego transformatora we wzmacniaczu Ampli 75 z pominięciem przełącznika napięcia wyjściowego - głośniki przyłącza się między punkt nr 4 a zacisk 30V). Pozostaje kontrola poprawności montażu - uzwojenie pierwotne należy podłączyć do sieci 230V poprzez rezystor kilkaset omów i sprawdzić pobierany prąd - jak nie jest duży, a na uzw. wtórnym pojawia się napięcie kilkunastu V połączenia są prawidłowe.
-
- 625...1249 postów