JCM800 - pytania
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
JCM800 - pytania
Witam, ostatnio naszło mnie na zrobienie kolejnej główki, tym razem prosto - JCM800 2204 wg layoutu z Ceriatone. Mam do dyspozycji TS z wcześniejszej konstrukcji, który ma dość nieciekawe parametry do tego celu:
żarzenie - 3,15-0-3,15 3A
anodowe 350-0-350 0,25A
O ile anodowe mogę zbić jak coś to problemy się pojawiają z żarzeniem... Starczyło by na 6l6 w parze, ale nie na el34... A szkoda wywalać dobre trafo. Istnieje coś co można z tym zrobić(np modyfikacja trafa)? No albo ew, jak wpłynie 6l6 w końcówce na to legendarne brzmienie?
I po drodze drugie pytanko - czy poprawnie wykonany JCM800 rozkręcony powiedzmy do połowy, przy wyciszonej gitarze szumi?
żarzenie - 3,15-0-3,15 3A
anodowe 350-0-350 0,25A
O ile anodowe mogę zbić jak coś to problemy się pojawiają z żarzeniem... Starczyło by na 6l6 w parze, ale nie na el34... A szkoda wywalać dobre trafo. Istnieje coś co można z tym zrobić(np modyfikacja trafa)? No albo ew, jak wpłynie 6l6 w końcówce na to legendarne brzmienie?
I po drodze drugie pytanko - czy poprawnie wykonany JCM800 rozkręcony powiedzmy do połowy, przy wyciszonej gitarze szumi?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Re: JCM800 - pytania
Zawsze możesz dostawić małe 30W trafko do żarzenia. Np taki 6v3/6A albo 5V/2A (prostownik) i 6V3/4A5. Koszt niewielki (z 50pln), a można dużo więcej 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Tyle razy było to tutaj przerabiane. Żeby uzyskać idealną kopie musiałbyś użyć dokładnie tych samych elementów (między innymi, a może nawet przede wszystkim trafa wyjściowego). Zakładam, że szkoda Ci będzie inwestować tyle w owe trafo, więc idealnej kopii już nie zrobisz. Zamiana EL34 na 6L6 zapewne w jakimś stopniu wpłynie na brzmienie, ale "charakter" JCM800 zostanie. A żeby uzyskać większą wydajność prądową, musiałbyś przewinąć całe uzwojenie żarzenia, co moim zdaniem jest bez sensu, choć jeśli tak bardzo zależy ci na tych EL34 to już lepszym wyjściem będzie sprzedaż trafa które posiadasz i zakup dopasowanego.
edit: Jeszcze a propos tego szumienia, oryginalne combo JCM 800 4211 do którego mam dostęp rozkręcone do połowy lekko szumi (gain max, mv połowa), ale ten szum jest praktycznie żaden w porównaniu do głośności samego wzmacniacza przy takim ustawieniu. Chociaż to combo różni się mocno od JCM 800 2204 (klon Ceriatone to o ile się nie mylę 2204), to z szumami będzie zapewne podobnie.
edit: Jeszcze a propos tego szumienia, oryginalne combo JCM 800 4211 do którego mam dostęp rozkręcone do połowy lekko szumi (gain max, mv połowa), ale ten szum jest praktycznie żaden w porównaniu do głośności samego wzmacniacza przy takim ustawieniu. Chociaż to combo różni się mocno od JCM 800 2204 (klon Ceriatone to o ile się nie mylę 2204), to z szumami będzie zapewne podobnie.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Pytam o szumy, bo ostatnio miałem z nimi problem na koncercie - gitara wyciszona, ale lekki szumek słychać - no i SM57 zbierały go niestety, dlatego trzeba było mutować.
yellow_ a w którym ja zdaniu wspominałem, że chce zrobić idealną kopię ?
Nie chce tylko stracić na tym specyficznym charakterze poprzez zmianę lamp w końcówce
KaKa - myślę, że to dosyć dobre rozwiązanie
jaki rozmiar będzie takiego trafka? I czy można liczyć na wykonanie przez Ciebie TG zbliżonego(wiadomo nie identycznego) do tego z JCM800?
yellow_ a w którym ja zdaniu wspominałem, że chce zrobić idealną kopię ?

KaKa - myślę, że to dosyć dobre rozwiązanie

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
To nie chcesz robić idealnej kopii, a tak boisz się o lampy w końcówce? A czy przypadkiem w jakiś JCM'ach nie siedziały fabrycznie 6550 którym bardzo blisko do 6L6?
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Siedziały, ale z tego co mówi historia, modele te były uznane, za gorsze i budżetowe.yellow_ pisze:To nie chcesz robić idealnej kopii, a tak boisz się o lampy w końcówce? A czy przypadkiem w jakiś JCM'ach nie siedziały fabrycznie 6550 którym bardzo blisko do 6L6?
A co do zamiany, to po prostu boje się, że z lampami 6l6 zbyt bardzo odsuną się od pierwowzoru.
Kolejne pytanie mi przyszło do głowy - jakie są zalety stosowania kondensatorów 50uF+50uF/500V za kosmiczne ceny, skoro można kupić 2x 47uF i połączyć, za znacznie mniejszą cenę ??
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
W takim wypadku wypadałoby jeszcze ustalić co uważasz za pierwowzór. Jak na moje strasznie kombinujeszRecon pisze:A co do zamiany, to po prostu boje się, że z lampami 6l6 zbyt bardzo odsuną się od pierwowzoru.

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Chcę zrobić wzmacniacz JCM800 który pod względem dźwiękowym będzie przypominał oryginalne jcmki, chce zrobić to w miarę możliwości dokładnie, nie w 100% bo np traf Drake'a nie będę sprowadzał sobie za kosmiczne ceny.
Kolejne pytanie mi przyszło do głowy - jakie są zalety stosowania kondensatorów 50uF+50uF/500V za kosmiczne ceny, skoro można kupić 2x 47uF i połączyć, za znacznie mniejszą cenę ??
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.

Szanowny Kolega wie, że klasyka, to jednak prościuchne trafo głośnikowe i EL34. Kolega KaKa słusznie proponuje ew. dostawkę, bo te 3A to na granicy, aczkolwiek wiemy, że uzwojenie żarzenia, jako zewnętrzne, jest w stanie wiele 'wyczymać'. Szumy - to kwestia jakości ECC. Na połowie "nie powinien szumieć". Albo lampy do wymiany/dobrania. Sama końcówka "nie szumi". Kondensatory zasilacza w "no exact copy" można stosować w dowolnych kombinacjach...
Czyli ponownie zaczyna się rzeźbienie w przysłowiowym kale
ale z kąd ja to znam
Chciało by się pożenić to co się ma aby było dobrze i tanio to trzeba rzeźbić
Sam mam podobne dylematy co zniechęca mnie czasem do zrobienia następnej konstrukcji. Ale walcz, walcz.
A co ja bym zrobił? Pociagnał z tego trafa żarzenie EL34, a na preamp dałbym jakies zewnetrzne trafo 6V jesli miałby być na 6N2P lub nawet 12V przy ECC83 i szlus.

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
painlust ---> Zaczyna to być już powoli moim hobby chyba
a patent z malutkim trafkiem na żarzenie triod bardzo do mnie przemawia
Dzięki wam za konkretne porady
Pociesza mnie bardzo to, że w JCM800 z tego co widzę są niezłe napięcia na anodach, dlatego nie będę zbytnio musiał się przejmować zbijaniem HT.

Dzięki wam za konkretne porady

Pociesza mnie bardzo to, że w JCM800 z tego co widzę są niezłe napięcia na anodach, dlatego nie będę zbytnio musiał się przejmować zbijaniem HT.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Również sugeruję tak jak painlust.
ps. Budowanie wzmacniaczy faktycznie uzależnia, ja ciągle myślę co można by poprawić w mojej konstrukcji i co będzie lepszego w następnej, gdyby nie brak większych funduszy i czasu to zapewne już bym coś kombinował,a tak to tylko jakieś symulacje.
ps. Budowanie wzmacniaczy faktycznie uzależnia, ja ciągle myślę co można by poprawić w mojej konstrukcji i co będzie lepszego w następnej, gdyby nie brak większych funduszy i czasu to zapewne już bym coś kombinował,a tak to tylko jakieś symulacje.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
I nie prowadz masy lamp przez szaske...
Ja generalnie jak patrze na topologię tego tureta to mi się wymiotować chce. Sam zaprojektowałem sobie tureta pod Atomica (a to przeciez prawie taka sama topologia) zgodna z moją filozofią. Prowadzenie masy przez szaskę to też niezła masakra.