Modele do PSpice 6SN7 i 6CA7

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
piaskos
125...249 postów
125...249 postów

Modele do PSpice 6SN7 i 6CA7

Post autor: piaskos »

Witajcie. Czy ma ktoś gotowe sprawdzone modele tych lamp do PSpice najlepiej już z grafiką jako gotowy element?

Szukałem po necie, znalazłem wiele sztuk, łącznie z duncansamps.com ale 6SN7 się wysypuje. Cały czas woła o jakiś nieznany mi parametr LN.
Gdyby ktoś miał sprawdzone to w ten sposób dowiem się czy coś robie źle lub mam wadliwy układ.

Z góry dziękuję za pomoc :)
Kto hamuje... ten przegrywa...
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Modele do PSpice 6SN7 i 6CA7

Post autor: sppp »

Kiedyś nieco zgłębiałem kwestię dostępnych modeli lamp do Spice. Najczęściej w tych modelach lampy są opisane dość prostymi równaniami. Tak prostymi, że nawet nie ma narzuconych warunków ograniczających. W efekcie przy przesterowaniu na anodzie pojawia się napięcie większe niż napięcie zasilania :shock: . Na stronie Duncana jest takie coś jak "generic triode model". Jest to jeden model, którym możemy zasymulować kilka różnych lamp. Wydaje mi się, że nawet jest tam symulacja żarzenia. Niestety nie udało mi się z tego modelu skorzystać.
Kiedyś przypadkiem znalazłem gdzieś model ECC83. Lampa nie była opisana równaniami tylko tabelami z wartościami, pewnie ze zdjętej charakterystyki. I to był najlepszy model jaki znalazłem. Lampka pięknie pracowała, zgodnie z jej charakterystykami, można było obserwować ładne przesterowania, nawet pojawiał się prąd siatki pierwszej. Mało tego - dało się uzyskać polaryzację triody prądem wybiegu siatki. Niestety obawiam się, że ten model gdzieś u mnie zaginął przy reinstalacjach systemu, a ponowne odnalezienie go może graniczyć z cudem.
Modele często nie działają pod innymi symulatorami niż te, na których były stworzone (Duncan pisze, że jego modele są dla PSpice w Orcadzie). Wówczas niestety można się pokusić o samodzielną przeróbkę modeli tak, aby składnia pasowała do danego symulatora. Najprościej porównać ściągnięty model z podobnym, który był dołączony do twojego symulatora, wyłapać różnice w składni i poprawić. Czasem się udaje. Niestety symulatory to wolna amerykanka. Niby wszystko Spice, ale każdy "łyka" co innego.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Zmień LN w modelu na LOG i będzie ok :)
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Daaaawno temu używałem tych modeli:
http://www.normankoren.com/Audio/Tubemo ... ticle.html

Jestem prawie pewny, że była tam również 6SN7...
witko
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: witko »

witam,
sporo modeli jest na stronie next-tube
a w tym wątku podałem linka do portalu z modelami, można również poszukać na http://diyaudio.com

6CA7=EL34

pozdr, wk
Awatar użytkownika
piaskos
125...249 postów
125...249 postów

Einherjer pisze:Zmień LN w modelu na LOG i będzie ok :)
Dzięki! Nie wpadłem, że to takie proste :) Odpaliła symulacja.

CO nie zmienia faktu, że gdyby ktoś miał takie na prawde wypasione modele, które są jak najbardziej zbliżone do rzeczywistości jak opisywał sppp to chętnie przygarne. Już opanowałem biblioteki więc mogą być w pliku tekstowym :)
Lampki:
12AX7
12AT7
6SN7
6CA7

Jeszcze jedno pytanie na koniec.
Znalazłem fajny model z duuużą ilościa zależności/wzorów.
Jak to wrzucam do biblioteki to wywala błąd że tylko 134 znaki w linii. Jak prawidłowo podzielić równania na kilka lini? Bo z enterem się wysypuje cała biblioteka.

Dodam że używam PSpice 9.2 z Orcada.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

sppp pisze: Kiedyś przypadkiem znalazłem gdzieś model ECC83. Lampa nie była opisana równaniami tylko tabelami z wartościami, pewnie ze zdjętej charakterystyki. I to był najlepszy model jaki znalazłem. Lampka pięknie pracowała, zgodnie z jej charakterystykami, można było obserwować ładne przesterowania, nawet pojawiał się prąd siatki pierwszej. Mało tego - dało się uzyskać polaryzację triody prądem wybiegu siatki. Niestety obawiam się, że ten model gdzieś u mnie zaginął przy reinstalacjach systemu, a ponowne odnalezienie go może graniczyć z cudem.
Czy moze o to chodzi: http://www.boschma.com/motega_usage.html ?
Aleksander Niemand
125...249 postów
125...249 postów

VacuumVoodoo pisze:
sppp pisze: Kiedyś przypadkiem znalazłem gdzieś model ECC83. Lampa nie była opisana równaniami tylko tabelami z wartościami, pewnie ze zdjętej charakterystyki. I to był najlepszy model jaki znalazłem. Lampka pięknie pracowała, zgodnie z jej charakterystykami, można było obserwować ładne przesterowania, nawet pojawiał się prąd siatki pierwszej. Mało tego - dało się uzyskać polaryzację triody prądem wybiegu siatki. Niestety obawiam się, że ten model gdzieś u mnie zaginął przy reinstalacjach systemu, a ponowne odnalezienie go może graniczyć z cudem.
Czy moze o to chodzi: http://www.boschma.com/motega_usage.html ?
Jeżeli to działa, tak jak jest opisane to jest to po prostu rewelka :)
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

To nie pozostaje ci nic innego jak przetestowac i przedstawic raport :mrgreen: Napewno znajdzie sie jeszcze paru zainteresowanych.
Aleksander Niemand
125...249 postów
125...249 postów

Jak skończę wstępny projekt układu to przeniosę do PSpice z modelami dostępnymi na necie i z tymi wygenerowanymi przez program. Sam jestem ciekawy efektów. Zwłaszcza że częściowo mój temat pracy to porównanie parametrów wzmacniacza zasymulowanego i złożonego-rzeczywistego oraz ocena przydatności i jakości symulacji :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

To bardzo interesujaca strona. Podoba mi się, że do znalezienia parametrów modelu matematycznego, który nie ma rozwiązania analitycznego zastosowano algorytm genetyczny. Jest to algorytm "bliski memu sercu" bo sam stosuję go do rozwiązywania problemów optymalizacyjnych w bardzo różnych i dziwnych dziedzinach :wink: .
Robiłem swego czasu próby modelowania charakterystyk triod rzeczywistych (nie pod kątem modeli do stosowania w programach symulacyjnych, lecz to projektowania tzw. graficznego). Z moich doświadczeń wychodziło, że zbytnie komplikowanie modelu nie zawsze ma sens, i biorąc pod uwage dokładność odczytania parametrów z dostepnych charakterystyk katalogowych czasami do modelowania wystarcza podstawowa zależność potęgowa 3/2. Znikają nam wówczas różne niuanse charakterystyk na granicach wartości parametrów modelu (np. w pobliżu odcięcia lampy), ale przecież nasze układy rzadko pracują w takich obszarach.
Wracając do rzeczy. Bardzo jestem ciekawy jak potoczy się dyskusja nad modelowaniem lamp. Ze swej strony postaram się odnaleźć te programiki, które robiłem (są tam nawet aplety, które można odpalić w przeglądarce) i udostepnić tutaj na Forum.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Jak będę miał trochę wolnego czasu, to spróbuję powklepywać do tego programiku dane kilku lamp i zapuścić optymalizację na jakimś uczelnianym serwerze ;) Sam używam bibliotek do pSpice'a autorstwa Normana Korena. Są całkiem niezłe, uwzględniają nawet prądy siatek. Zrobiłem symulację wzmacniacza na 6N1P i 6N6P, porównałem z rzeczywistością, zgodność jest bardzo dobra. Z drugiej strony model lampy 6N13S nijak nie zachowuje się jak rzeczywiste lampy, przynajmniej te egzemplarze, które posiadam.
Awatar użytkownika
piaskos
125...249 postów
125...249 postów

Gdyby komuś się udało wygenerować model przy pomocy programu to dajcie znac. ja próbowałem cały dzień i za każdym razem błąd 70% i brak charakterystyki.
------------------------------------------
Ok, już działa... moje niedoPACZENIE :mrgreen: