Hyde Park
Moderator: gsmok
-
- 1250...1874 posty
Re: Hyde Park
witam! chciałbym coś nieśmiało dorzucić w temat każdy z nas lubi się pośmiać zwłaszcza wskazane byłoby to wtedy,gdy jesteśmy już trochę podtruci oparami ołowiu z lutowia(jeszcze taki używamy-bo tańszy),lub dobroczynnym dla oskrzeli kurzem z lat30-tych,lub wręcz wkurzeni,bo rozbiliśmy właśnie lampę am1, naprawdę wiele tematów humorystycznych jest związanych z szeroko pojętą radiotechniką i jeśliby prowadzić ten wątek bez osobistych porachunków i polityki (ta polska nadaje się raczej do kabaretu) to czemu nie! to napisałem ja- romanradio i serdecznie pozdrawiam!
Polecam stosowanie interpunkcji, a szczególnie kropki, czyli podział wypowiedzi na zdania. [P.]
Polecam stosowanie interpunkcji, a szczególnie kropki, czyli podział wypowiedzi na zdania. [P.]
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 125...249 postów
Wreszcie się i ja wtrącę, ankowalik widzę, że nie możesz powstrzymać się od żarcików ( nie nazwę ich jakich), którymi koniecznie się chcesz podzielić i lubisz nimi utrudniać życie gsmok-owi. Jeśli taki dział jest Ci koniecznie potrzebny do swego samozadowolenia, to przecież zapisałeś się na Elektrodę a tam taki dział występuje (Na wesoło HydePark). Na pewno uda Ci się tam w tym dziale osiągnąć niezłe rezultaty, życzę powodzenia. Dużo uczestników forum Triody jest również na Elektrodzie i tam będą mogli cieszyć się z twoich pomysłów o ile ten dział im odpowiada. A na Triodzie prosił bym Cię jednak o umiar. Może to jednak tylko moje "widzimisię".
-
- 250...374 postów
O ile wiem, Forum jest utrzymywane prywatnie na serwisie hostingowym o dość niewielkiej pojemności, której szkoda zajmować setkami wątków "nie na temat". Stąd częste prośby o ograniczanie objętości obrazków, niewielka pojemność skrzynek PW itd.
-
- 3125...6249 postów
Wydaje mi się że różne pierdoły rozproszone po różnych działach zajmują w sumie więcej miejsca niż skupione w jednym. Do tego zauważyłem że większym poczuciem humoru wykazują się starsi (wiekiem) użytkownicy. Czyżby żyli na większym luzie?
PS. Też lubię pożartować. Pozdrawiam.
Witam.TELEWIZOREK52 pisze:Wydaje mi się że różne pierdoły rozproszone po różnych działach zajmują w sumie więcej miejsca niż skupione w jednym. Do tego zauważyłem że większym poczuciem humoru wykazują się starsi (wiekiem) użytkownicy. Czyżby żyli na większym luzie?
Teraz bez żartów:wątek "wisi" np trzy dni i automatycznie jest likwidowany, chyba, że
Admin zachowa go na dłużej.( to w kwestii przeciążenia maszynerii)
Obserwuję młode osoby w różnych sferach życia publicznego.
I np. urzędniczka, która na początku pracy zdała mi się nadęta i gburowata, po roku
jest miła otwarta, ba, DOWCIPNA. Sądzę, że to po prostu nieśmiałość i strach przed gafą
sprawia, że część z nich chowa się za swoistym murem/nosi maskę.
A co mnie śmieszy? Widmo elektrody krąży nad nami

Koniec, końców to właściciel, nie bójmy się tego słowa decyduje

andre
ps przyznaję się, właśnie wracam z H. P. na elektrodzie

i rodzi się pytanie: czy powielać dobre?,niedobre? pomysły

-
- 500...624 posty
Alternatywą dla forum 'HydePark' mógłby być kanał IRC, umożliwiający rozmowę na żywo. Dostęp jest możliwy z wykorzystaniem specjalnych programów, ale także poprzez normalną przeglądarkę internetową.
Zaleta: nie zajmie to miejsca na serwerze forum, ponieważ wiadomości 'znikają' natychmiast po ich wysłaniu. Jedynym działaniem do podjęcia przez administratora forum byłoby umieszczenie gdzieś stosownego odnośnika i informacji.
Wada: ponieważ wiadomości znikają, to aby je przeczytać, należy być w danym momencie obecnym na kanale. Bardziej doświadczeni użytkownicy łączą się z takim kanałem zawsze, kiedy tylko mają włączony komputer, i zaglądają na niego raz na jakiś czas.
Aktualnie zajmuję się administracją kanału irc wspomnianej przed chwilą, niepopularnej na tym forum 'Elektrody', więc pozwolę tutaj napisać kilka dotyczących jego faktów. Czy coś jest dobre czy złe, niech każdy spróbuje rozstrzygnąć sam. Trudno mi powiedzieć, jak opisane fakty wyglądałyby w przypadku hipotetycznego kanału Triody (ale istnieje dość duże ryzyko, że będzie to twór zupełnie martwy).
Żaden z moderatorów forum nie pojawia się na kanale regularnie, a tym bardziej nie posiada uprawnień operatora. Liczba użytkowników rzadko przekracza 40 (czyli około 0,03 promila użytkowników zarejestrowanych na forum), a średnio wynosi około 25. Większość z tych 25 jest obecnych na codzień, natomiast pozostali pojawiają się okazjonalnie lub nawet jednorazowo. Jedynym sposobem integracji IRC z forum jest odnośnik 'Chat' znajdujący się na stronie głównej forum.
Proszę o pytania, uwagi i komentarze.
Zaleta: nie zajmie to miejsca na serwerze forum, ponieważ wiadomości 'znikają' natychmiast po ich wysłaniu. Jedynym działaniem do podjęcia przez administratora forum byłoby umieszczenie gdzieś stosownego odnośnika i informacji.
Wada: ponieważ wiadomości znikają, to aby je przeczytać, należy być w danym momencie obecnym na kanale. Bardziej doświadczeni użytkownicy łączą się z takim kanałem zawsze, kiedy tylko mają włączony komputer, i zaglądają na niego raz na jakiś czas.
Aktualnie zajmuję się administracją kanału irc wspomnianej przed chwilą, niepopularnej na tym forum 'Elektrody', więc pozwolę tutaj napisać kilka dotyczących jego faktów. Czy coś jest dobre czy złe, niech każdy spróbuje rozstrzygnąć sam. Trudno mi powiedzieć, jak opisane fakty wyglądałyby w przypadku hipotetycznego kanału Triody (ale istnieje dość duże ryzyko, że będzie to twór zupełnie martwy).
Żaden z moderatorów forum nie pojawia się na kanale regularnie, a tym bardziej nie posiada uprawnień operatora. Liczba użytkowników rzadko przekracza 40 (czyli około 0,03 promila użytkowników zarejestrowanych na forum), a średnio wynosi około 25. Większość z tych 25 jest obecnych na codzień, natomiast pozostali pojawiają się okazjonalnie lub nawet jednorazowo. Jedynym sposobem integracji IRC z forum jest odnośnik 'Chat' znajdujący się na stronie głównej forum.
Proszę o pytania, uwagi i komentarze.
-> kb4e - litości czemu proponujesz chore rozwiązanie jak IRC? IRC jest dobre tylko i wyłącznie od skrajnie uzależnionych od internetu. Tj takich co jak otworzą oczy budząc się to natychmiast ślipią w ekran z przeglądarką internetową i tak aż nie przybija przysłowiowego gwoździa. Normalny człowiek to jednak ma jeszcze pracę, obowiązki czy inne zajęcia niż internet. Zresztą jeszcze sam piszesz o zewnętrznych aplikacjach, linkach itd... Chore samo w sobie. no i to że jak nie jesteś online to nie dowiesz się o czym dyskutowano. Sam zresztą piszesz o znikomym zainteresowaniu IRC - nic dziwnego same wady żadnej zalety.
Jest lepsze rozwiązanie. Jest taki serwis SDTV dla pewnej grupy maniaków TV sat - w większości działów tylko dla zarejestrowanych i "wprowadzonych do grona". Forum ma to samo oprogramowanie co Trioda. Na dole ekranu głównego forum jest specjalne okno do chatowania - shoutbox. Ma jedną zaletę posty nie znikają po wysłaniu. One są widoczne przez pewien czas. Jak długo - to zależy od skonfigurowania skryptu - maksymalny czas lub ilość maksymalna postów - zależnie co pierwsze się zdarzy najstarszy lub o najwyższym numerze wstecz znika automatycznie. Nie trzeba uwagi administratora. Shoutbox tam (SDTV) jest widoczny tylko dla zalogowanych. Proste skuteczne i wygodne. Tam są ludzie o coś zagadną na shoutboxie a ktoś odpowie np. po kilku godzinach. wiadomość nie zginie, nie muszą być non-stop online i patrzeć by nie przegapić ulotnego posta. IRC tego nie zaoferuje. Żadnej dodatkowej aplikacji, żadnego specjalnego klienta, żadnego linka do zewnętrznego zasobu by skorzystać.
Poniżej tak to wygląda - stopka głównej strony forum: Widać że to "o lata świetlne" lepsze od IRC.
Jest lepsze rozwiązanie. Jest taki serwis SDTV dla pewnej grupy maniaków TV sat - w większości działów tylko dla zarejestrowanych i "wprowadzonych do grona". Forum ma to samo oprogramowanie co Trioda. Na dole ekranu głównego forum jest specjalne okno do chatowania - shoutbox. Ma jedną zaletę posty nie znikają po wysłaniu. One są widoczne przez pewien czas. Jak długo - to zależy od skonfigurowania skryptu - maksymalny czas lub ilość maksymalna postów - zależnie co pierwsze się zdarzy najstarszy lub o najwyższym numerze wstecz znika automatycznie. Nie trzeba uwagi administratora. Shoutbox tam (SDTV) jest widoczny tylko dla zalogowanych. Proste skuteczne i wygodne. Tam są ludzie o coś zagadną na shoutboxie a ktoś odpowie np. po kilku godzinach. wiadomość nie zginie, nie muszą być non-stop online i patrzeć by nie przegapić ulotnego posta. IRC tego nie zaoferuje. Żadnej dodatkowej aplikacji, żadnego specjalnego klienta, żadnego linka do zewnętrznego zasobu by skorzystać.
Poniżej tak to wygląda - stopka głównej strony forum: Widać że to "o lata świetlne" lepsze od IRC.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Taki "Hyde Park" najczesciej zamienia sie w miejsce pyskowek, glownie dzieki prawie 100% anonimowosci uczestnikow. Pewne symptomy juz widzielismy. Uwazam ze jest wystarczajaco duzo (a nawet zbyt duzo) takich miejsc w sieci.
Aleksander Niemand
-
- 1250...1874 posty
Myślę, że Kolega ma rację. Mogłoby to nawet doprowadzić do rejestracji się osób, które nie będąc w ogóle w temacie elektroniki, brałyby główny udział w pyskówkach na HydeParku.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 1250...1874 posty
Ale powiem wam, że coraz bardziej brakuje mi takich tematów nawet z monitorami, komputerami , wiele razy mamy takie problemy.
Wiem że nazwa tego forum do tego nie nawiązuje ale brakuje mi takich zakątków tego forum.
A są na forum ludzie którzy mają o tym wielkie pojęcie a dowiadujemy się o tym oglądając ich zdjęcia .
Z domu np kolegę Marcina nigdy bym nie podejrzewał iż pisze strony..
I, że mógłby w tym temacie pomóc.
Pozdrawiam.
Wiem że nazwa tego forum do tego nie nawiązuje ale brakuje mi takich zakątków tego forum.
A są na forum ludzie którzy mają o tym wielkie pojęcie a dowiadujemy się o tym oglądając ich zdjęcia .
Z domu np kolegę Marcina nigdy bym nie podejrzewał iż pisze strony..
I, że mógłby w tym temacie pomóc.
Pozdrawiam.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- 1875...2499 postów
Mysle kolego ze nie idzie sie do baru mlecznego majac ochote na befsztyk. Trioda jest unikalna dzieki waskiej i jasno zdefiniowanej tematyce. Tak samo jak inne fora tematyczne.
A Hyde Park - od tego tez sa inne dla wolnych dyskusji dedykowane grupy dyskusyjne. N.p. soc.culture.polish - jako ekstremalny przyklad do czego "wolne dyskusje" prowadza.(istnieje to jeszcze?)
Dla wyjasnienia: Hyde Park nie jest miejscem wolnych dyskusji, jest to do tego wyznaczony maly skwerek pod nazwa "Speakers Corner" przy ktorym zawsze jest pilnujacy policjant. Za jedno obrazliwe slowo pod adresem krolowej mowca zostaje wyproszony, mniej lub bardziej delikatnie.
A Hyde Park - od tego tez sa inne dla wolnych dyskusji dedykowane grupy dyskusyjne. N.p. soc.culture.polish - jako ekstremalny przyklad do czego "wolne dyskusje" prowadza.(istnieje to jeszcze?)
Dla wyjasnienia: Hyde Park nie jest miejscem wolnych dyskusji, jest to do tego wyznaczony maly skwerek pod nazwa "Speakers Corner" przy ktorym zawsze jest pilnujacy policjant. Za jedno obrazliwe slowo pod adresem krolowej mowca zostaje wyproszony, mniej lub bardziej delikatnie.
Aleksander Niemand
Swięte słowa Zacny Aleksandrze, w życiu nie obrażę Naszej Królowej! (w płeć nie wnikam).VacuumVoodoo pisze:Za jedno obrazliwe slowo pod adresem krolowej mowca zostaje wyproszony, mniej lub bardziej delikatnie.
Zatem podwijam ogon pod siebie i wycofuję się z tego kuriozalnego, z goła, projektu

Ale, całkiem poważnie, Trioda daje szanse na wypowiadanie się naprawdę wolne

Myślę sobie, że Nasze Forum to jeden wielki "H.P", gdzie rozsądni ludzie mniej lub bardziej mądrze się wypowiadają, i żaden nawiedzony funkcyjny ich nie sekuje.
Pozdrawiam
Andrzej
-
- 1250...1874 posty
Chyba to chciałem napisać ale czasem się boję ....ankowalik pisze: Myślę sobie, że Nasze Forum to jeden wielki "H.P", gdzie rozsądni ludzie mniej lub bardziej mądrze się wypowiadają, i żaden nawiedzony funkcyjny ich nie sekuje.
Pozdrawiam
Andrzej
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Myślę sobie , że Tutaj nie ma czego się bać, jeśli, oczywiście, masz swoje zdanie, i możesz go bronić niedjivo pisze:ankowalik pisze: Myślę sobie, że Nasze Forum to jeden wielki "H.P", ...
Chyba to chciałem napisać ale czasem się boję ....
łamiąc regulaminu, a nade wszystko DOBRYCH OBYCZAJÓW.
Nawiasem, jest w sieci miejsce, gdzie króluje strach i samowola funkcyjnych, ale, naplewać na eto, jak
mawiają na wschodzie

salut
andre