Ustawienie transformatorów a brum w głosnikach .
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ustawienie transformatorów a brum w głosnikach .
Mam do was pytanko walczę ostatnio z kolegą z naszego forum z brumem we wzmacniaczu na 6S19P .
Po podłączeniu sprzężenia zwrotnego brum milknie . Szukałem pętli mas wszystko na nic .
Wzmacniacz gra poprawnie ma przyzwoite parametry jednak nie mogę znaleźć źródła problemu .
viewtopic.php?f=6&t=21618&hilit=+6s19p wzmacniacz z tego wątku .
Po podłączeniu sprzężenia zwrotnego brum milknie . Szukałem pętli mas wszystko na nic .
Wzmacniacz gra poprawnie ma przyzwoite parametry jednak nie mogę znaleźć źródła problemu .
viewtopic.php?f=6&t=21618&hilit=+6s19p wzmacniacz z tego wątku .
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Re: Ustawienie transformatorów a brum w głosnikach .
Jest gdzieś na triodzie obszerny temat o ustawieniu traf głośnikowych względem sieciowych, jest tam opisane jakie ustawienia są optymalne. Poszukaj.
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Jak masz połączone masy, jak masz uziemioną obudowę, gdzie łączy się masa z uziemieniem itp- może podaj schemat z zaznaczenem jak to masz połaczone i na zdjęciu też to pokaż.
Wojtek
Zrobię jutro zdjęcie będzie widać co i jak .
Interpunkcja! Proszę również zwrócić uwagę, czy spację stawia się przed, czy za znakami przestankowymi.
[Romek]
Interpunkcja! Proszę również zwrócić uwagę, czy spację stawia się przed, czy za znakami przestankowymi.
[Romek]
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Transformator zasilający należy obrócić o 90 stopni.
Transformator zasilający należy obrócić o 90 stopni.
Ratujmy stare tranzystory!
Witam.
By uzyskać najlepszy efekt transformator sieciowy należy faktycznie obrócić o 90 stopni. Jednak obrócenie transformatora nie będzie takie proste, gdyż należy je dokonać w płaszczyźnie pionowej, równoległej do bocznych ścianek wzmacniacza (jak na ostatnim załączniku z tego postu: viewtopic.php?p=20415#p20415), a nie obrócić poziomo. Należałoby w tym celu zastosować dodatkowy kątowy uchwyt do mocowania transformatora sieciowego do chassis.
Pozdrawiam,
Romek
By uzyskać najlepszy efekt transformator sieciowy należy faktycznie obrócić o 90 stopni. Jednak obrócenie transformatora nie będzie takie proste, gdyż należy je dokonać w płaszczyźnie pionowej, równoległej do bocznych ścianek wzmacniacza (jak na ostatnim załączniku z tego postu: viewtopic.php?p=20415#p20415), a nie obrócić poziomo. Należałoby w tym celu zastosować dodatkowy kątowy uchwyt do mocowania transformatora sieciowego do chassis.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Dziękuję za pomoc, zastosuję się do Waszych rad.