Hybryda Lampowo Tranzystorowa

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wajha25
125...249 postów
125...249 postów

Hybryda Lampowo Tranzystorowa

Post autor: wajha25 »

poszukuje nie skomplikowanego schematu hybrydowego wzmacniacza(lampowo-tranzystorowego). Mógłby Ktoś pomóc ??
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Jestem zdania, że coś takiego nie ma sensu ! Dziś jeżeli coś robimy na lampach to dla zabawy, innego dzwięku itp. Może i to miało sens 30 lat temu, ale nie dziś.

Wzmacniacz taki można by zrobić na bardzo wiele sposobów. Odradzam tranzystory bipolarne, lepsze będą polowe (sterowane napięciowo tak jak lampy). Proponuję zrobić tak: końcówka mocy i stopień porzedzający na lampach, a pozostałe (wcześniejsze) stopnie na tranzystorach polowych.
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

maciej_333 pisze:....Proponuję zrobić tak: końcówka mocy i stopień porzedzający na lampach, a pozostałe (wcześniejsze) stopnie na tranzystorach polowych.
Tak właśnie się robiło 30 lat temu, tańsze było 150W na 4x EL34 niż na tranzystorach.
Dziś jeżeli stosujemy tranzystory (MOSFET'y) to po to aby trochę "ulżyć" budżetowi, a więc preamp na lampach (dorzucenie trochę parzystych harmonicznych) a końcówka na mosfetach - bez trafa i najdroższych lamp.
Czy jest sens... ? Zależy, czasami jest.
Jakiś czas temu robiłem kumplowi wzmacniacz do gitary basowej, preamp na 6N3P-E z korektorem półkowym, końcówka na 8x IRF640 = 250W rms (500W max). Lampa wprowadzała odpowiednie brzmienie a tranzystory moc.
pozdrawiam
Marcus
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Ja posiadam krzemowa koncówkę i to dośc solidna, pobór mocy z sieci tylko 1700wat. Znaczy troszke mocy ona ma. Preamp też tranzystorowy, i nie powiem współpracuje to owszem owszem. Posiadam tez koncówki W-100, wiadomo za dużej mocy one nie maja w stosunku do tego krzemu a jednak, gdy do nich dałem preamp krzemowy , cały lampowy urok diabli wzieli, robiłem jeszcze kilka prób i zawsze wychodziło że jesli krzem był na początku a lampa na końcu , to cały urok lampowego dzwięku sie gdzies ulatniał. Wniosek jest wedlug mnie jeden, jesli chcemy zaznać lampowego brzmienia zawsze lampa na początek a nigdy odwrotnie, takie jest moje skromne zdanie.
sbf
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: sbf »

Witam

Ja jestem jak najbardziej za "hybrydami", sam sie w nie bawilem i bawie dalej, laczenie 2 swiatow to ciekawe zajecie :-)

A co do "schematu"
Polecam najzwyklejsza aplikacje OPA541 (naprawde swietny scalak, choc to wzmacniacz operacyjny mocy) do tego jakikolwiek preamp na lampie.
Z "sprzegnieciem" jednego z drugim nie ma najmniejszego problemu :-) Nic nigdy nie musialem przerabiac. Regulacje glosnosci proponuje zrobic nietypowo... Wzmocnienie scalaka odbywa sie na dzielniku z 2 rezystorow. Wystaczy wstawic potenciometr w miejsce jednego z nich i mamy kompletnie bezszumowa regulacje wzmocnienia :-) Dziala to rewelacyjnie (choc nie da sie osiagnac "mute" takim pokretlem, zawsze delikatnie slychac sygnal - no ale chcemy na tym sluchac muzyki a nie wyciszac ja ;) )
Zaraz gdzies poszukam tej aplikacji i wrzuce PDF'ke.

Pozdrawiam i zachecam do zrobienia tego :-)
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Poniżej wnetrze mojego wzmacniacza, hybrydy .Przedzwmacniacz na lampach i dwie końcówki mocy na układach scalonych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
wajha25
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: wajha25 »

nio interesuję mnie połaczenie tranzystora z lampką. Ciekawie to brzmi według nie których. Czekam na PDF -ke :D
szalony

...

Post autor: szalony »

PDF.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dsrecordss »

a ile z tego opa da się wycisnąć>??
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
teg
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: teg »

Witam wszystkich :)
A jak sięsprawdza taki np. tda7294 z mocą wyjściową ustaloną przy pomocy napiecia zasilajacego na 50W we współpracy z lampami ? I do gitarki ? :) Kanał Red z Mesy Boogie Dual Rectifier byłby jako preamp.