Witam
Buduję generator lampowy z tej strony Internetowej LINK w tej chwili mam już go złożone i chcę nawinąć transformator i tu mam pytanie do znawców bo chcę lampy ECC88, PY88, PL504 połączyć szeregowo układ żarzenia aby sobie ułatwić pracę nawinąłbym jedno uzwojenie żarzenia na 63V 1,2A co o tym myślicie czy to dobre rozwiązanie.
Poniżej zdjęcia mojej konstrukcji:
Generator WN na TVL31
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Generator WN na TVL31
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Re: Generator WN na TVL31
Zamiast ECC88 użyj PCC88. ECC ma nominalny prad żarzenia 365mA.
Do czego ci potrzebna aż 1,2A wydajność uzwojenia żarzeniowego?
Do czego ci potrzebna aż 1,2A wydajność uzwojenia żarzeniowego?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 25...49 postów
Łączny pobór prądu przez wymienione lampy to prawie 1A chcę dać mały zapas. Korzystając z okazji chciałbym zapytać czy jest taka możliwość aby generator pracował w takt muzyki wysokie napięcie pójdzie na kulę plazmową i chciałbym aby wyładowania mogłyby być sterowane dźwiękiem, na podstawie mam dodatkową lampę.
-
- 6250...9374 posty
Wystarczy 0,3A (katalogowo) ale daj uzwojenie na 0,5A jak chcesz ,,na zapas'' i oczywiście PCC88.Bodziodan pisze: chcę lampy ECC88, PY88, PL504 połączyć szeregowo układ żarzenia aby sobie ułatwić pracę nawinąłbym jedno uzwojenie żarzenia na 63V
-
- 25...49 postów
Dziękuję za wypowiedzi. Teraz mogę przystąpić do nawijania transformatora.
Jest, owszem, wystarczy sterować mocą lampy wyjściowej. Trzeba dobrać zakresy zmian np. Ug2 czy też ew. Ug1.Bodziodan pisze:Łączny pobór prądu przez wymienione lampy to prawie 1A chcę dać mały zapas. Korzystając z okazji chciałbym zapytać czy jest taka możliwość aby generator pracował w takt muzyki wysokie napięcie pójdzie na kulę plazmową i chciałbym aby wyładowania mogłyby być sterowane dźwiękiem, na podstawie mam dodatkową lampę.
Inna metoda to dobór współczynnika wypełnienia impulsów.
Kolejna- toż to przetwornica zaporowa, więc dodatkowe uzwojenie i dodatkowy odbiór mocy - w ten sposób wpłyniesz na napięcie wyjściowe.
Radzę się zaznajomić z teoria przetwornic zaporowych. Nasuną się same pomysły regulacji mocy.
-
- 25...49 postów
Witam. Czy uzwojenie pierwotne (anodowe) jest wykorzystywane oryginalne z tego trafa czy trzeba nawijać nowe?
"Energia elektryczna jest wszech obecna w nieograniczonych ilościach i może zasilać maszynerię świata bez potrzeby węgla, gazu czy innych paliw..." - Nikola Tesla
-
- 6250...9374 posty
Nic nie trzeba przewijać, to jest trafo linii od zunifikowanych TV i można dać bez zmian układowych TVL25/30/31.