witam,
mam okazję zakupić TV belweder 14" i stąd szukam porady forumowiczów. Skrzynia w miarę dobrym stanie, brak napisu "Belweder" na klapce maskującej pokrętła, brak dolnej maskownicy. Jeśli chodzi o elektronikę to kartoflaki w rozkładzie, brak głośnika, w przełączniku kanałów jest tylko 1 wkładka, brak 2 lamp. Stan trafo i kineskopu nieznany (fizycznie nieuszkodzone), chassis miejscami pordzewiałe.
A więc:
Czy warto go brać i jaka cena byłaby rozsądna
czy da się dorobić napis na przedniej klapce
czy przełącznik kanałów do wymiany, czy można dorobić wkładki?
Belweder pytanie przed kupnem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
-
- 6250...9374 posty
Re: Belweder pytanie przed kupnem
Brać i nie pytać! Belwederek to niezły już unikat, wszelkie braki można uzupełnić. Brak głośnika czy lampy nie jest tutaj żadnym problemem. Kondensatory papierowe to już rutynowa wymiana...
Warto go brać w cenie do 150-200zł (ja bym tyle dał) o ile kineskop jest fizycznie cały.
Napis można dorobić, zapytaj się Matizza.
Przełącznik kanałów można uzupełnić wkładkami od przełącznika TV Szmaragd, Szafir, Neptun (pierwsze typy).
Pozdrawiam.
Warto go brać w cenie do 150-200zł (ja bym tyle dał) o ile kineskop jest fizycznie cały.
Napis można dorobić, zapytaj się Matizza.
Przełącznik kanałów można uzupełnić wkładkami od przełącznika TV Szmaragd, Szafir, Neptun (pierwsze typy).
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Ja jakoś w to nie wierzę...Marcin K. pisze:wszelkie braki można uzupełnić.
-
- 50...74 posty
A co masz konkretnie na myśli?Piotrek J. pisze:Ja jakoś w to nie wierzę...Marcin K. pisze:wszelkie braki można uzupełnić.
-
- 1250...1874 posty
Koledzy ja mam parę pytań związanych z tym działem i tematem. Przychodzi magiczna data:Lipiec 2014r znika analog i co dalej? Tuner DVB-T[MPEG-4] z gniazdem
EURO na wyjściu, dalej chyba stary magnetowid z głowicą w.cz i zamiana PAL na SECAM i dopiero sygnał do gniazdka antenowego TV. A cha jeszcze zamiana
koncentryka na symetryk.Czy tego nie za wiele? Renowacja cel szczytny,ale czy to ma tak na końcu wyglądać?
tedi.
EURO na wyjściu, dalej chyba stary magnetowid z głowicą w.cz i zamiana PAL na SECAM i dopiero sygnał do gniazdka antenowego TV. A cha jeszcze zamiana
koncentryka na symetryk.Czy tego nie za wiele? Renowacja cel szczytny,ale czy to ma tak na końcu wyglądać?
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 625...1249 postów
Ja kupiłem sobie taką zabawkę, ale jeszcze jej nie zdążyłem sprawdzićtedikruk111 pisze:Przychodzi magiczna data:Lipiec 2014r znika analog i co dalej?

http://allegro.pl/modulator-antenowy-mt ... 49070.html
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 1250...1874 posty
Widzę że życie nie znosi próżni, chyba tylko lampową. Mam włazić pod stół?
tedi.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
I jaki problem? Tunery są DVB-T są względnie tanie, a modulatory to można wyciągnąć ze złomowanych magnetowidów, DVD, tunerów sat.tedikruk111 pisze: Przychodzi magiczna data:Lipiec 2014r znika analog i co dalej? Tuner DVB-T[MPEG-4] z gniazdem
koncentryka na symetryk.Czy tego nie za wiele?
Żaden problem by opracować projekt nadajnika AM/FM dla stacji radiowych (już wkrótce 12 stacji radiowych pojawi się w DVB-T) i telewizyjnych.
Zbierajcie stare kości MC1377 jak ktoś przywiązał się do starego kolorowego Rubina.