Hybryda Lampowo Tranzystorowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Hybryda Lampowo Tranzystorowa
poszukuje nie skomplikowanego schematu hybrydowego wzmacniacza(lampowo-tranzystorowego). Mógłby Ktoś pomóc ??
-
- 625...1249 postów
Jestem zdania, że coś takiego nie ma sensu ! Dziś jeżeli coś robimy na lampach to dla zabawy, innego dzwięku itp. Może i to miało sens 30 lat temu, ale nie dziś.
Wzmacniacz taki można by zrobić na bardzo wiele sposobów. Odradzam tranzystory bipolarne, lepsze będą polowe (sterowane napięciowo tak jak lampy). Proponuję zrobić tak: końcówka mocy i stopień porzedzający na lampach, a pozostałe (wcześniejsze) stopnie na tranzystorach polowych.
Wzmacniacz taki można by zrobić na bardzo wiele sposobów. Odradzam tranzystory bipolarne, lepsze będą polowe (sterowane napięciowo tak jak lampy). Proponuję zrobić tak: końcówka mocy i stopień porzedzający na lampach, a pozostałe (wcześniejsze) stopnie na tranzystorach polowych.
-
- 125...249 postów
Tak właśnie się robiło 30 lat temu, tańsze było 150W na 4x EL34 niż na tranzystorach.maciej_333 pisze:....Proponuję zrobić tak: końcówka mocy i stopień porzedzający na lampach, a pozostałe (wcześniejsze) stopnie na tranzystorach polowych.
Dziś jeżeli stosujemy tranzystory (MOSFET'y) to po to aby trochę "ulżyć" budżetowi, a więc preamp na lampach (dorzucenie trochę parzystych harmonicznych) a końcówka na mosfetach - bez trafa i najdroższych lamp.
Czy jest sens... ? Zależy, czasami jest.
Jakiś czas temu robiłem kumplowi wzmacniacz do gitary basowej, preamp na 6N3P-E z korektorem półkowym, końcówka na 8x IRF640 = 250W rms (500W max). Lampa wprowadzała odpowiednie brzmienie a tranzystory moc.
pozdrawiam
Marcus
Marcus
-
- 2500...3124 posty
Ja posiadam krzemowa koncówkę i to dośc solidna, pobór mocy z sieci tylko 1700wat. Znaczy troszke mocy ona ma. Preamp też tranzystorowy, i nie powiem współpracuje to owszem owszem. Posiadam tez koncówki W-100, wiadomo za dużej mocy one nie maja w stosunku do tego krzemu a jednak, gdy do nich dałem preamp krzemowy , cały lampowy urok diabli wzieli, robiłem jeszcze kilka prób i zawsze wychodziło że jesli krzem był na początku a lampa na końcu , to cały urok lampowego dzwięku sie gdzies ulatniał. Wniosek jest wedlug mnie jeden, jesli chcemy zaznać lampowego brzmienia zawsze lampa na początek a nigdy odwrotnie, takie jest moje skromne zdanie.
-
- 25...49 postów
Witam
Ja jestem jak najbardziej za "hybrydami", sam sie w nie bawilem i bawie dalej, laczenie 2 swiatow to ciekawe zajecie
A co do "schematu"
Polecam najzwyklejsza aplikacje OPA541 (naprawde swietny scalak, choc to wzmacniacz operacyjny mocy) do tego jakikolwiek preamp na lampie.
Z "sprzegnieciem" jednego z drugim nie ma najmniejszego problemu
Nic nigdy nie musialem przerabiac. Regulacje glosnosci proponuje zrobic nietypowo... Wzmocnienie scalaka odbywa sie na dzielniku z 2 rezystorow. Wystaczy wstawic potenciometr w miejsce jednego z nich i mamy kompletnie bezszumowa regulacje wzmocnienia
Dziala to rewelacyjnie (choc nie da sie osiagnac "mute" takim pokretlem, zawsze delikatnie slychac sygnal - no ale chcemy na tym sluchac muzyki a nie wyciszac ja
)
Zaraz gdzies poszukam tej aplikacji i wrzuce PDF'ke.
Pozdrawiam i zachecam do zrobienia tego
Ja jestem jak najbardziej za "hybrydami", sam sie w nie bawilem i bawie dalej, laczenie 2 swiatow to ciekawe zajecie

A co do "schematu"
Polecam najzwyklejsza aplikacje OPA541 (naprawde swietny scalak, choc to wzmacniacz operacyjny mocy) do tego jakikolwiek preamp na lampie.
Z "sprzegnieciem" jednego z drugim nie ma najmniejszego problemu

Zaraz gdzies poszukam tej aplikacji i wrzuce PDF'ke.
Pozdrawiam i zachecam do zrobienia tego

-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
-
- 375...499 postów
-
- 50...74 posty