6P3S-E
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Witam.
6П3C-E to rosyjski odpowiednik ogromnie popularnej i chętnie stosowanej tetrody strumieniowej 6L6. Litera E na końcu symbolu oznacza wersję o podwyższonej trwałości („zwykłej” wersji tej lampy szkoda kupować, bo jest wyjątkowo kiepska). W necie jest kilkadziesiąt tysięcy stron poświęconych 6L6. Sprawdzony i pomierzony układ wzmacniacza wykonanego na tych lampach możesz obejrzeć na stronie Wojtka Staszaka w dziale „Na półce” (Wzmacniacz Push Pull 40W):
http://ecclab.com/start.php3?ID=1
Pozdrawiam,
Romek
6П3C-E to rosyjski odpowiednik ogromnie popularnej i chętnie stosowanej tetrody strumieniowej 6L6. Litera E na końcu symbolu oznacza wersję o podwyższonej trwałości („zwykłej” wersji tej lampy szkoda kupować, bo jest wyjątkowo kiepska). W necie jest kilkadziesiąt tysięcy stron poświęconych 6L6. Sprawdzony i pomierzony układ wzmacniacza wykonanego na tych lampach możesz obejrzeć na stronie Wojtka Staszaka w dziale „Na półce” (Wzmacniacz Push Pull 40W):
http://ecclab.com/start.php3?ID=1
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
Przepraszam, z Twojej wypowiedzi umknęła mi informacja, że chodzi o SE, a to bardzo zawęża obszar poszukiwań
. W zasadzie można skorzystać z każdego schematu pracującego na pojedynczej lampie EL34 pamiętając, że 6P3C-E jest lampą trochę słabszą, przystosowaną do niższych napięć i wymagającą wyższej impedancji obciążenia.
Pozdrawiam,
Romek

Pozdrawiam,
Romek
-
- moderator
Witam.
. W ciągu kilku zaledwie minut obejrzałem kilkanaście różnych schematów z tą lampą i w takiej właśnie konfiguracji (przeważnie nie były to „gitarowce”).
Pozdrawiam serdecznie,
Romek
Marcin, chyba nieco przesadzasz. Z ciekawości w wyszukiwarce Google wpisałem najpierw 6S33S SE otrzymując 165 trafień, następnie 6C33C SE– 1690 trafień, a na końcu 6L6 SE - 16000 trafień więc nie jest znowu aż tak źleszalony pisze:(..)bo znalezienie układu SE na 6L6 niestety nie jest proste (a jeśli już, to na ogół są to gitarowce).

Pozdrawiam serdecznie,
Romek
-
- 3125...6249 postów
-
- 15...19 postów
Witam Użytkowników Forum,
Wracam do starego tematu aby zapytać Tomka Szcześniaka jak rozumieć stwierdzenie że 6P3S są wyjątkowo kiepskie. Jedną taką kupiłem ( i dopiero po zakupie przeszukałem archiwum forum). Mogę kupić drugą ale się waham. Nie wchodząc w szczegóły, czy lampa jest awaryjna, ma bardzo krótki średni czas użytkowania, parametry się przypadkowo rozbiegają ( w czasie i dla różnych egzemplarzy) czy może parametry są w miarę stabilne ale zdecydowanie gorsze od 6P3S-E. Wydaję mi się że w Polsce była też wytwarzana 6P3S - czy ta jest lepszej jakości (była też wersja militarna ?). Nie jestem elektronikiem i w technice analogowej niezbyt zaawansowany. Planuję zbudować wzmacniacz SE o mocy kilku WAT - lampy wyeksponowane, więc raczej "duże" - oktalowe - mam takie podstawki. SE bo mam transformatory do przewinięcia a nawijania PP się nie podejmę. Lampy mają być nieużywane, więc krytyczna jest cena. Może ktoś przy okazji poleci inne rosyjskie ( wydają się być najtańsze) lampy do stopnia końcowego ( tu z dokładnościa do odmiany jeśli istnieją). Mogłem też kupić nowe chińskie EL 34 ale wahałem się ze względu na jakość. Mogę też kupić używane ( na razie to wykluczam) EL 34 RFT wizualnie "czyste". Czy mogą mieć taki wygląd - a być maksymalnie wyeksplatowane ?
Andrzej
Wracam do starego tematu aby zapytać Tomka Szcześniaka jak rozumieć stwierdzenie że 6P3S są wyjątkowo kiepskie. Jedną taką kupiłem ( i dopiero po zakupie przeszukałem archiwum forum). Mogę kupić drugą ale się waham. Nie wchodząc w szczegóły, czy lampa jest awaryjna, ma bardzo krótki średni czas użytkowania, parametry się przypadkowo rozbiegają ( w czasie i dla różnych egzemplarzy) czy może parametry są w miarę stabilne ale zdecydowanie gorsze od 6P3S-E. Wydaję mi się że w Polsce była też wytwarzana 6P3S - czy ta jest lepszej jakości (była też wersja militarna ?). Nie jestem elektronikiem i w technice analogowej niezbyt zaawansowany. Planuję zbudować wzmacniacz SE o mocy kilku WAT - lampy wyeksponowane, więc raczej "duże" - oktalowe - mam takie podstawki. SE bo mam transformatory do przewinięcia a nawijania PP się nie podejmę. Lampy mają być nieużywane, więc krytyczna jest cena. Może ktoś przy okazji poleci inne rosyjskie ( wydają się być najtańsze) lampy do stopnia końcowego ( tu z dokładnościa do odmiany jeśli istnieją). Mogłem też kupić nowe chińskie EL 34 ale wahałem się ze względu na jakość. Mogę też kupić używane ( na razie to wykluczam) EL 34 RFT wizualnie "czyste". Czy mogą mieć taki wygląd - a być maksymalnie wyeksplatowane ?
Andrzej
-
- 15...19 postów
-
- moderator
Popularne i tanie są rosyjskie 6П6С, odpowiedniek 6V6, o bardzo charakterystycznym wyglądzie. Zużyte lampy mogą wyglądac jak nowe, aczkolwiek zdarza się to naprawdę rzadko, choć niestety nie nigdy.andrzejb pisze:Może ktoś przy okazji poleci inne rosyjskie ( wydają się być najtańsze) lampy do stopnia końcowego ( tu z dokładnościa do odmiany jeśli istnieją). Mogłem też kupić nowe chińskie EL 34 ale wahałem się ze względu na jakość. Mogę też kupić używane ( na razie to wykluczam) EL 34 RFT wizualnie "czyste". Czy mogą mieć taki wygląd - a być maksymalnie wyeksplatowane ?
-
- 500...624 posty
Jasne że wygląd lampy o niczym nie świadczy - sam uszkodziłem dwie 6P45S(NOS
) w kilka sekund.
Bańki z zewnątrz idealne ale lampy nie sprawne.
Z drugiej strony w głośniku plazmowym pracuje u mnie 6P45S z wyraźnymi przyciemnieniami na bańce(kupiłem używaną) i nie różni się od nowych - przestawiałem ale głośnik pracuje tak samo.
Dalej - we wzmacniaczu pracują mi już od ponad roku 6P3S-E z bardzo wyraźnymi przyciemnieniami szkła ,po podmianie na NOS-y nie słychać(ja nie słyszę) różnicy.

Bańki z zewnątrz idealne ale lampy nie sprawne.
Z drugiej strony w głośniku plazmowym pracuje u mnie 6P45S z wyraźnymi przyciemnieniami na bańce(kupiłem używaną) i nie różni się od nowych - przestawiałem ale głośnik pracuje tak samo.
Dalej - we wzmacniaczu pracują mi już od ponad roku 6P3S-E z bardzo wyraźnymi przyciemnieniami szkła ,po podmianie na NOS-y nie słychać(ja nie słyszę) różnicy.
"Mathematics is the language of nature"