Kolumny pasywne do domu.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Kolumny pasywne do domu.
Chce zrobić kolumny do domu. Wybrałem sobie głośniki, ale nie wiem czy one będą się nadawały na głośniki domowe. Nisko-średnio tonowy to Celestion TF 0818 8ohm 8" PA Speaker, a wysoko BEYMA CP16 Z SERII PRO. Pokój mam o wymiarach 5x5m. Z wysokotonowym miałem problem, bo wszystkie bardzo drogie. Proszę o pomoc i chce żebyście wysyłali swoje propozycje na jakich głośnikach zrobić dwie małe kolumny do domu.
PTaudio&PolThom
-
- 375...499 postów
Re: Kolumny pasywne do domu.
Ten zastaw głośników nie nadaje się jako domowy.
Za duża częstotliwość rezonansowa głośnika Celestion
Poszarpana charakterystyka przenoszenia powyżej 3kHz. Częstotliwość podziału pasma należało by przyjąć co najwyżej właśnie 3kHz na co z kolei nie pozwala zakres pracy głośnika Beyma (powyżej 4kHz). Zbyt wąski kąt promieniowania głośnika wysokotonowego.
Ponadto bardzo duża różnica efektywności głośników utrudniająca projekt zwrotnicy..
Przejrzyj konstrukcje poniżej:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1921110.html
Za duża częstotliwość rezonansowa głośnika Celestion
Poszarpana charakterystyka przenoszenia powyżej 3kHz. Częstotliwość podziału pasma należało by przyjąć co najwyżej właśnie 3kHz na co z kolei nie pozwala zakres pracy głośnika Beyma (powyżej 4kHz). Zbyt wąski kąt promieniowania głośnika wysokotonowego.
Ponadto bardzo duża różnica efektywności głośników utrudniająca projekt zwrotnicy..
Przejrzyj konstrukcje poniżej:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1921110.html
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 75...99 postów
W końcu zdecydowałem się że będę robił kolumny 3 drożne na niskotonowych minimum 25cm, ponieważ słyszałem od kolegów że nie będę miał takiego dźwięku na takich małych głośnikach. Co byście mi poradzili w tej kwestii i jakie dobrać głośniki.
PTaudio&PolThom
-
- 375...499 postów
Temat rzeka, poszperaj w internecie za jakimiś diy. Projektowanie kolumn trójdrożnych zabiera na ogół więcej czasu i środków niż dwudrożnych. Nic konkretnego nie mogę polecić.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 75...99 postów
-
- 625...1249 postów
mdf lepiej się obrabia, bo jest gęściejszy.
-
- 75...99 postów
-
- 625...1249 postów
Nie zauważysz różnicy budując jednakowe skrzynki z różnych materiałów. Raczej skupiłbym się na jej sztywności- wzmocnieniach i dobrym zestrojeniu.
-
- 75...99 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 75...99 postów
-
- 625...1249 postów
Altus 200 to niestety nie najlepsze kolumny jakie można kupic za pieniądze jakie za nie teraz rządają na allegro... To dobre kolumny jeśli chcesz nagłośnić jakieś pomieszczenie barowe czy niewielką salkę ale do słuchania muzyki w domu nie są lekko mówiąc dobre. Strasznie sieją wysokimi i moża wyczuć spore dysproporcje między poszczególnymi zakresami, wg. mnie są poprostu jazgotliwe. Lepsze od nich są ostatnie serie Zg40C.
Jak chcesz budować coś swojego to określ jakie fundusze chcesz na to przeznaczyć i czego oczekujesz. Jeśli mają to być kolumny "pod lampę" to dobrze by miały dobrą sprawność ok 90db/w.
Polecam zapoznanie się ze stroną troelsa Gravesena z danii: www.troelsgravesen.dk/ [Ma ceniony projekt "3way Classic"] popatrz też na projekty z czasopisma Klang und Ton z serii Cheap Trick. Można tam znaleźć kilka konstrukcji odpowiednich do współpracy ze wzmacniaczami lampowymi. (W oko wpadły mi dwurożne konstrukcje z użyciem szerokopasmowca i papierowego wysokotonowca Visatona, chyba nazywały się CT230 (?) )
Na forum audiohobby znajdziesz dobrze opracowany projekt "Hurricane" (Wysokoefektyne 2way )
Wystarczy wybrać coś na miarę własnych możliwości.
Jak chcesz budować coś swojego to określ jakie fundusze chcesz na to przeznaczyć i czego oczekujesz. Jeśli mają to być kolumny "pod lampę" to dobrze by miały dobrą sprawność ok 90db/w.
Polecam zapoznanie się ze stroną troelsa Gravesena z danii: www.troelsgravesen.dk/ [Ma ceniony projekt "3way Classic"] popatrz też na projekty z czasopisma Klang und Ton z serii Cheap Trick. Można tam znaleźć kilka konstrukcji odpowiednich do współpracy ze wzmacniaczami lampowymi. (W oko wpadły mi dwurożne konstrukcje z użyciem szerokopasmowca i papierowego wysokotonowca Visatona, chyba nazywały się CT230 (?) )
Na forum audiohobby znajdziesz dobrze opracowany projekt "Hurricane" (Wysokoefektyne 2way )
Wystarczy wybrać coś na miarę własnych możliwości.
-
- 75...99 postów
Te kolumny będą raczej pod El84 w układzie PP. Jeśli chodzi o fundusze to tak do 600zł. Chce żaby zagrały ładnym miękkim basem ale też żąby ładnie słychać wysokie tony.
PTaudio&PolThom