Kiedyś nieco zgłębiałem kwestię dostępnych modeli lamp do Spice. Najczęściej w tych modelach lampy są opisane dość prostymi równaniami. Tak prostymi, że nawet nie ma narzuconych warunków ograniczających. W efekcie przy przesterowaniu na anodzie pojawia się napięcie większe niż napięcie zasilania

. Na stronie Duncana jest takie coś jak "generic triode model". Jest to jeden model, którym możemy zasymulować kilka różnych lamp. Wydaje mi się, że nawet jest tam symulacja żarzenia. Niestety nie udało mi się z tego modelu skorzystać.
Kiedyś przypadkiem znalazłem gdzieś model ECC83. Lampa nie była opisana równaniami tylko tabelami z wartościami, pewnie ze zdjętej charakterystyki. I to był najlepszy model jaki znalazłem. Lampka pięknie pracowała, zgodnie z jej charakterystykami, można było obserwować ładne przesterowania, nawet pojawiał się prąd siatki pierwszej. Mało tego - dało się uzyskać polaryzację triody prądem wybiegu siatki. Niestety obawiam się, że ten model gdzieś u mnie zaginął przy reinstalacjach systemu, a ponowne odnalezienie go może graniczyć z cudem.
Modele często nie działają pod innymi symulatorami niż te, na których były stworzone (Duncan pisze, że jego modele są dla PSpice w Orcadzie). Wówczas niestety można się pokusić o samodzielną przeróbkę modeli tak, aby składnia pasowała do danego symulatora. Najprościej porównać ściągnięty model z podobnym, który był dołączony do twojego symulatora, wyłapać różnice w składni i poprawić. Czasem się udaje. Niestety symulatory to wolna amerykanka. Niby wszystko Spice, ale każdy "łyka" co innego.