Nadajnik AM

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Nadajnik AM

Post autor: OTS-2 »

Zbudowałem sobie nadajnik AM na fale krótkie. Częstotliwość 7,2MHz.
Zbudowałem generator (tester kwarców) z tej strony:
http://sp-qrp.pl/modules.php?name=Conte ... page&pid=4
Modulację zrobiłem, zasilając generator szeregowo z pierwotnym uzwojeniem trafa TG5-46-666-4, a na wtórne podaję sygnał.
Napięcie zasilania to 7,5V.

Robił już ktoś z tego nadajnik?
Orientuje się ktoś jaki mógłby być zasięg przy wykonaniu anteny półfalowej lub całofalowej na 7,2MHz?
Jako ciekawostkę dodam, że przy antenie do 3m. można odbierać sygnał w całym domu.
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Re: Nadajnik AM

Post autor: Kwazor »

Taki nadajnik moze miec do 50mW mocy. Po zestrojeniu jego z anteną zasięg może być ogolno europejski.
Była kiedyś strona gdzie człowiek testował nadajnik z róznymi mocami 30mW i nawet 0.7mW !!
30mW wystarczyło by w europie Beacon został odebrany przez kilkanaście stacji . 0.7mW odebrały 3 stacje oddalone o 300-350km...

Nawet mam jeszcze pliki z tamtych akcji ( 2003 rok )

60mW odbior i 1.7mW ! modulacja FSK czyli przesuniecie czestotliwosci kwarcu o 540 HZ.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Atlantis »

Myślę, że nie bardzo jest sens porównywać wydajną modulację (jaką jest FSK) do AM, gdzie większość energii zużywa się na wytworzenie nośnej (która żadnej informacji nie zawiera) oraz drugiej wstęgi zawierającej tą samą informację co pierwsza).
Poza tym mówimy oczywiście o propagacji jonosferycznej. Lokalnie zasięg takiego nadajniczka będzie mizerny).
Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: kevin »

Modulacja FSK (Frequncy Shift Keying - kluczowanie przesuwu częstotliwości) sama w sobie wcale nie jest specjalnie bardziej wydajna od AM, ponieważ fala nośna ma niezależnie od modulacji pełną moc. Zaleta natomiast objawia się tym, że używając małego przesuwu częstotliwości, (mniejszego niż pasmo akustyczne, np. radioamatorzy używają 170Hz) można zawęzić pasmo odbiornika i tym samym zmniejszyć pasmo szumów. W efekcie można sobie pozwolić na zmniejszenie mocy nadajnika, przy zachowaniu tej samej stopy błędów - oczywiście kosztem zmniejszenia ilości przesyłanych informacji na jednostkę czasu.
Podłączając nadajnik nawet bardzo małej mocy do anteny, nigdy się nie wie kto może jego sygnał odebrać... Nadawca ma niewiele do powiedzenia jakim typem propagacji fala się rozejdzie. Tzn, trochę ma - wyborem częstotliwości i typu anteny.
Jest wydawany taki dyplom w klasie łączności małą mocą (QRP): Za nawiązanie łączności na odległość co najmniej 1000mil na 1 wat mocy nadajnika!
Marek SP1CBP
OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: OTS-2 »

Czyli po podłączeniu tego ''nadajnika'' do rozpiętej na zewnątrz anteny półfalowej zasięg może być euopejski? Nie wiem nawet jaką moc to wysyła, czy można to sprawdzić domowymi sposobami? Jest informacja że na wyjściu są dość duże amplitudy sygnału.
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Raczej wątpię w zasięg europejski nadajnika AM o takiej mocy. Gdyby to był nadajnik CW (co łatwo wykonać) bądź SSB to inna sprawa, wtedy mogło by "lecieć" dookoła kuli ziemskiej :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU