nr501 & nr502 (Wracamy do gry)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
nr501 & nr502 (Wracamy do gry)
Kilka obrazków z procesu powstawania wzmacniaczy o roboczych numerach 501 i 502.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: nr501 & nr502 (Wracamy do gry)
Jestem zszokowany
EI

EI

Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 625...1249 postów
Czyżby od kol. KaKa?
Miło Cię znów widzieć!
Miło Cię znów widzieć!

Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 625...1249 postów
Witaj wśród żywych próżniaków...
Pozdrawiam,
Piotr.

Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 625...1249 postów
Coś więcej na temat konstrukcji? 

-
- moderator
Schematy dla zainteresowanych. Są to oczywiście wersje robocze, które zostaną skorygowane w miarę powstawania układów.
Założeniem było skomponowanie możliwie tanich wzmacniaczy przy zachowaniu dobrej jakości dźwięku i długowieczności urządzenia, czyli marketingowy strzał we własną stopę.
Powstają dwie wersje na identycznych szaskach. 501 jako model absolutnie podstawowy z jedną lampą przedwzmacniacza oraz 502 z osobnymi lampami wejściowymi, okraszony lampowym prostownikiem i dławikiem w zasilaczu.
Myślałem też o rozwinięciu serii o modele na 6P3S i EL34, a nawet KT88, ale okazuje się, że EL84 i pochodne cieszą się największym zainteresowaniem.
Ave!
ps. Czyżbym został uznany za nieżywego? Odwiedzam forum systematycznie, tyle że ostatnie zmiany wprowadziły mnie w na tyle dużą konfuzję, że odpuściłem sobie wszelkie dyskusje niemerytoryczne i w ogóle zacząłem omijać niektóre działy z daleka.
Założeniem było skomponowanie możliwie tanich wzmacniaczy przy zachowaniu dobrej jakości dźwięku i długowieczności urządzenia, czyli marketingowy strzał we własną stopę.
Powstają dwie wersje na identycznych szaskach. 501 jako model absolutnie podstawowy z jedną lampą przedwzmacniacza oraz 502 z osobnymi lampami wejściowymi, okraszony lampowym prostownikiem i dławikiem w zasilaczu.
Myślałem też o rozwinięciu serii o modele na 6P3S i EL34, a nawet KT88, ale okazuje się, że EL84 i pochodne cieszą się największym zainteresowaniem.
Ave!
ps. Czyżbym został uznany za nieżywego? Odwiedzam forum systematycznie, tyle że ostatnie zmiany wprowadziły mnie w na tyle dużą konfuzję, że odpuściłem sobie wszelkie dyskusje niemerytoryczne i w ogóle zacząłem omijać niektóre działy z daleka.
-
- 625...1249 postów
Eee, liczyłem na PP
. Fakt, wcześniej na zdjęciach nie zwróciłem uwagi na ilość podstawek.
No cóż, te zmiany mogły spowodować również, że się już więcej nie pojawisz. Byłaby wielka szkoda.

No cóż, te zmiany mogły spowodować również, że się już więcej nie pojawisz. Byłaby wielka szkoda.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
-
- 125...249 postów
Też w pierwszym momencie pomyślałem ze to pp
Te trafa wyglądają bardzo ładnie, nawet ładniej niż moje, chyba mam inną wersje obudowy... Dlaczego temat jest w kąciku audiofilskim? 

-
- moderator
Bo to audiofilski wzmacniacz przecież.federerer pisze:Dlaczego temat jest w kąciku audiofilskim?
Wiem, że wszyscy mnie kojarzą z konfiguracją przeciwsobną i transformatorem toroidalnym, ale teraz mam fazę na single. Może to przychodzi z wiekiem

Kolejne postępy poniżej.
-
- moderator
I dalej:
-
- 625...1249 postów
Takie wątki powodują, że człowiek nie może się doczekać swojej obudowy i rozpoczęcia prac z nowym lampiakiem... 
Jakieś nietypowe gadżety, akcesoria do obudowy przewidujesz?

Jakieś nietypowe gadżety, akcesoria do obudowy przewidujesz?
-
- moderator
Myślałem nad gustowną drewnianą skrzyneczką, a'la estradowa głowa, ale póki co można sobie wkręcić całość do racka 19''.
Poza tym z ciekawych rzeczy będą dwie regulacje głośności i wybór wejścia na zwykłym dźwigniowym przełączniku.
Poza tym z ciekawych rzeczy będą dwie regulacje głośności i wybór wejścia na zwykłym dźwigniowym przełączniku.
-
- 625...1249 postów
Cieszy oko, zwłaszcza przestrzenny montaż obwodów wzmacniacza, jedyny słuszny, w/g mnie dla lamp. Przed węzłem między R10, R11 dałbym kondziołka sprzęgającego.
Splecienie przewodu +40V z żarzeniowymi ma jakiś ukryty cel?
Warto dodać, że o ile w 501 podniesienie potencjału żarzenia można sobie odpuścić przy tej czułości, to w 502 już nie. Kto wie dlaczego? (pytanie do Kolegów młodszych stażem lampowym).
Splecienie przewodu +40V z żarzeniowymi ma jakiś ukryty cel?
Warto dodać, że o ile w 501 podniesienie potencjału żarzenia można sobie odpuścić przy tej czułości, to w 502 już nie. Kto wie dlaczego? (pytanie do Kolegów młodszych stażem lampowym).
-
- 625...1249 postów
Z obawy o potencjał katody względem grzejnika w V1b?Teslacoil pisze: Warto dodać, że o ile w 501 podniesienie potencjału żarzenia można sobie odpuścić przy tej czułości, to w 502 już nie. Kto wie dlaczego? (pytanie do Kolegów młodszych stażem lampowym).
-
- moderator
Tak, nie plącze sięTeslacoil pisze:Splecienie przewodu +40V z żarzeniowymi ma jakiś ukryty cel?

Nigdy nie dawałem, jakoś zawsze zawadzał w obudowie...Teslacoil pisze:Przed węzłem między R10, R11 dałbym kondziołka sprzęgającego.