Gdy język francuski był językiem technicznym...

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Gdy język francuski był językiem technicznym...

Post autor: gustaw353 »

Szukając archiwalnych materiałów o technice lampowej a dokładnie o sposobach odbioru stacji AM-owych otworzyłem to: http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/plain-content?id=13784 oraz to: http://bcpw.bg.pw.edu.pl/Content/1777/17pr35_9_10.pdf
Oczywiście interesujące mnie artykuły przeczytałem i inne też - bardzo ciekawym językiem są pisane i wiele jest tam zapomnianych już pojęć.
Spostrzegłem jdnocześnie a raczej przypomniałem sobie że, język francuski był kiedyś technicznym a nie tylko językiem dyplomacji.
Ciekawi mnie kiedy powszechnie zaczęto stosować jako techniczny język angielski - pewnie z nastaniem hegemonii USA. A mogło być tak sympatycznie...
klik

Re: Gdy język francuski był językiem technicznym...

Post autor: klik »

Nie ukrywam mon amie Guciu, że wlałeś mi miód do serca tym drugim linkiem.
Kocham ten język i tę Polskę! Ale, ale, jak jest mega beczka miodu, to niestety musi być też łyżka
dziegciu :( Powiedzmy sobie otwarcie: TAM SĄ TYLKO TYTUŁY PO FRANCUSKU. Merytoryczne treści
są związane raczej z dokonaniami polaków, niemców,ukraińców. Tedy wybacz, ale nie zgadzam się
absolutnie z Twoją teorią. Mogę się założyć o beczkę kasztanów z Paryża przeciwko garści
orzechów, Ze we wszystkich fabrykach Francji technokraci posługują się francuskim a nie angielskim.
A że ten drugi modniejszy? Hmm, uczmy się chińskiego :mrgreen:
A bientot
andre
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

A czy przypadkiem nie jest tak, że j. francuski był i jest językiem poczty i co chyba praktycznie z tego wynika telekomunikacji?
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
klik

Ależ koledzy, litości, każdy język, no może oprócz esperanto i suachili :lol:
służy tak poetom jak i inżynierom. A że Francuzi są bardzo niechętni wszystkim innym językom,
z angielskim na czele, to cóż: jaka karma taki karmnik.
a.k.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A GŁÓWNY URZĄD PATENTOWY ...a wszystkie wzorce miar to gdzie są - no, nie wszystkie, część jest rozrzucona we wszechświecie.
klik

Frankofilem jegomość mi zalatujesz. A to sobie zakonotuj, że nie tylko Wieżą Eiffla Francyja stoi :mrgreen:
A żałosny rząd Vichy, a brudna wojna w "indochinach", wreszcie poczynania w Algierii czy
Intrwencja wespół z Wlk Brytanią w Egipcie?
Każdy ma się czego wstydzić. Zatem wstrzymaj się Assan z oklaskami :evil:
andre
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Miarkuj Waść a to znowuż bez przechadzki przez H-Park osiądziemy w koszu. A nie lepiej posprzątać w pamięci i дружно жить.
Wracając do tematu - to jak to było, czy ktoś napotkał jakieś informacje.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam Panowie. Gdzie dwóch się spiera tam...... jest trzecie zdanie. Jako język techniczny zawsze kojarzył mi się niemiecki.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

TELEWIZOREK52 pisze:Witam Panowie. Gdzie dwóch się spiera tam...... jest trzecie zdanie. Jako język techniczny zawsze kojarzył mi się niemiecki.
Witam Panowie! jak napisano, gdzie dwóch się spiera,trzeci...no a ja czwarty Wam to mówię, ten jest technicznym-w którym najwięcej pozycji naukowo-techn.Co do francuskiego-uczyłem się go w czasach młodzieńczych,ale z wyrachowania, no chciałem "zaliczyć"....chyba dopraszam się o kosz.Pozdrowienia!
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------