Poszukuję godnego uwagi schematu wzmacniacza na GM70
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Poszukuję godnego uwagi schematu wzmacniacza na GM70
Posiadam już dużo elementów potrzebnych do budowy powoli chciałbym zacząć i szukam schematu być może ktoś z kolegów dokonał już ten wzmacniacz i podpowie co nieco .
(posiadam transoformatory głośnikowe podstawki do GM70 same lampy GM70 oraz wiele innych potrzebnych podzespołów .
Obudowę mam już wygiętą z blachy aluminiowej 3mm .
Zastanawiałem się czy zasilacz umieścić w tej samej obudowie i czy nie robić podwójnych monobloków ?
Jako lampę sterującą chciałbym wykorzystać tetrodę 6E5P . Mam jednak do was pytanie czy nie lepiej zastosować coś innego .
Nie wiem również jak ustalić amplitudę potrzebną do wysterowania GM70 oraz czy 6E5P wystarczy do tego aby wysterować GM70 .
Jest w związku z tym jeszcze wiele innych pytań jakim napięciem zasilać żarzenie GM70 jak wysokie napięcie anodowe .
Przy jakim napięciu ujemnym siatki 1 ?
W związku z tym pozwoliłem sobie napisać ten wątek .
Pozdrawiam P.
(posiadam transoformatory głośnikowe podstawki do GM70 same lampy GM70 oraz wiele innych potrzebnych podzespołów .
Obudowę mam już wygiętą z blachy aluminiowej 3mm .
Zastanawiałem się czy zasilacz umieścić w tej samej obudowie i czy nie robić podwójnych monobloków ?
Jako lampę sterującą chciałbym wykorzystać tetrodę 6E5P . Mam jednak do was pytanie czy nie lepiej zastosować coś innego .
Nie wiem również jak ustalić amplitudę potrzebną do wysterowania GM70 oraz czy 6E5P wystarczy do tego aby wysterować GM70 .
Jest w związku z tym jeszcze wiele innych pytań jakim napięciem zasilać żarzenie GM70 jak wysokie napięcie anodowe .
Przy jakim napięciu ujemnym siatki 1 ?
W związku z tym pozwoliłem sobie napisać ten wątek .
Pozdrawiam P.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Re: Poszukuję godnego uwagi schematu wzmacniacza na GM70
Witaj,
Pewnikiem będzie to SE, masz już transformatory wyjściowe ? Jakie planujesz napięcie anodowe ?
Pamiętam był gdzieś wątek o wzmacniaczu na tej nie małej lampie.
Pozdrawiam.
Pewnikiem będzie to SE, masz już transformatory wyjściowe ? Jakie planujesz napięcie anodowe ?
Pamiętam był gdzieś wątek o wzmacniaczu na tej nie małej lampie.
Pozdrawiam.
Tak będzie to SE transformatory zakupiłem już nie mam ich tutaj przy sobie aby podać wam parametry ale jak będę w pracy zerknę i wszystko się wyjaśni .
Kupowałem od L.O.
Kupowałem od L.O.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
-
- 20...24 posty
Jakie Raa ma te trafo głośnikowe ?
Co do obudowy to proponuje zastosowanie osobno zasilacz. Ale sugestia zawsze zostaje po stronie konstruktora.
Żarzenie ? Jedni są za żarzeniem prądem stałym, inni prądem przemiennym. Ja bym postawił na stałe.
Co do obudowy to proponuje zastosowanie osobno zasilacz. Ale sugestia zawsze zostaje po stronie konstruktora.
Żarzenie ? Jedni są za żarzeniem prądem stałym, inni prądem przemiennym. Ja bym postawił na stałe.
Widziałem ten schemat chciałem jednak zapytać kolegów z większym doświadczeniem .
Czy 6E5P wystarczy aby wysterować GM70 ?
Mam na myśli wielkość amplitudy do pełnego wysterowania .
Chciałbym dowiedzieć się na jakiej podstawie się określa wielkość amplitudy dla danej lampy końcowej ?
Czy 6E5P wystarczy aby wysterować GM70 ?
Chciałbym dowiedzieć się na jakiej podstawie się określa wielkość amplitudy dla danej lampy końcowej ?
Ra, to nie push-pull.piotrek9104 pisze:Jakie Raa ma te trafo głośnikowe ?
_

Wszystko określa się z charakterystyk lampy. To najbardziej podstawowa sprawa.djivo pisze:Czy 6E5P wystarczy aby wysterować GM70 ?
Jeżeli tego nie potrafisz, to wybacz, ale myślę, że nie jesteś jeszcze gotowy do budowy tego wzmacniacza...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 20...24 posty
Za dużo razy wcisnąłem klawisz "a" stąd te przewinienie. Oczywiście Ra
Dziękuję Jarku za rzeczową wypowiedź w temacie .
Po wpisaniu w google GM70 wyskakuje ci dużo odnośników, drugi od góry prowadzi do paru projektów na audiostereo .
A jak wpiszesz taką frazę "gm70 site:trioda.com" to ci wyskoczą linki do stron na tym forum.
Jest tam trochę informacji które potrzebujesz
I gdzieś był wątek na temat właśnie Ua optymalnego, bo większość projektów jest z napięciem 1000 - 1200 V, a lama optymalnie pracuje przy większych 1500 -1700V (piszę z pamięci więc nie są to dokładne wartości)
A jak wpiszesz taką frazę "gm70 site:trioda.com" to ci wyskoczą linki do stron na tym forum.
Jest tam trochę informacji które potrzebujesz

I gdzieś był wątek na temat właśnie Ua optymalnego, bo większość projektów jest z napięciem 1000 - 1200 V, a lama optymalnie pracuje przy większych 1500 -1700V (piszę z pamięci więc nie są to dokładne wartości)
Rozmawiałem również z osobą która twierdziła że lepiej jest zasilać wysokim napięciem .
No właśnie jak z zasilaczem ? Bo są to już napięcia przy których coraz ciężej znaleźć elementy do budowy.djivo pisze:Rozmawiałem również z osobą która twierdziła że lepiej jest zasilać wysokim napięciem .
Tu się nie ma z czego śmiać. Chcesz zrobić wzmacniacz, który może stać się Twoim ostatnim.djivo pisze:Dziękuję Jarku za rzeczową wypowiedź w temacie .
Wnioskuję po Twoich (banalnych wręcz pytaniach), że nie do końca jesteś świadomy, co chcesz zbudować.
Tu masz charakterystyki GM70:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... g/GM70.pdf
A tu przykładowy wątek o doborze punktu pracy (podobnych wątków jest bardzo wiele na forum):
viewtopic.php?f=18&t=7323&hilit=punkt+pracy#p64384
Nalegam jednak, abyś zbudował sobie coś łatwiejszego na początek...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Sądzę, że Kolega został już wystarczająco ostrzeżony
i wyniki podjetych przez niego prac nie obarczą skutkami nikogo innego.
W kolejnych wypowiedziach proponuję więc już dalej nie zniechęcać założyciela wątku
. Istnieje obawa, że wątek w ogóle może całkowicie zboczyć z konstrukcji wzmacniacza na tematy BHP (skąd inąd oczywiście bardzo ważne).
Proszę wszystkich dyskutantów o przestrzeganie nie tylko Regulaminu Forum ale również dodatkowego szczegółowego regulaminu Działu dla Początkujących (tu można dyskutować o każdej lampowej konstrukcji i zadawać nawet banalne pytania).
BTW: również polecam linki podane przez Jarosława

W kolejnych wypowiedziach proponuję więc już dalej nie zniechęcać założyciela wątku

Proszę wszystkich dyskutantów o przestrzeganie nie tylko Regulaminu Forum ale również dodatkowego szczegółowego regulaminu Działu dla Początkujących (tu można dyskutować o każdej lampowej konstrukcji i zadawać nawet banalne pytania).
BTW: również polecam linki podane przez Jarosława

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'