Pytanie o pochyły getter w lampach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pytanie o pochyły getter w lampach
Mam pytanie dlaczego lampy z getterem ukośnym 30-45 stopni są tak cenne, czemu ta ich właściwość jest tak reklamowana, szczególnie w lampach ECC83? Często spotykam to na eBayu. Estetyczne to nie jest a i nie wydaje mi się by ta cecha wpływała na "audiofilność" muzyki z takiej lampy

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Pytanie o pochyły getter w lampach
Dlatego, że "każda pliszka swój ogonek chwali". Nie ma to najmniejszego znaczenia, ale każdy kit jest dobry aby wiecej wyciagnąc z kieszeni frajerów.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Są cenne bo udało się rozpowszechnić pogląd, że są cenne. Czyli skoro ludzie zapłacą, to dlaczego nie reklamować - choć jest to chwyt poniżej pasa podobny do chwytu reklamowego jakim są np. lampy RED TOP.
Przenoszę wątek do działu Audiofilskiego, gdzie można nad tym podyskutować
, choćby na temat estetyki takiego getteru - mnie osobiście się on nie podoba, wolę getter równy i "poziomy" 
BTW: Przychodzi mi na myśl nawet pewne wyjaśnienie "techniczne" - ale niestety bardzo mocno naciągane i nadające się wyłącznie do sprzedaży tych lamp po mocno zawyżonej cenie - a to by było nieetyczne
Przenoszę wątek do działu Audiofilskiego, gdzie można nad tym podyskutować

BTW: Przychodzi mi na myśl nawet pewne wyjaśnienie "techniczne" - ale niestety bardzo mocno naciągane i nadające się wyłącznie do sprzedaży tych lamp po mocno zawyżonej cenie - a to by było nieetyczne

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Tak też się domyślałem.. w takim razie mamy identyczny pogląd. Dzięki za oświecenie 

Witam.
Gdy coś jest rzadko spotykane, to zawsze można dorobić do tego pewną ideę, by maksymalnie wyśrubować cenę. Tak zamocowany talerzyk pochłaniacza gazów nie będzie wykazywał najmniejszych zalet, ale też i wad (poza dziwacznym wyglądem) w stosunku do rozwiązania z talerzykiem zamocowanym "poziomo". Nie ma to więc najmniejszego znaczenia na parametry lampy, podobnie jak np. kształt dziurek w anodzie (też kiedyś słyszałem zabawną audiofilską teorię na ten temat..
).
Pozdrawiam,
Romek
Gdy coś jest rzadko spotykane, to zawsze można dorobić do tego pewną ideę, by maksymalnie wyśrubować cenę. Tak zamocowany talerzyk pochłaniacza gazów nie będzie wykazywał najmniejszych zalet, ale też i wad (poza dziwacznym wyglądem) w stosunku do rozwiązania z talerzykiem zamocowanym "poziomo". Nie ma to więc najmniejszego znaczenia na parametry lampy, podobnie jak np. kształt dziurek w anodzie (też kiedyś słyszałem zabawną audiofilską teorię na ten temat..

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Mogę tak z czystej ciekawości prosić o rozwinięcie tematu?Romekd pisze:Nie ma to więc najmniejszego znaczenia na parametry lampy, podobnie jak np. kształt dziurek w anodzie (też kiedyś słyszałem zabawną audiofilską teorię na ten temat..).

Tomku, pamiętam tylko, że było to wiele lat temu na giełdzie elektronicznej w Sosnowcu i że o mało nie umarłem.., ze śmiechu. Gość sprzedający lampy wciskał niesamowite "kity" kupującemu, twierdząc, że okrągłe dziurki w anodzie zapewniają bardziej "okrągły", czyli łagodny i przyjemny dla ucha dźwięk (pewnie więcej parzystych harmonicznych..
), a te kwadratowe dają dźwięk "kanciasty", szorstki, bardziej agresywny..
Kupujący słuchał tego z w wielką uwagą, jakby trafił na wyjątkowego znawcę.. Miałem nawet zapytać co się dzieje z dźwiękiem jak w bocznej powierzchni anody w ogóle nie ma dziurek, ale "ugryzłem się w język", bo czas uciekał, a miałem jeszcze parę spraw do załatwienia.
Pozdrawiam,
Romek

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Mnie się nawet wydaje że jest to oszczędność gettera (gdzieś tutaj czytałem na naszym forum).
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- 25...49 postów
Nie przesadzajgsmok pisze:[.. .] BTW: Przychodzi mi na myśl nawet pewne wyjaśnienie "techniczne" - ale niestety bardzo mocno naciągane i nadające się wyłącznie do sprzedaży tych lamp po mocno zawyżonej cenie - a to by było nieetyczne

A co do "technicznego" wyjaśnienia takiego odchylenia getteru, to znalazłoby się jedno - jednak raczej bez sensu w odniesieniu do zastosowań audio, tylko dla układów w.cz. . Otóż zaryzykowałbym stwierdzenie, że "wyprostowanie" getteru zamocowanego tak, jak na fotografii, bardzo zbliżyłoby go do górnej części obydwu systemów triodowych, skutkując zwiększeniem siły pojemnościowego sprzężenia (oczywiście niepożądanego) między nimi. Przy częstotliwościach rzędu megahertzów (zależnie oczywiście od konkretnego układu) mogłoby to w pewnych sytuacjach mieć znaczenie.
Ale oczywiście masz rację, że w odniesieniu do układów audio takie wydziwianie nie ma szczególnego sensu.
pzdr.

Stare jest piękne (ale tylko w technice
)