gsmok pisze:Z tym wątkiem mam pewien kłopot jeśli chodzi o lokalizację. Tymczasem przeniosłem go do działu Inne. Jestem otwarty na propozycje, gdzie go umieścic ale ewentualne dalsze dyskusje co do lokalizacji tego typu wątków proszę prowadzić w dziale Organizacji Forum.
Przypomnę że tamten wątek załozyłem w dziale Układy i Urządzenia. Tak więc zdążył zaliczyć już conajmniej trzy działy (było jeszcze Wspomaganie układów lampowych); przez pewnien czas nie wiedziałem dokąd z kolei trafił, dopiero teraz go odnalazłem, znowu gdzie indziej. Tymczasem na samym początku swojej bytności na triodzie, w wątku viewtopic.php?f=10&t=12317&p=223885&hil ... es#p223885 postulowałem utworzenie specjalnego działu dla konstrukcji na zabytkowych tranzystorach, zwłaszcza germanowych. W tamtej dyskusji stanęło jednak na tym że takiej potrzeby nie ma. Może jednak warto by ten poglad zweryfikować?
Gdyby do tego doszło najlepszym miejscem byłby chyba dział "Otoczenie strefy lampowej" - można by było np. utworzyć czwarty poddział pod nazwą "Półprzewodniki retro. Dział poświęcony elementom i wczesnej technice półprzewodnikowej". Plus ostra moderacja w nowo utworzonym dziale, żeby nie został zasypany bezsensownymi tematami w rodzaju: "jak zrobić błyskające w rytm muzyki diody" , "ktury tranzystor najleprzy do nadajnika UKF 100W", tylko pod takim warunkiem miałoby to jakiś sens.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
To niezły pomysł. Można by, przy okazji, przenieść z nieszczęsnych "Linków i odnośników" wątek Jasia o polskich germanach. Co prawda twórcy już nie ma ale myślę, że wątek będzie nadal żywy... Jednak trzeba by ostro pilnować, żeby był to dział stricte retro bo niewiele trzeba, żeby zamienił się w dział "Układy tranzystorowe".
Pojawiają się kolejne wątki, które wprawdzie nie dotyczą lamp elektronowych, ale związane są z urządzeniami i elementami "retro". Zważywszy na fakt, że zgodnie z nagłówkiem Forum, jest ono przeznaczone nie tylko dla miłośników lamp ale i retro radiotechniki nadszedł czas na osobny dział retrotechniczny, w którym będzie można dyskutować na temat urządzeń, układów i elementów półprzewodnikowych, które są już w stylu "retro" (kto by pomyślał, że półprzewodnik może mieć już wartość muzealną ).
gsmok pisze:kto by pomyślał, że półprzewodnik może mieć już wartość muzealną
Zniknąłeśpółprzewodnikowe katody tlenkowe lamp, o ekranach luminescencyjnych już nie mówiąc A warystory i termistory, towarzyszące lampom niemal od początku?
gsmok pisze: (kto by pomyślał, że półprzewodnik może mieć już wartość muzealną ).
Zdziwiłbyś się ale obecnie jest coraz więcej elementów półprzewodnikowych które po wprowadzeniu na rynek szybko są wycofywane z produkcji.
Kilak lat temu pojawiły się fajne diody pojemnościowe - spory zakres zmiana pojemności przy małej zmianie napięcia. 8 miesięcy później już niedostępne były bez szans na sprowadzenie.
Panowie
Moja wypowiedź była żartobliwa i miała jedynie stanowić zwieńczenie tego wątku . Skoro zgodnie z Waszymi uwagami Dział Retrotechniczny został utworzony uznałem, że taka "wolta" będzie dobrym zdaniem, po którym nie ma już sensu prowadzić dyskusji (no chyba, że miałyby być to wypowiedzi przeciw utworzeniu Działu).
Temat o "znikających" półprzewodnikach jest ciekawy i warto w nim podyskutowac w Dziale Retrotechnicznym, do którego zapraszam