Pod podanym przeze mnie linkiem jest karta katalogowa i tam jest napisane jakie było pierwotne przeznaczenie tej lampy (dioda tłumiąca w kolorowych TV) i do czego jest ona stosowana w sprzęcie Audio (prostownik, o długim czasie nagrzewania). Zapraszam do zapoznania się z tą kartą.
Jako Moderator przestrzegam przed zadawaniem pytania typu mam lampę i co z nią mogę zrobić. W kontekście tego, że podałem Ci namiar do karty katalogowej, w której jest to napisane, czytający Twoje posty może odnieść wrażenie, że odpowiedzi nie mają dla Ciebie znaczenia i po prostu ich nie czytasz, tylko produkujesz kolejne posty.
Potraktuj to jako ostrzeżenie.
Lampa ma bardzo długi czas rozgrzewania, około 45s i mały spadek napięcia. Doskonale nadaje się jako opóźnienie załączenia napięcia anodowego. Można zastosować za prostownikiem krzemowym. Niedogodnością jest wyprowadzenie anody w postaci "cycka" i mniej popularna podstawka magnoval. Reszta parametrów we wskazanej nocie katalogowej.
Jeżeli jest to Twój jedyny egzemplarz to ją najpierw sprawdź. Widoczne na dole lampy wewnętrzne okopcenie, charakterystyczne dla egzemplarzy które zwierały. Inna sprawa że po wyjęciu z Rubina i odleżeniu potrafiły jeszcze pracować.
Te lampy zostały zastosowane w zasilaczu wzmacniacza Concertino: http://www.fonar.com.pl/audio/diy/conce ... ertino.htm
Autor dzięki nim rozwiązał problem opóźnionego startu wzmacniacza bez stosowania dodatkowych układów. Lampy te (NOS) są dostępne na "znanym serwisie aukcyjnym" w przystępnej cenie.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.